Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barackos-mangós köleskása

Barackos-mangós köleskása
Barackos-mangós köleskása
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zabkását számtalanszor, számtalan módon készítettem már, sokféle gyümölccsel, és nagyon szeretem is, mert egészséges és tartalmas reggeli, de úgy gondoltam, itt lenne az ideje valami mást is kipróbálni. Nézelődtem a boltban, és rátaláltam a tasakos kölesre, amit igazából a tasakos rizshez hasonlóan húsok köreteként találtak ki, de mivel másfajtát hirtelen nem találtam és az ára is igen kedvező, vettem egy dobozzal (két tasak van benne, 200 forint alatt, az alább olvasható recept alapján ebből négyszer megreggelizel!).

Teljesen hasonlóan készítettem el a köleskását, mint ahogy a zabkását szoktam, annyi a különbség a kettő között, hogy a kölest (a rizshez hasonlóan) sokkal tovább kell főzni, mert lassan puhul. De megéri, mert nagyon finom és egészséges is, ha olyan alapanyagokból készítjük el (én tejérzékeny révén tejpótlóval készítem ezeket - rizsital, zabital stb. - melyek különböző kutatások szerint is egészségesebbek a szimpla tehéntejnél). Érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 1 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tasakos kölest (hasonló a tasakos rizshez) felbontjuk, és a felét egy kisebb lábosba öntjük (1 adaghoz ennyi elegendő).
  2. Zabtejjel (én ezt használtam, de természetesen lehet tehéntej, rizstej, egyéb tejpótló) felöntjük annyira, hogy vastagon ellepje.
  3. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál mézet (kettőnél többet nem érdemes, mert nagyon édes lesz), illetve ízlés szerint fahéjat, majd jól keverjük el.
  4. Alacsony hőfokon (1-1,5-esen) kezdjük el főzni, néha keverjük meg, hogy ne égjen le az alja. Az idő teltével fog duzzadni a köles, a tejet folyamatosan adagoljuk (kb 2-3 dl szükséges, mindig csak egy keveset adjunk hozzá, hogy kásás állagú legyen a végeredmény). Körülbelül 30-40 percig kell főzni, kóstolással ellenőrizzük, hogy megpuhult-e már a köles. Akkor jó, ha már 3-4-szeresére duzzadt és nem ropog a fogaink alatt. Egy kis vízzel is lehet pótolni a tejet.
  5. Idény gyümölcseivel (én épp mangót és barackot használtam) feldobhatjuk, egy nagyobb maréknyi kockázott gyümölcsöt belerakhatunk. Bele lehet kicsit főzni a végén, de érdemes minél kevesebb ideig, hogy minél több vitamin maradjon bennük.
  6. Tálalásnál rakhatunk rá kakaóport vagy lekvárt (szerintem nem szükséges egyik sem, önmagában is nagyon finom).
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 525
elküldve: 2
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kokocikutya

Mióta szakács: 2013.07.09.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
adag: 1 főre
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

köleskása, mangós köleskása, barackos köleskása, gyümölcsös köleskása, fahéjas-mézes köleskása

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

699
köles 65 g
tej 3 dl
méz 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
mangó 0.5 db
őszibarack 1 közepes db
víz 1 dl