Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banános túrótorta

Banános túrótorta
Banános túrótorta
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lányom 1 éves születésnapjára valami finom, különleges tortát akartam készíteni. Kezembe került F. Nagy Angéla: Régi és új ízek című könyve, amelyben banános szeletként szerepel ez a finomság. Azóta nem múlhat el úgy ünnep, hogy ne kelljen elkészítenem, így tökéletesítettem, alakítgattam a mai változatra.

Hosszas kísérletezés után a tésztát a "méteres kalács" receptje szerint készítem, de bármely gyümölcstortához való sűrűbb alapú piskótatészta jó. Ha nincs időm sütni, akkor az üzletben válogatok a piskótatorták közül.

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet, porcukrot, sütőport, olajat, vizet alaposan összekeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a tojásfehérjéből felvert habot óvatosan belekeverjük.
  2. Előmelegített sütőben először 5 percig erős lángon, majd 220 fokon (gázsütő 2-es fokozat) inkább szárítjuk 5-10 percig. Lényeg, hogy ha a tűt beleszúrjuk, ne ragadjon a tészta rá, de a teteje ne égjen meg.
  3. Ha kisült, rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd kétfelé vágjuk.

Töltelékhez

  1. A tehéntúrót áttörjük, krémesre keverjük, beletesszük a porcukrot, vanília aromát v. vaníliás cukrot, a narancslevet és egy banánt feldarabolva, így pikánsabb lesz az íze.
  2. A tejszínhabot keményre felverjük. A zselatint kb. 1 deci vízben feloldjuk, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, és habzásig hevítjük, majd azonnal levesszük a tűzről. Vigyázat, nem szabad forrnia. Langyosra hűtjük, és a tejszínhabhoz öntjük.
  3. A túrós és a tejszínhabos keveréket óvatosan összedolgozzuk.

Máz

  1. A hozzávalókat a margarin kivételével 4-5 percig főzzük. Ha közben kissé sűrű lenne, lehet pár csepp tejjel hígítani, ha túl híg, akkor tovább főzzük. Levesszük a tűzről, és beleolvasztjuk a margarint. Hagyjuk hűlni, közben időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje.

Összeállítás

  1. A kettévágott tortalap mindkét belső felét megkenjük lekvárral. Én szilvalekvárt használok, de bármilyen pikánsabb lekvár jó hozzá.
  2. Az alsó lapra banánkarikákat szeleteljünk, jó sűrűn. Erre a túrókrém jön, majd jönnek a banánkarikák. A végén ráborítjuk a másik tortalapot a lekváros felével lefelé. Ha a túrókrém kissé hígabbra sikerülne, akkor a tortakarimát visszatesszük, előzőleg az oldalát sütőpapírral kibélelve, hogy ne érjen a túrókrém a fémhez, és így dermesztjük meg.
  3. A kihűlt mázat a torta tetejére öntjük, és szépen, egyenletesen elkenjük rajta. Másnapig hűtőben hagyjuk állni.
  • sütési hőfok: 220°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 595
elküldve: 0
receptkönyvben: 67
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Garáné Anikó

Mióta szakács: 2015.01.19.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

túrótorta banánnal, banános túrókrémtorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

579
rétesliszt 25 dkg
porcukor 25 dkg
sütőpor 1 csomag
napraforgó olaj 1 dl
víz 1 dl
tojás 4 db
tehéntúró 50 dkg
porcukor 8 dkg
habtejszín 3 dl
narancslé 1.5 evőkanál
vaníliaaroma 1 ml
banán 4 közepes db
zselatin 3 ek
víz 1 dl
porcukor 12.5 dkg
tej 5 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
vaníliaaroma 1 ml
margarin 12.5 dkg
lekvár/ dzsem 5 ek