Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banános nyaflaty

Banános nyaflaty
Banános nyaflaty
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet Édesanyám barátnőjétől tanultam évekkel ezelőtt. Sokáig nem volt neve, csak úgy emlegettük "Márika féle banános palacsinta", aztán egy alkalommal, mikor a TV-ben a Micimackó sorozat azon epizódja ment, melyben Tigris születésnapjára készülnek, és Tigris sorolja, mi mindenre vágyik, megütötte a fülünket a "banános nyaflaty" kifejezés.
Valójában talán fagylaltot szeretett volna az a szegény Tigris, de a család olyan jót derült a fura hangzású kifejezésen, hogy azóta ezt az édességet emlegetjük így...

hozzávalók / 6 adag

Palacsinta

Töltelék

Öntet

Szólj hozzá!

elkészítés

Palacsinta

  1. A palacsintához eldolgozzuk a tejben a tojásokat, a sót, majd apránként a liszthez adjuk, csomómentesre keverjük, lefedjük, és ½ órát pihentetjük.
  2. A pihenőidő letelte után a palacsintatésztában egyenletesen eldolgozunk 1 evőkanál olajat, és kisütjük a palacsintákat (10-12 db lesz belőle).

Töltelék

  1. Míg a palacsintatészta pihen, elkészítjük a krémet: a citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, sárga héjából lehántunk 2-3 vékony csíkot, levét kifacsarjuk, és átszűrjük.
  2. A vanília rudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejét, majd a citromhéjjal és a vaníliatokkal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, és fedő alatt 10 percig pihentetjük.
  3. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleszitáljuk a pudingport, apránként hozzászűrjük a vaníliás-citromos tejet, majd gyöngyözve forró vízfürdőbe állítjuk, és folyamatosan keverve besűrítjük.
  4. Teljesen kihűtjük, végül elkeverjük a rummal.
  5. Egy sütőedényt kikenünk margarinnal, és a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
  6. A meghámozott banánokat felkarikázzuk, meglocsoljuk 2-3 evőkanál citromlével.
  7. A palacsintákat kiterítjük, arányosan elosztva megkenjük a krémmel, megszórjuk a banánkarikákkal, azután szorosan feltekerjük, és félbevágjuk a tekercseket.
  8. Kissé egymásnak döntve, vágott felükkel lefelé a sütőtálba rakosgatjuk a palacsintákat.

Öntet

  1. Az öntethez habosra keverjük a tojást a cukorral és a tejjel, a palacsinták tetejére öntjük.
  2. Forró sütőben 25-30 percig (középső bordamagasságra helyezett rácson), enyhe pirulásig, aranysárgára sütjük.
  3. Tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és melegen (de nem forrón) tálaljuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 894
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsanna

Mióta szakács: 2012.01.13.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

banános palacsinta, Márika féle banános palacsinta, rumos banános palacsinta öntettel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

418
tej 3 dl
tojás 3 db
finomliszt 15 dkg
napraforgó olaj 1 ek
1 csipet
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 0.5 db
tej 5 dl
tojássárgája 4 db
porcukor 6 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
rum 50 ml
banán 2 közepes db
tojás 1 db
cukor 3 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1 dl