Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Balaton szelet Sally konyhájából

Balaton szelet Sally konyhájából
Balaton szelet Sally konyhájából
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Felénk ezt a sütit lagzikra, búcsúkra vagy ünnepekre szokták sütni. Nem könnyű az elkészítése, de nagyon-nagyon finom! Én duplázom a mennyiséget, és akkor egy gáztepsire (nagy) való lesz! 

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a liszt kivételével megfőzzük.
  2. Ha kihűlt, akkor keverjük bele a 45 dkg lisztet, összedolgozzuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, és 4 lapot sütünk belőle. Ez a tésztamennyiség a magas peremű inox tepsire elegendő. Ne szárítsuk ki a tésztát, ne várjuk meg, míg barnul! Sütőtől függően 8-10 perc/lap alatt megsül!
  3. A krémhez a tejben keményre főzzük a grízt, majd belerakjuk a cukrot és a kakaóport. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, és összekeverjük a kihűlt grízzel.
  4. Magas peremű tepsiben kezdjük az alsó lappal, amit a krémmel megkenünk. Jöhet a következő lap, amit lekvárral kenünk meg. Újra lap és a maradék krém.
  5. A tetejére a mázhoz a tojásfehérjét 10 dkg porcukorral és pár csepp citromlével gőz fölött sűrűre felverjük, és rákenjük a süti tetejére. A kakaóport kevés vízzel felforraljuk, és rácsepegtetjük a tetejére, majd vékony késsel meghuzgáljuk átlósan és ellenkezőleg is, ettől lesz márványos a süti.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24x34 cm
  • elkészítettem: 13 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 70 929
elküldve: 56
receptkönyvben: 965
elkészítve: 16/41
Facebookon megjelent: -

szakács

Sally

Mióta szakács: 2012.08.14.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

márványos sütemény, krémes szelet, citrommázas sütemény

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Radmila
Radmila Sat, 2016-04-30 07:33

Én sem tudtam összagyúrni a masszát a lisztel. Ezért tettem hozzá egy kis tejet.

Sally
Sally / Sally Sat, 2012-10-20 14:33

Sziasztok! Mindenkinek irom, hogy ez nem egy konnyu suti, marmint az elkeszitese Ha van eliras az abbol adodik, hogy en eleven tobb mennyisegben keszitem! Bocsanat mindenkitol akinek nem sikerul,mert a recept leirasban nem vagyok tul jo. DE A SUTI ISTENI! Es ahogy a kepen latszik olyannak is kell lennie!:)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2012-10-17 10:16

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.10.16. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Togeda
Togeda Tue, 2012-10-16 21:59

Szia, a krém hozzávalóit és azok mennyiségeit légy szíves megadni mert nagyon hiányosnak tűnik.

Köszi

Sally
Sally / Sally Sat, 2012-10-20 14:27

Szia! Nem tudom mire gondolsz! A kremet igy kell csinalni termeszetesen a cukrot lehet valtoztatni ki mennyire szereti edesen, de a krem alapja az amit leirtam. A porcukros vajas kevereket mas pudingos kremhez is szoktam hasznalni az is bevalt recept!

coffmano
coffmano Tue, 2012-10-09 13:46

Nagymamámnak van hasonló receptje de abban zsír helyett margarint használunk.A cukrot, a margarint, a mézet és a tojást gőz fölött folytonos kevergetés közben összeolvasszuk míg a cukor és a margarin el nem olvad.Ha elolvadt levesszük, langyosra hűtjük belekeverjük a szalicillal elkevert lisztet és összegyúrjuk.

coffmano
coffmano Thu, 2013-10-10 09:56

Kedves Dombi0305@freemail.hu nem értem az ilyen fokú kiakadásodat ( a sok kérdőjelre meg a felkiáltójelre gondolok), én is emberből vagyok tehát hibázok!Természetesen szódabikarbónára gondoltam csak elírtam.Ez mással is megesik de elnézést kérek miatta.

Heni089
Heni089 Mon, 2012-09-24 09:53

Kedves Sally!
Én pénteken megpróbálkoztam a sütiddel, de már a tésztánál bebuktam. Egyszerűen nem akart össze állni, darabokra hullott. Próbálkoztam, legalább negyed órán át gyúrtam, de nem lett siker...
Hol rontottam el? Totál a recept szerint jártam el. Amit kellett felfőztem, kihűtöttem majd kevertem a lisztet...a többit pedig már leírtam :(

villers
villers Thu, 2012-09-20 09:32

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy a tetején a fehérjehabbal már nem kell sütni?

Sally
Sally / Sally Thu, 2012-09-20 15:25

Szia! Nem nem! Csak a tesztakat kell laponkent sutni, utanna mar csak ossze kell allitani a sutit a tepsiben! Az 1 ejszakas pihentetes jot tesz a tesztanak mert a krem megpuhitja a mezes lapokat!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2012-09-19 10:08

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.18. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Timancs
Timancs Tue, 2012-09-18 11:36

A tojást is bele kell főzni a cukros-zsíros szirupba? Nem csapódik ki?

Sally
Sally / Sally Tue, 2012-09-18 17:31

Bocsi, de igazad van. A tojast is a liszttel egyutt a kihult sziruphoz adjuk! Megprobalom javitani!

608
cukor 15 dkg
tojás 1 db
méz 3 ek
szódabikarbóna 1 kk
sertészsír 5 dkg
finomliszt 45 dkg
tej 4 dl
cukor 10 dkg
búzadara 4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 25 dkg
porcukor 25 dkg
sárgabaracklekvár 10 dkg
tojásfehérje 1 db
porcukor 10 dkg
citromlé 4 csepp
cukrozatlan kakaópor 2 ek