Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes mézes piskóta gyümölccsel

Krémes mézes piskóta gyümölccsel
Krémes mézes piskóta gyümölccsel
38 perc / előkészület: 10 perc főzés: 3 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukámtól gyereknapra kaptam egy Péter Jánosné szakácskönyvet, abban találtam ezt a receptet, és gluténmentesítettem. :) A tésztáról senki nem mondaná meg, hogy nem búzalisztes. A krémhez több lisztet adtam, mint az eredeti receptben szerepelt (igaz, ott 2 ek réteslisztből készül a krém), de így sem lett kemény tortakrém. Finom, nekünk nem volt zavaró - de ha valaki a "tartósabb" krémet szereti, tehet bele több lisztet vagy keményítőt. A gyümölcs az eredti receptben a krémben van, nálunk a fiaim nem szeretik a gyümölcsös sütit, így ezt a megoldást választottam: magunknak külön gyümölcsöntetet készítettem a tésztához. Eperrel is finom, bár a múlt héten cseresznyével készült ez az öntet-féle, abban sokkal pikánsabb, aromásabb a pálinka. :-D Finom, könnyű kis sütemény, puha piskóta-jellegű tésztával.

A sütési idő és hőfok sütő és sütőforma függő! Magasabb tortaformában lehet több, laposabb tepsiben kevesebb is. Tűpróbával ellenőrizzük a tésztát!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A krémhez

A gyümölcsöntethez és a díszítéshez

ajánlat

Mindenképp próbáljuk ki egyszer a pálinkával megbolondított öntettel! ;)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítése: a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, kakaópor, darált dió) kimérjük egy tálba, és összekeverjük.
  2. Szétválasztjuk az 5 tojást, és a fehérjéből kemény habot verünk.
  3. A tojások sárgáját nagyon alaposan kikeverjük az 1 ek mézzel és a 4 ek porcukorral.
  4. A cukros-mézes tojássárgájához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tojásfehérjehabbal lazítjuk, vigyázva, hogy ne törjön össze.
  5. Piskótához hasonlóan sütjük, sütőpapíros formában.
  6. A krém elkészítése: a tojást a liszttel és a mézzel simára keverjük.
  7. Hozzáadjuk a tejet, és sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük.
  8. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a főzött krémet.
  9. A torta összeállítása: a piskótát két lapba vágjuk, majd a krém 3/4 részét rásimítjuk. 1.) Ha szeretjük, tehetünk gyümölcsöt a krémre, majd befedjük a piskótalappal. A tészta tetejére simítjuk a maradék krémet, és díszítjük gyümölccsel, tortadarával. 2.) A piskótát csak a krémmel töltjük, a gyümölcsökből pedig külön öntetet készítünk. Ilyenkor ízlés szerint pár ek cukorral, kevés vízzel felforraljuk a gyümölcsöket, besűrítjük 1 tk keményítővel vagy pudingporral, ha kihűlt, ízesíthetjük 1-2 ek pálinkával!
  10. Jól behűtve kínáljuk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 590
elküldve: 9
receptkönyvben: 217
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gyümölcsös piskóta, krémes piskóta, mézes krémes

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-06-15 21:28

Kedves Piroska!
Köszönöm! Próbáld ki mindenképp, remélem ízlik majd! :) Írd meg mindenképp a tapasztalatodat! A tésztát - a fiúk kérésére - készítettem már csokikrémmel is, úgy is finom volt. Üdv, Hajni

535
tojás 5 db
méz 1 ek
porcukor 4 ek
finomliszt 4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
dió 6 dkg
sütőpor 1 kk
tojás 1 db
rizsliszt 3 evőkanál
méz 2 ek
tej 2 dl
margarin 10 dkg
porcukor 2 ek
eper 20 dkg
étkezési keményítő 0.5 evőkanál
cukor 2 ek
pálinka 10 ml
csokoládédara 1 ek