Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mohácsi halászlé

Mohácsi halászlé
Mohácsi halászlé
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a lé vált a fő céllá, aminek alárendelik a halhúst, vagy éppen fel is áldozzák. Itt tehát a fő dolog a kellő kolloidos állapotú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélttésztával esznek, s külön fogyasztják a lé nélküli halhúst, aminél az sem baj, ha a kelleténél kicsit jobban szétfőtt.

Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei, vízparti bográcsban-főzés törvényeinek.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mohácson is, mint Baján gyufatésztát (esetleg metéltet) fogyasztanak a léhez, valamint tájjellegű pl: olasz rizling, királyleányka esetleg siller borokat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük, a halhúst besózzuk, mintha „zsíros kenyeret sóznánk” 2 órával azelőtt, hogy főzni kezdenénk, tovább ne maradjon a sóban, mert a halat egy szürke színű kéreggel ruházzuk fel amellett, hogy ez nem esztétikus, nem is finom. 
  2. A hagymát apróra vágjuk, 1,5 – 2 liter vízbe feltesszük főni a hal fejével és farkával valamint a "hasa aljával" együtt.
  3. Mikor forrni kezd, beletesszük a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát.
  4. Mintegy 25 perccel a forrást követően beletesszük a paprika másik felét, a halszeleteket és még 20 percig forraljuk.
  5. Mivel a halat sóztuk, itt ellenőrizzük az étel sóját, és ha kell, pótoljuk a sót. A halászlét soha ne keverjük meg fakanállal, csak forgatni szabad a tűz felett a bográcsot, figyeljünk arra, hogy a forrásnak soha nem szabad alábbhagyni, folyamatosan lobogjon az étel.
  • költség: 2100 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 45 470
elküldve: 10
receptkönyvben: 179
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Gasztro hedonista

Mióta szakács: 2012.08.26.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – 0 vércsoport, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: levesek
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

bográcsos halászlé, dunai halászlé, halászlé bográcsban

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tamerlan87
Tamerlán / tamerlan87 Sat, 2015-09-05 11:35

Ez a recept alapján szeretném a halászlét megfőzni, már csak az érdekelne, hogy nem fől szét a hal kb. 45 perc főzés alatt?

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Sat, 2015-09-05 12:14

Szia, 40 perc van írva, és mivel két órát sóztad, együtt marad a hal. Bár ha azt látod kezd "szétugrani" 30 perc körül lekapcsolhatod, ez a nyers hal minőségétől is függ, hajrá finom lesz! Annyit megtehetsz a fejet és a farkát rakod bele először, 5 percel később a halszeleteket. A szeletek kb 2-2,5 cm vastagok legyenek, a bőrös oldalról kissé beirdalva sózás előtt.

mataka
mataka Sat, 2015-05-02 14:31

Szeretném megfözni, életem elsö halászléje lenne. Kérdésem a fejet és farkát is bele kell fözni? vagy csak a törzsét?
Üdvözlettel, nagyon várom a válszt.

V2rider
V2rider / V2rider Sat, 2013-03-09 20:44

ezzel a halászlé-receptel már régóta szemezek,olyan egyszerunek tunik,de még nem mertem megfozni.

pergamon
pergamon Sun, 2012-11-18 23:42

Szia!

Ez egy ritkán látott recept, még én személy szerint nem is találkoztam vele, mármint a Mohácsi elnevezéssel, érdemes szerintem így elkészíteni nagyon finom lehet!

UI: Hogy mindig legyen rá pénzed :)

http://t7.hu/061c

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Tue, 2012-12-25 18:28

Szia, Mohácson így főzzük ezért így neveztem el :) játszott még a "legdélibb magyar" halászlé, de a vajdasági magyarok lázadtak volna :) - joggal! Remélem sikerül elkészítened egyszer!

Gibi
Gibi / Gibi Wed, 2013-03-27 20:31

Szia!

Tökéletes! Annak pedig -mivel magam is mohácsi vagyok- kifejezetten örülök, hogy megtalálni így is, mint "Mohácsi halászlé" :) Magam is csak ajánlani tudom mindenkinek, mi valóban így fogyasztjuk, és amit megjegyzésként írtál hozzá, hogy miképp is esszük, szintén nagyon találó! ;)

384
ponty 1.5 kg
vöröshagyma 25 dkg
fűszerpaprika 10 dkg
0 ízlés szerint
cseresznyepaprika 3 db
víz 2 l