r
Nosalty Logó

Baghrir - marokkói palacsinta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Baghrir - marokkói palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

14 db-hoz

Összesen 573 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

14 db-hoz

Összesen 2292 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

14 db-hoz

Összesen 114 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1499.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    260 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    362.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 573 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71 g

Zsír

  • Összesen
    34.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5997.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    1040 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    1994 mg
  • Nátrium
    2632 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    417.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1451.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 2292 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    300 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 114 kcal

Hozzávalók

14 db-hoz

Elkészítés

14 db-hoz

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket, majd folyamatos keverés mellett hozzájuk adjuk a langyos vizet is. Az így kapott masszát vagy összeturmixoljuk, vagy robotgéppel addig keverjük, míg csomómentes, homogén állagú nem lesz. Az edényt letakarjuk és fél órára meleg helyre félretesszük.
  2. Az ez után következők szinte már teljesen megegyeznek a hagyományos palacsintasütéssel: egy serpenyőt és benne pár csepp olajat nagy lángon felforrósítunk (baghrir sütésnél tényleg fontos, hogy forró legyen a serpenyő, különben az 1.-2. darab még nem fog igazán jól sikerülni).
  3. A félretett tésztánkat elővesszük, és újra átkavarjuk (itt már nem használunk robotgépet), majd egy merőkanálnyit kimerünk belőle és a forró serpenyőbe öntjük. Egy gyors mozdulattal körbebillentjük a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen oszoljon el, majd kb. 3 percig hagyjuk sülni.
  4. A sütést addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 42 perc
  • Receptkönyvben: 207
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 20813
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 18.

Ajánló

Mikor megtervezzük, hogy mennyi baghrirt szeretnénk sütni, vegyük figyelembe, hogy legalább kétszer olyan laktatós, mint a mi palacsintánk! Mivel eléggé vastagok, összetekerni nem igazán, legfeljebb összehajtani lehet őket. Ha nem szeretjük a szirupot, bármi mással megkenhetjük, amivel egyébként egy hagyományos palacsintát is töltenénk. A tészta nagyon finom és az állaga semmihez sem fogható, érdemes kipróbálni!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ősszel Marokkóban jártam, ahol a reggelikhez rendszerint baghrirt is felszolgáltak. Ezt a rendkívül finom, vastag, lyukacsos, kerek tésztát a marokkóiak vajas-mézes sziruppal leöntve, különböző olajos magvakkal megszórva fogyasztják. Később a fes-i medina piacán is láttam baghrirt, amit helyben sütöttek egy kb. 80 cm-es (!) átmérőjű platnin. Ez a fajta legalább 5 centi vastag volt, telis tele kisebb-nagyobb lyukakkal, egyszerűen tökéletes. :) Elhatároztam hát, hogy felkutatom ennek a furcsa palacsintának a receptjét. Annak ellenére, hogy  baghrir néven többféle receptet lehet találni az interneten, magyar nyelvű weboldalakon nem találkoztam vele. A receptverziók közül a második, amit kipróbáltam pontosan azt a végeredményt adta, amit a marokkói reggeliknél kínálnak. Most ezt a receptet teszem közzé.

Hozzávalók

14 db-hoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...