Nosalty Logó

Baghrir - marokkói palacsinta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Baghrir - marokkói palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

14 db-hoz

Összesen 573 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

14 db-hoz

Összesen 2292 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

14 db-hoz

Összesen 114 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1499.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    260 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    362.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 573 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71 g

Zsír

  • Összesen
    34.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5997.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    1040 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    1994 mg
  • Nátrium
    2632 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    417.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1451.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 2292 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    300 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 114 Kcal

Hozzávalók

14 db-hoz

Elkészítés

14 db-hoz

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket, majd folyamatos keverés mellett hozzájuk adjuk a langyos vizet is. Az így kapott masszát vagy összeturmixoljuk, vagy robotgéppel addig keverjük, míg csomómentes, homogén állagú nem lesz. Az edényt letakarjuk és fél órára meleg helyre félretesszük.
  2. Az ez után következők szinte már teljesen megegyeznek a hagyományos palacsintasütéssel: egy serpenyőt és benne pár csepp olajat nagy lángon felforrósítunk (baghrir sütésnél tényleg fontos, hogy forró legyen a serpenyő, különben az 1.-2. darab még nem fog igazán jól sikerülni).
  3. A félretett tésztánkat elővesszük, és újra átkavarjuk (itt már nem használunk robotgépet), majd egy merőkanálnyit kimerünk belőle és a forró serpenyőbe öntjük. Egy gyors mozdulattal körbebillentjük a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen oszoljon el, majd kb. 3 percig hagyjuk sülni.
  4. A sütést addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
  • Tepsi mérete: 25
  • Sűtés ideje: 42 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 18145
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 18.

Ajánló

Mikor megtervezzük, hogy mennyi baghrirt szeretnénk sütni, vegyük figyelembe, hogy legalább kétszer olyan laktatós, mint a mi palacsintánk! Mivel eléggé vastagok, összetekerni nem igazán, legfeljebb összehajtani lehet őket. Ha nem szeretjük a szirupot, bármi mással megkenhetjük, amivel egyébként egy hagyományos palacsintát is töltenénk. A tészta nagyon finom és az állaga semmihez sem fogható, érdemes kipróbálni!

Receptkategóriák

Ősszel Marokkóban jártam, ahol a reggelikhez rendszerint baghrirt is felszolgáltak. Ezt a rendkívül finom, vastag, lyukacsos, kerek tésztát a marokkóiak vajas-mézes sziruppal leöntve, különböző olajos magvakkal megszórva fogyasztják. Később a fes-i medina piacán is láttam baghrirt, amit helyben sütöttek egy kb. 80 cm-es (!) átmérőjű platnin. Ez a fajta legalább 5 centi vastag volt, telis tele kisebb-nagyobb lyukakkal, egyszerűen tökéletes. :) Elhatároztam hát, hogy felkutatom ennek a furcsa palacsintának a receptjét. Annak ellenére, hogy  baghrir néven többféle receptet lehet találni az interneten, magyar nyelvű weboldalakon nem találkoztam vele. A receptverziók közül a második, amit kipróbáltam pontosan azt a végeredményt adta, amit a marokkói reggeliknél kínálnak. Most ezt a receptet teszem közzé.

Hozzászólások

P.

Egyszer ettem ilyet egy húsos raguval, azóta sem emlékeztem a nevére. Köszi! Nagyon finom étel. Sósan is fogyasztják. Eszter

Éva-Anyóca

Kedves csicseriborsó! Szeretném megkérdezni, hogy a búzaliszt, az nem az, amivel mi is sütjük itthon a palacsintát?Vagy készítjük a nokedli tésztát, stb.,.....?A másik, hogy azért meg kell fordítani,vagy ennyi id?, elég az egyik oldalnak, és mivel nagyon forró,, a másik oldalt már nem kell sütni??A harmadik, hogy mit?l ilyen csodás sárga? Ha buták a kérdések elnézést, de nagyon tetszik, és lelkesít? volt a storyd, szeretném elkészíteni, ezért kérdezem.:-))Elmentve.Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Szia Éva-Anyóca! 3 percig elég sütni csak az egyik oldalt. Attól, hogy ilyen laza, leveg?s, buborékos a tészta ennyi id? alatt rendesen átsül az egész. Egyébként gondolom, hogy azért sem forgatják, hogy a fels?, buborékos oldala ne menjen tönkre. Az alsó fele nekem zárt maradt, tehát nem lyukad át az egész, így ha pl lekvárt kenünk rá, nem folyik át rajta. Sütés közben minden világossá fog válni! :) Sok sikert hozzá! Üdv, Csicseriborsó

P.

A színét én sem tudom kitalálni, mit?l lehet, ha búzalisztet írsz. Elvileg a semolinától lesz sárga, ami eredetileg van benne. :-) Mi a titkod? :-)))

Törölt felhasználó

Sziasztok! Jogosak a kérdések, valóban a semolina adja a színét, ami nem más mint a búzadara. Ez pedig kimaradt a hozzávalók közül, de az el?bb pótoltam. Fele-fele arányban használnak benne búzalisztet és búzadarát.

P.

Bingó, köszi! Szuper recept!

z1

...kurkuma. Gondolom én.

Törölt felhasználó

Esteleg lehet ezt az ínycsiklandónak t?n? palacsintaféleséget kukorica dara-kukorica liszt kombinációjával készíteni?

Törölt felhasználó

Jó kérdés, én így még nem próbáltam, de hallottam már olyat, hogy a kukoricalisztb?l készült palacsintatészta nem igazán akar összeállni, nehéz sütni és nehéz bánni vele. De mondom, saját tapasztalatom nincs vele. Úgyhogy ha esetleg kipróbálnád így, mindenképp számolj be róla, hogy hogy sikerült! :) Üdv, Csicseriborsó

P.

Levendula, csatlakozom Csicseriborsóhoz. Ha ezekb?l az összetev?kb?l szeretnéd elkészíteni, kész gyötrelem lesz. De ha mégis nekiállsz, örömmel várom én is a tapasztalataidat. :-) Eszter

Éva-Anyóca

Kedves csicseriborsó! Köszönöm szépen, megkaptam a kérdéseimre a gyors választ, és így belevágok, remélem, els?re is sikerül. :-)))Köszönöm és szép napot mára! Éva-Anyóca

Szilveee

Nagy lángon sütjük?

Törölt felhasználó

Szia Szilvi! Húú, ez igazából süt?függ?. Minél forróbb a palacsintasüt?, annál jobban keletkeznek a buborékok, de én valahol a takarék és a nagyláng között szoktam, mert a mi süt?nk hajlamos rá, hogy nagylángon odakapja. Üdv, Csicseriborsó

Szilveee

Köszi szépen, muszáj kipróbálnom valamelyik hétvégén : ))

Törölt felhasználó

Szia!Ezt nevezem, nagyon autentikus baghrir, pont ahogy az anyósom csinálja Marokkóban!!Köszi, végre megvan magyarul is a recept!

Törölt felhasználó

Szia Amira! Huhú, ennek örülök! :) Sok keresgélés és próbálkozás el?zte ezt meg. :) Üdv, Csicseriborsó

zczszilvi

1 cs éleszt? -nél a szárított éleszt?re gondolsz? El?re is köszönöm!

Törölt felhasználó

Igen, azt használok hozzá!

Törölt felhasználó

Most készítettem el el?ször, de nem utoljára. Isteni finom lett, én egy kicsit higítottam rajta. Házi baracklekvárral ettük, nem tudtunk betelni vele :)

angelmouse

Szia Csicseriborsó, sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy baghrir fronton teljes a kudarc. Pedig nem vagyok egy els? bálozó a konyhában és mindent el?írásosan csináltam, mégsem sikerült. Nagyon csalódott és szomorú vagyok, mert már a számban éreztem a jó baghrir ízét. Fogalmam sincs, hol ronthattam el, mondjuk megdöbbentett a tészta mennyisége és hígsága (4,5 x 3 dl víz?!), de mivel mindenki lelkes volt és csak(!) sikeres próbálkozásokról esett szó, s?t vki még hígította is az anyagot, nem paráztam. Egyt?l egyig leragadt, bármit is próbáltam, az alja égett, a teteje nyers maradt, vagy túl vastag volt, vagy hártya vékony, nem számított... Nem vagyok biztos benne, hogy meg merem még kockáztatni és ez olyan lehangoló. Nem vagyok hozzászokva az ilyen mérték? kudarchoz : (

angelmouse

Na szóval, mivel választ nem kaptam 'éget?' kérdéseimre, kénytelen voltam tovább próbálkozni... Másnap már t?rhet?en sikerült, és ma kisütött a nap, kisütöttem a baghriromat! A hiba a víz mennyiségében volt, ahogy azt sejtettem is... Azt tanácsolnám kezd? baghrirosoknak, hogy sokkal, sokkal kevesebb vizet! Mert hozzátenni még lehet, de kivenni bel?le bajos. Amúgy szuper recept, köszi.

esumeghy

Szia Csicseriborsó, csak nekem nem látszik az elkészitési utmutató vagy lekerült az oldalról? Üdv:Èvi

witchvortex

Pár hete jöttünk vissza Marrakeshb?l, ott szerettem bele a baghrirba. Egyb?l meg is örültem neki, hogy megtaláltam a recepted :) . Kipróbáltam, de nekem nem lesz ilyen szép sárga ... Több tojás kellene bele, vagy mi adja a színét ?

Hozzávalók

14 db-hoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek