Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Baghrir - marokkói palacsinta

Baghrir - marokkói palacsinta
Baghrir - marokkói palacsinta
57 perc / előkészület: 15 perc sütés: 42 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősszel Marokkóban jártam, ahol a reggelikhez rendszerint baghrirt is felszolgáltak. Ezt a rendkívül finom, vastag, lyukacsos, kerek tésztát a marokkóiak vajas-mézes sziruppal leöntve, különböző olajos magvakkal megszórva fogyasztják.

Később a fes-i medina piacán is láttam baghrirt, amit helyben sütöttek egy kb. 80 cm-es (!) átmérőjű platnin. Ez a fajta legalább 5 centi vastag volt, telis tele kisebb-nagyobb lyukakkal, egyszerűen tökéletes. :)

Elhatároztam hát, hogy felkutatom ennek a furcsa palacsintának a receptjét. Annak ellenére, hogy  baghrir néven többféle receptet lehet találni az interneten, magyar nyelvű weboldalakon nem találkoztam vele. A receptverziók közül a második, amit kipróbáltam pontosan azt a végeredményt adta, amit a marokkói reggeliknél kínálnak. Most ezt a receptet teszem közzé.


hozzávalók / 4 adag

14 db-hoz

ajánlat

Mikor megtervezzük, hogy mennyi baghrirt szeretnénk sütni, vegyük figyelembe, hogy legalább kétszer olyan laktatós, mint a mi palacsintánk! Mivel eléggé vastagok, összetekerni nem igazán, legfeljebb összehajtani lehet őket. Ha nem szeretjük a szirupot, bármi mással megkenhetjük, amivel egyébként egy hagyományos palacsintát is töltenénk. A tészta nagyon finom és az állaga semmihez sem fogható, érdemes kipróbálni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket, majd folyamatos keverés mellett hozzájuk adjuk a langyos vizet is. Az így kapott masszát vagy összeturmixoljuk, vagy robotgéppel addig keverjük, míg csomómentes, homogén állagú nem lesz. Az edényt letakarjuk és fél órára meleg helyre félretesszük.
  2. Az ez után következők szinte már teljesen megegyeznek a hagyományos palacsintasütéssel: egy serpenyőt és benne pár csepp olajat nagy lángon felforrósítunk (baghrir sütésnél tényleg fontos, hogy forró legyen a serpenyő, különben az 1.-2. darab még nem fog igazán jól sikerülni).
  3. A félretett tésztánkat elővesszük, és újra átkavarjuk (itt már nem használunk robotgépet), majd egy merőkanálnyit kimerünk belőle és a forró serpenyőbe öntjük. Egy gyors mozdulattal körbebillentjük a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen oszoljon el, majd kb. 3 percig hagyjuk sülni.
  4. A sütést addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 034
elküldve: 1
receptkönyvben: 418
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Csicseriborsó

Mióta szakács: 2010.03.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: afrikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marokkói palacsinta

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witchvortex
witchvortex Tue, 2014-11-11 23:05

Pár hete jöttünk vissza Marrakeshből, ott szerettem bele a baghrirba. Egyből meg is örültem neki, hogy megtaláltam a recepted :) . Kipróbáltam, de nekem nem lesz ilyen szép sárga ... Több tojás kellene bele, vagy mi adja a színét ?

esumeghy
esumeghy Wed, 2014-02-05 13:06

Szia Csicseriborsó,

csak nekem nem látszik az elkészitési utmutató vagy lekerült az oldalról?
Üdv:Èvi

angelmouse
angelmouse Sun, 2012-02-12 16:59

Na szóval, mivel választ nem kaptam 'égető' kérdéseimre, kénytelen voltam tovább próbálkozni...
Másnap már tűrhetően sikerült, és ma kisütött a nap, kisütöttem a baghriromat! A hiba a víz mennyiségében volt, ahogy azt sejtettem is... Azt tanácsolnám kezdő baghrirosoknak, hogy sokkal, sokkal kevesebb vizet! Mert hozzátenni még lehet, de kivenni belőle bajos.
Amúgy szuper recept, köszi.

angelmouse
angelmouse Fri, 2012-02-10 14:23

Szia Csicseriborsó,
sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy baghrir fronton teljes a kudarc. Pedig nem vagyok egy első bálozó a konyhában és mindent előírásosan csináltam, mégsem sikerült. Nagyon csalódott és szomorú vagyok, mert már a számban éreztem a jó baghrir ízét. Fogalmam sincs, hol ronthattam el, mondjuk megdöbbentett a tészta mennyisége és hígsága (4,5 x 3 dl víz?!), de mivel mindenki lelkes volt és csak(!) sikeres próbálkozásokról esett szó, sőt vki még hígította is az anyagot, nem paráztam. Egytől egyig leragadt, bármit is próbáltam, az alja égett, a teteje nyers maradt, vagy túl vastag volt, vagy hártya vékony, nem számított... Nem vagyok biztos benne, hogy meg merem még kockáztatni és ez olyan lehangoló. Nem vagyok hozzászokva az ilyen mértékű kudarchoz : (

sinkó
Sinkó / sinkó Sat, 2011-10-01 21:02

Most készítettem el először, de nem utoljára. Isteni finom lett, én egy kicsit higítottam rajta. Házi baracklekvárral ettük, nem tudtunk betelni vele :)

zczszilvi
zczszilvi Thu, 2011-07-07 15:49

1 cs élesztő -nél a szárított élesztőre gondolsz?
Előre is köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-28 22:48

Szia!Ezt nevezem, nagyon autentikus baghrir, pont ahogy az anyósom csinálja Marokkóban!!Köszi, végre megvan magyarul is a recept!

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Mon, 2011-02-28 22:59

Szia Amira!

Huhú, ennek örülök! :) Sok keresgélés és próbálkozás előzte ezt meg. :)

Üdv,
Csicseriborsó

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Mon, 2011-02-14 11:41

Szia Szilvi!

Húú, ez igazából sütőfüggő. Minél forróbb a palacsintasütő, annál jobban keletkeznek a buborékok, de én valahol a takarék és a nagyláng között szoktam, mert a mi sütőnk hajlamos rá, hogy nagylángon odakapja.

Üdv,
Csicseriborsó

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-01-19 08:16

Kedves csicseriborsó!

Köszönöm szépen, megkaptam a kérdéseimre a gyors választ, és így belevágok, remélem, elsőre is sikerül. :-)))Köszönöm és szép napot mára! Éva-Anyóca

levendula15
levendula15 Tue, 2011-01-18 22:33

Esteleg lehet ezt az ínycsiklandónak tűnő palacsintaféleséget kukorica dara-kukorica liszt kombinációjával készíteni?

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-01-18 23:26

Levendula, csatlakozom Csicseriborsóhoz. Ha ezekből az összetevőkből szeretnéd elkészíteni, kész gyötrelem lesz. De ha mégis nekiállsz, örömmel várom én is a tapasztalataidat. :-)
Eszter

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Tue, 2011-01-18 22:41

Jó kérdés, én így még nem próbáltam, de hallottam már olyat, hogy a kukoricalisztből készült palacsintatészta nem igazán akar összeállni, nehéz sütni és nehéz bánni vele. De mondom, saját tapasztalatom nincs vele.
Úgyhogy ha esetleg kipróbálnád így, mindenképp számolj be róla, hogy hogy sikerült! :)
Üdv,
Csicseriborsó

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-01-18 19:08

A színét én sem tudom kitalálni, mitől lehet, ha búzalisztet írsz. Elvileg a semolinától lesz sárga, ami eredetileg van benne. :-)
Mi a titkod? :-)))

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Tue, 2011-01-18 21:54

Sziasztok!
Jogosak a kérdések, valóban a semolina adja a színét, ami nem más mint a búzadara. Ez pedig kimaradt a hozzávalók közül, de az előbb pótoltam. Fele-fele arányban használnak benne búzalisztet és búzadarát.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-01-18 19:08

Kedves csicseriborsó!

Szeretném megkérdezni, hogy a búzaliszt, az nem az, amivel mi is sütjük itthon a palacsintát?Vagy készítjük a nokedli tésztát, stb.,.....?A másik, hogy azért meg kell fordítani,vagy ennyi idő, elég az egyik oldalnak, és mivel nagyon forró,, a másik oldalt már nem kell sütni??A harmadik, hogy mitől ilyen csodás sárga? Ha buták a kérdések elnézést, de nagyon tetszik, és lelkesítő volt a storyd, szeretném elkészíteni, ezért kérdezem.:-))Elmentve.Éva-Anyóca

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Tue, 2011-01-18 21:59

Szia Éva-Anyóca! 3 percig elég sütni csak az egyik oldalt. Attól, hogy ilyen laza, levegős, buborékos a tészta ennyi idő alatt rendesen átsül az egész. Egyébként gondolom, hogy azért sem forgatják, hogy a felső, buborékos oldala ne menjen tönkre. Az alsó fele nekem zárt maradt, tehát nem lyukad át az egész, így ha pl lekvárt kenünk rá, nem folyik át rajta. Sütés közben minden világossá fog válni! :) Sok sikert hozzá!
Üdv,
Csicseriborsó

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-01-18 19:00

Egyszer ettem ilyet egy húsos raguval, azóta sem emlékeztem a nevére. Köszi!
Nagyon finom étel.
Sósan is fogyasztják.
Eszter

573
finomliszt 1.5 bögre
búzadara 1.5 bögre
cukor 2 ek
1 kk
tojás 1 db
sütőpor 1 csomag
instant élesztő 1 tasak
víz 13.5 dl
napraforgó olaj 3 ek