r
Nosalty Logó

Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól

Ligeti Károly
Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

megszórás

mártás

1337
Kalória
21.4g
Fehérje
120.5g
Szénhidrát
84.5g
Zsír
39.1g
Víz
45g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
57.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

megszórás

mártás

Összesen 1337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

megszórás

mártás

Összesen 5342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

megszórás

mártás

Összesen 250 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    84.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    856.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    375 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    120.5 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    634 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    595 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    461 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 1337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    85.7 g

Zsír

  • Összesen
    338.2 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3425.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    1501 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    868 mg
  • Nátrium
    675 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    482.2 g
  • Cukor
    229 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    156.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2536 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    283 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    504 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2381 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1842 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    299 micro
Összesen 5342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 250 kcal

Elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt 2 dkg cukorral 1.5 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztből, margarinból, tojásból, reszelt citrom héjból, maradék cukorral, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát dagasztunk. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
  3. Ha megkelt, hosszú 2-3 cm átmérőjű hengereket sodrunk belőle, és 2 cm-es darabokra szeleteljük.

megszórás

  1. A darált diót a cukorral összekeverjük.
  2. A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós cukorban megforgatjuk, és kikent 26 cm tortaformába rakosgatjuk. A maradék diót a tetejére szórjuk. A tepsiben is fél órát kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük, és 170 fokon (gázsütőben 2 fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.

mártás

  1. A vaníliás pudingport simára keverjük a cukorral és egy kis tejjel, majd a maradék tejet is beleöntjük, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik a mártás.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az aranygaluska készítése nem egy munkaigényes feladat, pláne, ha a dagasztást is pl. kenyérsütőgépre bízzuk. Szerintem vaníliasodóval a legfinomabb, de sokszor valamilyen lekvárral vagy csak önmagában fogyasztjuk.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...