r
Nosalty Logó

Aranygaluska-torta cukor nélkül

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szakál Benjámin
Aranygaluska-torta cukor nélkül
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 402 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 4811 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 245 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    185 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    224 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 402 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    140.6 g

Zsír

  • Összesen
    367.8 g
  • Telített zsírsav
    158 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    2623 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5631.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    1694 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    335 mg
  • Foszfor
    2216 mg
  • Nátrium
    1132 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.2 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    737.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2738 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    463 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    1689 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2688 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    563 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2372 micro
Összesen 4811 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 245 kcal

Elkészítés

  1. Elsőnek a piskótát készítjük el, ehhez hagyományosan a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a tojássárgájához hozzáadjuk a vizet valamint az édesítőt és ezt fehéredésig habosítjuk.
  2. A tojásfehérjehabot óvatos laza mozdulatokkal, hozzákeverjük a tojássárgáját keverékünkhöz, majd ha ez megvan, akkor utána az átszitált búzalisztet, ugyanígy szépen óvatosan hozzákeverjük minél kevésbé törjük össze a habunkat. Ha ez megvan akkor nincs más dolgunk mint a darált diót és hozzákeverni és készen is van a piskóta tésztát amit 180 fokon egy fél órán keresztül tűpróbáig sütjük.
  3. A vaníliás tortakrémhez a tojássárgájákat egy nyeles forralóba ütjük és a porcukorral, a keményítővel és kb. 50 ml tejjel, habverő segítségével habosra keverjük. A maradék tejbe beletesszük a vaníliaaromát és az őrleményt, majd felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan keverjük, nehogy egy vaníliás rántotta legyen a végeredmény.
  4. Ezután kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ne ijedjünk meg, a teteje a keverésnek köszönhetően habos lesz, az alja pedig kissé csomósnak tűnhet. Habverővel átdolgozzuk az egészet, így homogén krémet fogunk kapni. Ekkor szintén habverő segítségével, kis adagokban beledolgozzuk a kockákra vágott vajat, hogy egy igazán finom és selymes krémet kapjunk.
  5. Ricottás krémhez a fehércsokit óvatosan felolvasztjuk, a ricottát egy habverő segítségével krémes állagúra keverjük, majd ehhez mehet az édesítő. A felolvasztott fehércsoki is, valamint ha ezt összekevertük, tehát szépen egynemű lett, akkor utána mehet hozzá a zselatinfix, erre is rátekerünk kettőt aztán mehet be a hűtőbe 10 percre, amíg összeáll.
  6. Jöhet a torta összeállítása. A piskótát három egyenlő, legalábbis megközelítőleg három egyenlő részre vágjuk. Mindegyik résznél, tehát mindegyik piskótarétegnél ugyanaz lesz a metódus, egy vékony réteg ricottás krémmel megkenjük a piskótánk a tetejét.
  7. Csináljunk egy peremet a szélén, hogy a főzött vaníliakrémet ebbe bele tudjuk tölteni és ne folyjon ugye ki a tortának a szélén. Erre menjen rá egy másik piskóta, aminek az alját is érdemes megkenni egy pici ilyen ricottás krémmel. Igazából teljesen fel kell tornyozni az egészet, míg el nem fogy a piskótánk. A tetejét megkenjük egy kicsi ricottás krémmel, majd az oldalát is. Az oldalát fedjük be egy kis pirított darált dióval, a tetejére a maradék vaníliakrémet öntsük és a maradék ricottás krémmel díszítsük. (Én szándékosan hagytam egy kicsit, dióval díszítettem a tetejét is, és igazából ennyi volt a varázslat.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 8337
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aranygaluska-torta cukor nélkül
Szakál Benjámin 22 recept

A recept története oda vezethető vissza, hogy, mint sokan imádom én is az aranygaluska alap verzióját, (tepsibe galuska, dióval megszór, vaníliasodó ráöént és boldogság!) Viszont én imádok újat alkotni, és nem találtam ilyet a neten. Ezért aztán muszáj voltam megalkotni rendes torta formában is.

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek