Aranygaluska-torta cukor nélkül
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szakál Benjámin
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
28g tojás35 kcal
-
0 kcal
-
4g víz0 kcal
-
8g dió55 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
42g ricotta63 kcal
-
43 kcal
-
0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
2g zselatinfix2 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
8 kcal
-
17g tej9 kcal
-
0 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
17g vaj120 kcal
Összesen
402
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
330g tojás415 kcal
-
0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
100g dió654 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
500g ricotta750 kcal
-
521 kcal
-
0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
95 kcal
-
200g tej112 kcal
-
0 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
Összesen
4811
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
16.8g tojás21 kcal
-
0 kcal
-
2.5g víz0 kcal
-
5.1g dió33 kcal
-
7.6g finomliszt28 kcal
-
25.4g ricotta38 kcal
-
27 kcal
-
0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1g zselatinfix1 kcal
-
4.1g tojássárgája13 kcal
-
1.3g kukoricakeményítő5 kcal
-
10.2g tej6 kcal
-
0 kcal
-
0.5g vaníliaaroma0 kcal
-
10.2g vaj73 kcal
Összesen
245
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 30.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 185 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 198 micro
Összesen
402
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 140.6 g
Zsír
-
Összesen 367.8 g
-
Telített zsírsav 158 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 2623 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5631.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 1694 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 335 mg
-
Foszfor 2216 mg
-
Nátrium 1132 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 240.2 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 737.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2738 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 463 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 1689 mg
-
Retinol - A vitamin: 2688 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 563 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2372 micro
Összesen
4811
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
245
kcal
Hozzávalók
-
6 db tojás
-
90 ml folyékony édesítőszer
-
50 ml víz
-
100 g dió
-
150 g finomliszt
-
500 g ricotta
-
60 ml folyékony édesítőszer
-
0.5 db citromhéj
-
1 csomag zselatinfix
-
4 db tojássárgája
-
25 g kukoricakeményítő
-
200 ml tej
-
60 ml folyékony édesítőszer
-
2 teáskanál vaníliaaroma
-
200 g vaj
Elkészítés
- Elsőnek a piskótát készítjük el, ehhez hagyományosan a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a tojássárgájához hozzáadjuk a vizet valamint az édesítőt és ezt fehéredésig habosítjuk.
- A tojásfehérjehabot óvatos laza mozdulatokkal, hozzákeverjük a tojássárgáját keverékünkhöz, majd ha ez megvan, akkor utána az átszitált búzalisztet, ugyanígy szépen óvatosan hozzákeverjük minél kevésbé törjük össze a habunkat. Ha ez megvan akkor nincs más dolgunk mint a darált diót és hozzákeverni és készen is van a piskóta tésztát amit 180 fokon egy fél órán keresztül tűpróbáig sütjük.
- A vaníliás tortakrémhez a tojássárgájákat egy nyeles forralóba ütjük és a porcukorral, a keményítővel és kb. 50 ml tejjel, habverő segítségével habosra keverjük. A maradék tejbe beletesszük a vaníliaaromát és az őrleményt, majd felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, miközben folyamatosan keverjük, nehogy egy vaníliás rántotta legyen a végeredmény.
- Ezután kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ne ijedjünk meg, a teteje a keverésnek köszönhetően habos lesz, az alja pedig kissé csomósnak tűnhet. Habverővel átdolgozzuk az egészet, így homogén krémet fogunk kapni. Ekkor szintén habverő segítségével, kis adagokban beledolgozzuk a kockákra vágott vajat, hogy egy igazán finom és selymes krémet kapjunk.
- Ricottás krémhez a fehércsokit óvatosan felolvasztjuk, a ricottát egy habverő segítségével krémes állagúra keverjük, majd ehhez mehet az édesítő. A felolvasztott fehércsoki is, valamint ha ezt összekevertük, tehát szépen egynemű lett, akkor utána mehet hozzá a zselatinfix, erre is rátekerünk kettőt aztán mehet be a hűtőbe 10 percre, amíg összeáll.
- Jöhet a torta összeállítása. A piskótát három egyenlő, legalábbis megközelítőleg három egyenlő részre vágjuk. Mindegyik résznél, tehát mindegyik piskótarétegnél ugyanaz lesz a metódus, egy vékony réteg ricottás krémmel megkenjük a piskótánk a tetejét.
- Csináljunk egy peremet a szélén, hogy a főzött vaníliakrémet ebbe bele tudjuk tölteni és ne folyjon ugye ki a tortának a szélén. Erre menjen rá egy másik piskóta, aminek az alját is érdemes megkenni egy pici ilyen ricottás krémmel. Igazából teljesen fel kell tornyozni az egészet, míg el nem fogy a piskótánk. A tetejét megkenjük egy kicsi ricottás krémmel, majd az oldalát is. Az oldalát fedjük be egy kis pirított darált dióval, a tetejére a maradék vaníliakrémet öntsük és a maradék ricottás krémmel díszítsük. (Én szándékosan hagytam egy kicsit, dióval díszítettem a tetejét is, és igazából ennyi volt a varázslat.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 183
- Össznézettség: 10610
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Szakál Benjámin
22 recept
A recept története oda vezethető vissza, hogy, mint sokan imádom én is az aranygaluska alap verzióját, (tepsibe galuska, dióval megszór, vaníliasodó ráöént és boldogság!) Viszont én imádok újat alkotni, és nem találtam ilyet a neten. Ezért aztán muszáj voltam megalkotni rendes torta formában is.