r
Nosalty Logó

Aranygaluska Pussycat konyhájából

pussycat
Aranygaluska Pussycat konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tésztához

Vaníliasodóhoz

1045
Kalória
22.6g
Fehérje
139.1g
Szénhidrát
43.9g
Zsír
29.5g
Víz
103.9g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
59.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Összesen 1045 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Összesen 8354 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Összesen 256 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    43.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    781.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    275 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    273 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    139.1 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 1045 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.8 g

Zsír

  • Összesen
    351 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    163 g
  • Koleszterin
    831 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6253.4 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    2199 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    595 mg
  • Foszfor
    2185 mg
  • Nátrium
    892 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1113 g
  • Cukor
    478 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    235.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1619 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    945 micro
  • Kolin:
    847 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1529 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1059 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1058 micro
Összesen 8354 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    7.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 256 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet tálba szitáljuk, és a mikróban egy kissé megmelegítjük.
  2. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a margarint felolvasztjuk, a tojásokkal és a többi tejjel, cukorral, sóval kelt tésztát dagasztunk. (Én ezt a robotgéppel szoktam csinálni.) A szokottnál picivel lágyabb tésztát készítünk.
  3. Meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a cukros, fahéjas, citromhéjas diót, és felolvasztjuk a margarint.
  5. Ha a tészta megkelt, kivajazunk egy nagy jénait, és a tésztából egy kanállal, amit a vajba mártogatunk, galuskákat szaggatunk, beleforgatjuk a cukros dióba, és sorban lerakjuk.
  6. A tetejére is szórunk még diót, és jöhet a második sor galuska dióba forgatva.
  7. Meglocsoljuk a maradék vajjal, és rászórjuk a maradék diót.
  8. Hagyjuk még a tepsiben is kelni megint, majdnem duplájára.
  9. Előmelegített, 160 C fokos (hőlégkeveréses) sütőben sütjük (tűpróba). Hagyományos sütőben 190 fokon.
  10. A vaníliasodóhoz egy lábosban habverővel csomómentesre keverjük az összes anyagot, a vanílián és a rumaromán kívül.
  11. Feltesszük, és habverővel állandóan kevergetve megfőzzük. Ha már elég sűrű, elzárjuk a tüzet, beletesszük a vaníliát és a rumaromát.
  12. Ha a tészta megsült, még melegen a sodóval tálaljuk, de hidegen is finom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26

Nagyon szeretjük, rengetegszer megsütöttem már, szerintem a legegyszerűbb kelt tészta és aranygaluska recept. Én nem teszem deszkára, nem szaggatom ki pogácsaszaggatóval, de viszont alaposan megforgatom a dióban, mielőtt lerakom, majd a tetejét is jól megszórom.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek