Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás zserbószelet

Almás zserbószelet
Almás zserbószelet
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Süteményeskönyv – 800 recept című gyűjteményből való zserbószelet változata. Édesanyámnak van egy rongyosra használt példánya, amit sajnos scannelni már nem lehet, de szerencsére sikerült digitálisan megszereznem. :)
Az almás rétegnek köszönhetően nem annyira tömény, hanem egészen lágy sütemény.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Nálunk általában kétféle (piros és sárga) lekvár kerül bele. A saját készítésű szilva- és sárgabaracklekvárunk. Néha narancsos őszibaracklekvár.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és alacsony hőfokon megpároljuk.
  2. A mazsolát már az elején hozzá lehet adni, így jól megszívja magát nedvességgel. A „döglesztett” almát ízlés szerint cukrozzuk, és őrölt fahéjjal fűszerezzük. Hagyjuk hűlni.
  3. Az élesztőt a langyos tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk.
  4. A lisztet a margarinnal (vagy a zsírral) elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, és jól összedolgozzuk.
  5. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A lapokat egyenként a használandó tepsi méretére nyújtjuk.
  6. Az első lapot beletesszük a kivajazott tepsibe, lekvárral jó vastagon megkenjük, és meghintjük porcukorral kevert darált dióval.
  7. Ráhelyezzük a második lapot, erre kerül az almás töltelék (ezt is meghinthetjük cukros darált dióval, de nem muszáj).
  8. Rátesszük a harmadik lapot, megint lekvárral kenjük meg, és megszórjuk darált dióval. A negyedik lappal befedjük.
  9. A tésztát villával megszurkáljuk, és 1 órát kelesztjük.
  10. Előmelegített sütőben lassan megsütjük, míg a teteje aranybarna lesz (ez sütőtől függően kb. 30-35 perc).
  11. 10 dkg olvasztott csokoládéval vonjuk be.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 866
elküldve: 8
receptkönyvben: 252
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilian

Mióta szakács: 2010.03.21.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zserbó almás töltelékkel, almás-diós sütemény

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Reka-Beatrix
Reka-Beatrix Fri, 2012-01-06 00:00

Én ma készítettem el, mindent betartva, a pihentetési idővel is... De a végeredmény nagyon lelombozó volt, ugyanis mikor vágni kezdtem, megkóstoltam, és furán ragadós volt a massza, így muszáj volt még berakjam a sütőbe (még 20 percre)... Hát a teteje megpirult rendesen, de most már így lesz elfogyasztva, nincs mit csinálni. Esetleg valami jótanács a következőkre? - Igaz, ez az első ilyen fajta tésztám, csak hát jól jött volna egy kis siker így elsőre. :(

Reka-Beatrix
Reka-Beatrix Fri, 2012-01-06 21:56

No, lényegében már szinte elfogyott a tepsi tészta, szóval meglehet nálam hibádzott valami... talán a sütő, bár betartottam a hőfokot.

Lilian
Lilian / Lilian Sun, 2012-01-08 18:28

Kedves Réka-Beatrix!

Az előfordulhat, sajnos mi is találkoztunk már hasonlóval. A részeges csirkét az itthoni sütőben mindig gond nélkül el tudjuk készíteni időben, Nagymamám sütőjében ugyanazon a hőfokon 2 óra elteltével sem sült meg a hús. A tanulság, hogy nincs két egyforma sütő. Azért remélem legközelebb jobban sikerül.

Üdv, Lily

Lilian
Lilian / Lilian Thu, 2011-01-27 20:53

Kedves Lidi!
Örülök, hogy tetszik a recept, remélem a családodnak is fog.
Lily

Lidi
Lidi Tue, 2011-01-25 22:46

Szia!
Ezeket és ehhez hasonló sütiket keresek!
Ami könnyű és nem tömény krém!
Azok is finomak,de a családom mostanában könnyebb sütikre van ráhangolódva!
A hétvégén kipróbálom....köszike!
Lidi

1292
élesztő 2 dkg
tej 0.5 dl
finomliszt 35 dkg
margarin 20 dkg
cukor 5 dkg
tojás 1 db
alma 5 közepes db
mazsola 1 marék
cukor 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
dió 10 dkg
porcukor 2 ek
lekvár/ dzsem 10 dkg
csokoládé 10 dkg