r
Nosalty Logó

Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából

Walaky
Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

A teteje bekenéséhez

1489
Kalória
21.1g
Fehérje
220.3g
Szénhidrát
61.3g
Zsír
377.8g
Víz
201.5g
Koleszterin
12.9g
Élelmi rost
92.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

A teteje bekenéséhez

Összesen 1489 kcal
  • 3% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

A teteje bekenéséhez

Összesen 5962 kcal
  • 3% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

A teteje bekenéséhez

Összesen 206 kcal
  • 3% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    61.3 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    590.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    294 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    220.3 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    377.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    504 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 1489 kcal
  • 3% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    84.5 g

Zsír

  • Összesen
    245.3 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    806 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2363.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    238 mg
  • Kálcium
    431 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    881.1 g
  • Cukor
    368 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

Víz

  • Összesen
    1511.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2014 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    339 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1936 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    798 micro
  • β-crypt
    159 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    756 micro
Összesen 5962 kcal
  • 3% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    81.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 206 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Először az almatölteléket készítjük el.
  2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, s a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk a levét (ezt megisszuk, ez az igazi 100%-os almalé), egy lábasban 10-15 percig pároljuk, kevergetés mellett, miközben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, a citrom levét.
  3. Megkóstoljuk, ha valami kell még bele, a szánk íze szerint ízesítjük. Félretesszük hűlni.

Töltelék

  1. Miután készen van az almatöltelék, fogjunk hozzá a tésztához.
  2. A lisztet, cukrot, sót, a reszelt citrom héját összekeverjük, a vajjal (vagy margarinnal) elmorzsoljuk, ekkor kerül bele a tojás, a felfuttatott élesztő, majd annyi tejföl, hogy lágy tésztát kapjunk (fokozatosan adjuk hozzá), jól összedolgozzuk. Akkor szuper a tészta, ha az edény faláról, a kezünkről is szépen leválik.
  3. Két cipóra osztjuk a tésztát. Addig állni hagyjuk, amíg kihűl az almatöltelékünk.
  4. Két tepsit (a sütő saját tepsije, de mindenkinek elgondolása alapján) kibélelünk sütőpapírral.
  5. Először az egyik cipót 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk téglalap vagy négyzet alakúra (nem probléma, ha nem pontosan egyformák), majd késsel 16 db négyzetre felvágjuk. (Én a nyújtást is sütőpapíron szoktam végezni.)
  6. A kihűlt almatöltelék felét egy tálban szétadagoljuk ennyi részre, hogy könnyebb dolgunk legyen, s az alma is elfogyjon.
  7. Egyenként a kis lapokat kézzel ellapítgatjuk úgy, hogy nagyjából negyed körcikk alakú legyen, erre kanállal az almahalmokat rákenjük a feléig, majd az ívelt felénél kezdve feltekerjük kifli formára, megigazgatjuk, tepsibe rakjuk. Ne érjenek össze.
  8. Megkenjük a felvert (nem habbá) tojásfehérjével, s előmelegített sütőben (az összeállítás megkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt), 150 fokon, alsó-felső sütéssel, 20-30 perc alatt szép színűre sütjük.
  9. A másik cipóval is ugyanígy járunk el.

A teteje bekenéséhez

  1. A tojásfehérjét kissé felverjük (nem habosra), majd ezzel kenjük be a kiflicskék tetejét.
  2. Hogy a sárgája se vesszen kárba, cukorral habosra keverve nagyon finom nasi, s egészséges is.:)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x38x3

Itt az ősz, hamarosan a tél, az alma szezonja. Sokat sütünk (szerintem) almás sütiket, ebben az időszakban. Ezért is szeretném megosztani veletek, ötletként, hogy én a hagyományos pitén kívül hogyan variálom, teszem változatossá ezeket a sütiket! Nagyon finom, olyan kis kézhez álló, "jövök-megyek, bekapok egyet" sütemény.....vendégvárónak is kiváló.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek