r
Nosalty Logó

Almás hajtogatott rudak

Katica
Almás hajtogatott rudak
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

365
Kalória
6.7g
Fehérje
70.1g
Szénhidrát
6.9g
Zsír
102.7g
Víz
31g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
26.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 365 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 4396 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 188 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.1 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    102.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 365 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.9 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    371 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2244.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    1171 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    841.4 g
  • Cukor
    314 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    1232.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    698 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    604 micro
  • Kolin:
    284 mg
  • Retinol - A vitamin:
    665 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    332 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 4396 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 188 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. 1,5 dl langyos vízhez adjunk 1 teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni (kb. 15 perc). Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót, a tejport. Egy bögrében keverjük össze villával a tojást 1,5 dl langyos vízzel.
  2. A felfutott élesztőt, a tojásos vizet adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és alaposan gyúrjuk össze, amíg a tészta össze nem áll. Most adjuk hozzá a puha vajat is, és dagasszunk sima, rugalmas tésztát.
  3. Folpackkal lazán takarjuk le, tegyünk rá egy tiszta konyharuhát, majd kelesszük 50-60 percig, míg a tészta kb. duplájára növekszik.
  4. A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk, és néhány percig pihentetjük. (10 perc)
  5. A gombócokat egyenként kb. 12x14 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Középre csíkban 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel (kb. 8-9). Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre, majd áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre.
  6. Ezután a tésztákat megfordítva egy sütőpapírral ellátott sütőlemezre/tepsire tesszük, egymástól 2-3 ujjnyi távolságra. 6 db fér egy sütőlemezre. Lazán takarjuk le folpackkal, és hagyjuk duplájára kelni a rudakat, kb. 45 perc alatt.
  7. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
  8. Ha nem kenjük le tojással sütés előtt, akkor olvasztott vajjal kenjük meg még forrón, amint kivesszük a sütőből (én nem kentem le). Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral, és úgy szervírozhatjuk.

Töltelék

  1. Az almákat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a vaníliás cukrokkal, a sóval, a 1,1 dl vízzel, valamint a citromlével együtt, és felforraljuk.
  2. Egy csészében csomómentesre keverjük a keményítőt 0,4 dl vízzel, majd hozzákeverjük az almához, és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat, amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Szerelem volt első látásra... Egy külföldi gasztroblogon akadtam rá... Azonnal ki kellett próbálnom. Bejött a hozzá fűzött reményem. Nagyon puha és könnyű a tésztája, talán a tejpornak és az almás tölteléknek köszönhetően. Érdemes kipróbálni!

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...