r
Nosalty Logó

Skót töltött zsemle

La fée de cuisine
Skót töltött zsemle
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Zsemlék:

Máz:

Töltelék:

849
Kalória
15.8g
Fehérje
102.3g
Szénhidrát
41.5g
Zsír
110.5g
Víz
156.5g
Koleszterin
3.1g
Élelmi rost
21.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Zsemlék:

Máz:

Töltelék:

Összesen 849 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Zsemlék:

Máz:

Töltelék:

Összesen 5092 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Zsemlék:

Máz:

Töltelék:

Összesen 267 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    863.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    458 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    102.3 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    110.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    354 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    347 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 849 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    94.6 g

Zsír

  • Összesen
    248.9 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    939 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5183.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    233 mg
  • Kálcium
    843 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    1149 mg
  • Nátrium
    2751 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    613.8 g
  • Cukor
    132 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    663 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2122 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    155 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    373 micro
  • Kolin:
    312 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2085 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    450 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    357 micro
Összesen 5092 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 267 kcal

Elkészítés

Zsemlék:

  1. Egy nagy edénybe tesszük a szárított élesztőt, a langyos vizet és 1/2 teáskanál cukrot.
  2. Kicsit összekeverjük, majd letakarjuk, és hagyjuk kicsit dagadni az élesztőt.
  3. Közben egy lábasban elkezdjük melegíteni a tejet, hozzáadjuk a vajat és a felvert tojást. Amikor felforrt, az élesztőhöz öntjük. A lisztet, a cukrot és a sót is hozzáadjuk, majd kézzel szép simára dagasztjuk.
  4. Konyharuhával lefedve meleg helyre tesszük, és hagyjuk, hogy a kétszeresére nőjön. A tésztából 12 db kis zsemlét formázunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket.
  5. A sütőt 175 fokra melegítjük elő, és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket.

Máz:

  1. Amíg sülnek a zsemlék, egy csészébe kikeverjük a porcukrot és a vizet. Annyi vizet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen a máz.
  2. A zsemléket kivesszük a sütőből, és mindegyik tetejét lekenjük a mázzal. Ezt követően újra a sütőbe tesszük a zsemléket körülbelül 5 percre, ezalatt az idő alatt szépen megpirosodik a tetejük.

Töltelék:

  1. A zsemléket hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk őket, és a kemény habbá vert tejszínhabbal töltjük meg. Végezetül pedig porcukorral szórjuk meg a zsemlék tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az ünnepi asztalunk legszebb és legegyszerűbben elkészíthető finomsága lehet ez a skót töltött zsemle. A zsemlékhez a dagasztást géppel is elkészíthetjük, de én azt szeretem, amikor a kezemmel dolgozom ki a tésztát. Természetesen a süteményünk ízesíthető különböző szezonális gyümölcsökkel is, annyit kell csak tennünk, hogy a tejszínhabhoz adagoljuk őket.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Autentikus koronázási csirke

Angliában járva nincs olyan hipermarket, de még sarki kisbolt sem, ahol ne jönne velünk szembe a koronázási csirke valamilyen formában. Ezt az ikonikus fogást II. Erzsébet királynő ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...