Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás gombóc

Almás gombóc
Almás gombóc
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén egy régi Konyhaújságban bukkantam a receptre, egy olvasó küldte be anno. Rengeteg almát kaptunk - ami sajnos gyorsan romlik -, így kifejezetten almás receptet kerestem. Nagyon finom, egyszerű kis gombóc ez :) Pszt! A férjem megette a felét egyedül :-D Érdemes kipróbálni! A főzési idő attól függ, mennyire forraljuk a vizet a gombóc alatt! Kb. annyi ideig fő, mint egy túrógombóc. Érdemes egyet szétvágni és ellenőrizni, hogy megfőtt-e, nem ragacsos-e a tészta.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A forgatáshoz

ajánlat

Sütéshez, főzéshez való (Barbara) lisztet használtam. A kész gombóc színét nagyban befolyásolja az alma fajtája! A savanykásabb, kevésbé barnulós almából szép, fehér gombócok főnek, míg az édesebb, barnulósabb almából ilyenek, mint a képen. Az ízélmény tekintetében ez teljesen lényegtelen :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az eredeti recept szerint a megmosott, kimagozott almát héjastól kell lereszelni. (Én így nem szeretem, így megpucoltam az almát, és nagylyukú reszelőn reszeltem le.) Az alma levét jól nyomjuk ki.
  2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk egyneművé. Gluténmentes liszttel hagyjuk állni 5-10 percet a masszát, hogy a liszt fel tudja venni a nedvességet - emiatt kell egy picit kevesebb liszt, mint finomlisztből!
  3. A masszából nedves kézzel formáljunk kis gombócokat, és enyhén sós, forrásban levő vízben főzzük ki őket.
  4. Forgassuk édes, pirított morzsába. Nagyon finom, ha kevés darált diót is teszünk a morzsába - összeillik az íze az almával. :)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 653
elküldve: 6
receptkönyvben: 473
elkészítve: 25/33
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gluténmentes almás gombóc, fahéjas-almás gombóc, almás gombóc gluténmentesen

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kodia1
Kodia1 Sat, 2014-03-15 20:24

Ma megpróbáltam elkészíteni kevés sikerrel sajnos :-(
Nagyon ragacsos volt a tésztája, több lisztet tettem bele, de úgy sem volt keményebb. Jó volt az íze még elrontva is :-)
Szerintem ott rontottam el, hogy a 80 dkg almát úgy értelmeztem, hogy reszelve legyen annyi, és szerintem sok volt. Valaki segítsen nekem, mert szeretném elkészíteni mégegyszer!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2014-03-16 10:55

Szia! Sajnálom, hogy elsőre nem sikerült... Az alma levét jól kinyomtad? Minimálisan szokott csak ragadni, én vizes kézzel formázom, de ez a gm liszt miatt van. Nem a hagyományos krumplis gombóc tésztáját kell várni tőle. De nagyon ragacsos nem szokott lenni...

Kodia1
Kodia1 Sun, 2014-03-16 18:29

Köszönöm a választ. Meg fogom próbálni mégegyszer.

szatemp
szatemp Fri, 2014-02-07 14:03

Köszi, nagyon finom volt. Nagyon laktató, de mégsem lesz utána nehéz a pocak. Köszi!

Tunderanyo
Tunderanyo Sat, 2013-09-21 11:39

Kedves Nyihaj!
Ma elkészítettem ezt az almás gombócot!
Nekem 50 dkg reszelt almám volt lefagyasztva,ennyi almával is működik!!!!!
Többször is az asztalomon lesz ez a finomság!
Köszi szépen a receptet.
Legyen szép napod.
Tündéranyó

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2013-09-21 18:45

Kedves Tündéranyó!
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a gombóc! Köszönöm, hogy megírtad a véleményed/tapasztalatodat! Minden jót, Hajni

hanna76
hanna76 Sun, 2012-11-11 17:43

Nagyon fincsi lett! :) Fele durum, fele tk tönköly lisztből készítettem el, és nagyon ízletes lett, bekerült a családi recepteskönyvbe! :D Köszönjük Neked a szuper ötletet!!

Bridgi
Bridgi Sun, 2012-09-23 20:15

Isteni lett!!! Én csak annyiban módosítottam, hogy zabpelyhet használtam liszt helyett (darálva, de zabkorpából is isteni) Ezer hála a receptért! :-)

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Fri, 2012-08-24 10:10

Szia!
Ma már másodszor fogom elkésziteni,nagyon finom,könnyű,mindenkinek izlett.Köszönet a receptért!
Üdw Mimi

Nita
Nita Sun, 2012-08-19 17:59

Nagyon sok alma potyog le a fákról, jól jött ez a recept, nagyon finom lett. Köszönöm! :))

Hajnal0
Hajnal0 Thu, 2012-02-23 12:44

Kérdés, vajon kukoricaliszttel vagy rizsliszttel is el lehet készíteni?

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-02-23 12:51

Szia! Háát, én csak simán egyiket v. másikat nem tenném bele, mert ezek száraz, kemény lisztek, félnék h. a gombóc is nagyon kemény lesz tőle. Úgy viszont meg lehetne próbálni, h. fele rizsliszt, fele süteményliszt. A kuk.liszt szerintem nem illik hozzá, akkor inkább a kukoricás lepényliszt, annak kevésbé markáns az íze. Remélem segítettem :)

747
alma 80 dkg
finomliszt 25 dkg
tojás 1 db
cukor 10 dkg
1 csipet
fahéj 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 10 dkg
porcukor 5 dkg
dió 10 dkg