Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almahabos linzer

Almahabos linzer
Almahabos linzer
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elfogyott Vilmosom Mikulásra begyűjtött csokoládé-hegye, sütit kívánt. Alma volt itthon, dió és elhasználásra váró maradék tojásfehérje, töprengtem, mit süssek: almafelfújt, almás rizskoch....? Amikor megjött az üzenet: Maczaliné megreklamálta a túrótortám tésztáját. Ez el is döntötte a kérdést: linzertésztát kell készítsek.
Haloványan emlékszem a régmúltból arra, amikor a linzertésztával bajaim voltak: vagy szét akart esni vagy nagyon kemény lett, de sajnos már nem emlékszem, mi volt a bajok oka.

Ez a linzertészta akkor jó, ha kerül rá valami. Ha a linzert önmagában akarom feladni, akkor mindig teszek a tésztához olajos magvat (lásd: Diós ropogós).


hozzávalók / 8 adag

A tésztához

Az almahabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Almahab készítése:

  1. A hámozott almát kockára vágjuk és a vajon kisrugóssal kevergetve pürévé főzzük, őrölt fahéjjal ízesítjük, kihűtjük.
  2. Hozzákeverjük a durvára vágott dióbelet.
  3. A tojásfehérjékből kevés citromlével és a cukorral kemény habot verünk.
  4. Közvetlen a felhasználás előtt összekeverjük az almapürét a tojáshabbal.

Tészta készítése:


  1. A túrótortánál leírtak szerint összegyúrjuk a linzertésztát.
  2. Kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát.
  3. Előmelegített sütőben elősütjük a tésztát (10 perc), majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk (ekkor állítjuk össze az almahabot).
  4. A langyos tésztára tesszük az almahabot.
  5. Az előmelegített sütőben takarékon sütjük készre a sütit.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 011
elküldve: 1
receptkönyvben: 193
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gabriella_feher
gabriella_feher Fri, 2015-05-15 21:16

Jónak találtam a receptet, de egy kicsit hiányos a leírás. Nincs leírva, hogy hány fokon kell sütni, és kezdőként a konyhában nem tudtam, hogy az almát ki kellene csavarni, mert szétáztatja a tésztát, úgyhogy a végeredmény katasztrófa lett.

Dittuska
Dittuska Fri, 2011-08-26 19:09

 
megsütöttem, 2,5x-es mennyiséggel számolva nagy tepsiben.
Annyi különbséggel, hogy az almahabba nem raktam diót, hanem a tetejére szórtam, és a sütés során kapott egy nagyon kellemes pirított ízt.
Elmondhatatlanul finom, különösen hűtés után az omlós tészta, hideg almahab és a ropogós dió!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-29 16:19

Nagyon tetszik a recept, már többször olvastam, hogy a linzer tésztát le lehet fagyasztani, később kiengedni, sütni? Mi erről a véleménye?

488
finomliszt 30 dkg
vaj 6 dkg
tojás 1 db
1 csipet
cukor 10 dkg
tejföl 2 ek
alma 4 db
vaj 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
tojásfehérje 3 db
dió 10 dkg
cukor 10 dkg
citromlé 10 csepp