Nosalty Logó

Allgäui sajtleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Allgäui sajtleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
sörös
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 600 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 2399 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 124 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    41.1 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1852.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    1122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    343 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    357 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    340 micro
Összesen 600 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    65.5 g

Zsír

  • Összesen
    164.3 g
  • Telített zsírsav
    92 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7410.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    1464 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    1154 mg
  • Nátrium
    4490 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    489.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1370 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    392 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    263 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1251 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1429 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1360 micro
Összesen 2399 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 124 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Elkészítés

A leveshez

  1. A megpucolt vörös- és fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük.
  2. A vajat felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a hagymákat.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átforrósítjuk, de nem barnítjuk meg, majd felengedjük a levessel. Csomómentesre keverjük, sózzuk, és kb. 5-10 percig csendes tűzön forraljuk.
  4. A levest átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszerekből egy-egy csipettel, a sajtokat is belekeverjük, és ismét felforraljuk. Kis lángon jól felolvasztjuk benne a sajtot. Kész a leves.
  5. A levesbetéthez a petrezselymet finomra vágjuk, a kenyérszeleteket meglocsoljuk a sörrel. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 dkg vajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát.
  6. A petrezselymet a maradék 2 dkg vajon megfuttatjuk, a kenyérszeletekre halmozzuk, így adjuk a leveshez.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 26264
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tudjátok, hol van Allgäu? Én szégyenszemre eleddig nem tudtam, de a finom sajtleves illata és látványa arra késztetett, hogy utánanézzek. Hát Allgäu egy régió Németország déli részén, mégpedig Svábföldön. Persze ezt sejtettem is, mert a recept a Sváb ételek c. szakácskönyvemből való, ami tele van egy sor finomabbnál finomabb, érdekes étellel. Apai ágon onnan származik a családom, igaz, picit nyugatabbról, pontosabban a Fekete-erdő vidékéről. Ahogy nézegetem a térképen és a fényképeken azt a szépséges tájat, és bár eddig soha ilyen gondolatom nem volt, de most nagyon szeretnék elmenni arra a vidékre. Hogy lássam, honnan jöttek azok a réges-régi sváb családok a messzi Magyarországra, úgy 300 éve. És persze nagyon-nagyon megkóstolnám eredetiben az ételeiket, vajon mennyiben hasonlítanak még drága vállaji nagyanyám főztjére.

Hozzászólások

Levendula

Istenien néz ki! (A sörrel locsolt kenyér, mint betét ... hát az nagy találmány lehet, szerintem a nálunk (eddig!) rendszeresen készül? hagymakrémleveshez is passzolhat.) Köszi! L.

Fahéj

Kedves Levendula! Biztosan passzol a hagymaleveshez is. De nekem mégse a sörös kenyér a legérdekesebb az egészben, hanem az a vajon dinsztelt petrezselyem, az valami fenséges, ahogy a leves ízével találkozik. Üdv: Fahéj

Levendula

A vajon dinsztelt petrezselyem nálam egyet jelent az újkrumplival, mikor el?ször veszek bel?le és csinálok petrezselymes krumplit rántott csirkével, uborkasalátával - és általában frissen szedett borsóból eléje a borsólevest. Mióta az eszemre emlékszem, ez a kés? tavasz-kora nyár - én meg kislány vagyok otthon, anyukámmal együtt f?zünk és tudom, hogy nemsokára vége a sulinak .... Bocsánat a nosztalgiázásért, ez csak úgy jött. A vajon párolt petrezselyemb?l ... Üdv. L.

Fahéj

Köszi, hogy leírtad. Én is szeretek nosztalgiázni. A petrezselymes krumplit imádom, persze vsak friss, tavaszi petrezselyemzöldb?l. Jaj, és a borsóleves! Az els?, tavaszi borsóleves, a zsenge borsóból meg a friss petrezselyemzölddel, arról nekem is édesanyám jut eszembe. Nagyon finomra tudta f?zni, mert ? még zsenge borsóhéjat is tett bele, nagy türelemmel leszedegette róla a "celogános" réteget, és a héjat egy-két centis darabokban f?zte a levesbe. Isteni volt. Éljen a nosztalgia! Máskor is írj csak, ha kedved van. Én nagyon szívesen olvasom. :) Üdvözlettel: Fahéj

márta66

Itt a borsoszezon -es en is eppen igy tanultam es igy keszitem. Bizony jo nosztalgiazni az otthoni izeken is... Koszi lanyok!

Mercedes

Imádom a krémleveseket.Nagyon gusztusos,és tuti az íze is fenséges.Köszi a receptet:)Merci

Fahéj

Nincs mit! :) Nagyon finom, és ahogy "Petrezselyemnek" is írtam, annyira illik hozzá a vajon dinsztelt petrezselyemzöld. Üdv: Fahéj

Torma

Szia Fahéj, olyan gusztán írtad a receptet, hogy szinte a számban érzem a fenséges ízét....ahogy írod a munka menetét, kedvet csinálsz a f?zéshez :) a story kedves és érdekes, mint mindig. Kellemes hétvégét, Torma :)

Fahéj

Köszönöm a kedves szavakat, igazán aranyos vagy Tormácska, hogy ilyen szépeket írsz a receptemr?l. :) Neked is szép hétvégét! Fahéj

pussycat

Kedves Fahej! Gyonyoruen nez ki ez a leves, nagyon guszta es a foto is szep. Ahogyan a story-dat olvasom, arra gondolok, hogy meg lehet, hogy rokonok is vagyunk tavolrol valahogyan. Az en oseim, egesz anyai es fel apai agrol szarmaznak valamilyen svabfoldrol. Soroksaron ahol en nottem fel, telepedtek le. Az en mamam meg magyarul sem tudott amig elnem kezdett iskolaba jarni. Ezert tanultam en is eleg sok svab receptet, es probalom megtartani, hasznalni. Ezt a levest maris elmentettem es hamarosan meg is fozom. Koszonom szepen, udv. Veronika

Fahéj

Kedves Veronika! Nálunk ez a nagyszül?kkel volt így. Svábul könnyebben beszéltek, mint magyarul. Mikor mamám meg tatám egymásközt társalgott, mindig svábul folyt a beszélgetés. Én meg kis buta gyerekfejjel azt hittem, hogy olyanokról beszélnek, amit nekem nem szabad hallanom. Pedig csak így volt egyszer?bb nekik. Én persze már csak egy-két konyhai kifejezést tudok csak, sajnos. Üdv: Fahéj

pussycat

Szia Fahej! Ez tenyleg igy volt, de olykor, jol is jott nekik ha nem halljuk, hogy mirol beszelnek. Sajnos es sem tanultam meg a nyelvet, pedig milyen konnyu lett volna akkor! Udv. Veronika

Bató Edit

Szia Éva! Úgy látom isteni a leveskéd, a fotó csodaszép! Én is hasonló sajtkrémlevest szoktam f?zni, de csak pirított rozskenyérkockákkal. A Te petrezselymes pirítósodat ki kell próbálnom, mert nagyon "nyami" kinézete van. :) Puszi, Edit

Fahéj

Szia Edit! Az íze is nyami, érdemes kipróbálni ezt a petrezselymes verziót. :)) Puszi: Éva

Gianfranco Norbert

Szia Fahéj ! Ne haragudj, egy indiszkrét kérdés. :) Neked hogy jött ki az 500 Ft össz költség? Csak mert maga az ementáli sajt ( ami hozzáteszem amúgy sem egy olcsó sajt fajta :) ) és a tejszín megvásárlásával túllépem az 500-at ( ha nem a 600-at :) ).......... légyszíves módosítsd, mert ez így félrevezet?. ( Már ha csak abból indulok ki, hogy mi van akkor ha valakinek a 75%-a nincs meg a hozzávalóknak! ) Köszönöm !

Fahéj

Szia Helltrox! Lehet, hogy igazad van, és alulszámoltam magam. Nem egy szerencsés dolog a mai világban költségeket rendelni egy ételhez, mivel ahány bolt, annyi ár, és még bolton belül is különböz? árban vannak a különféle márkájú hozzávalók. Sajnos, nehéz eldönteni, mennyibe kerüljön akkor az én olvasatomban pl. egy fej hagyma, két gerezd fokhagyma vagy akár négy ek vaj. A húzósabb hozzávalóknál is teljes a káosz. Van 10 dkg-os vaj 179 ft-ért és van 350-ért is, f?z?tejszín 2 dl-es 170-ért és 290-ért is. Ementáli sajtból van eredeti, és van, amelyik csak úgymond ementáli jelleg?, de az jóval olcsóbb. Én sajna nem tehetem meg, hogy mindenb?l a drágábbat vásároljam. Ennek ellenére nagyon könnyen meglehet, hogy elszámoltam magam, hiszen az ár, amit itt látsz, csak hozzávet?leges lehet, pontos sosem. S ráadásul már itthon meglév? hozzávalók is nehezítik a dolgot, dunsztom sincs, mennyit érhet az a darab sajt, ami a h?t?ben várakozik, hogy legyen bel?le valami. De ha gondolod, szívesen javítok rajta. Légy szíves, adj egy tippet, akkor mennyit írjak? Neked mennyib?l jönne ki? Üdv: Fahéj

terranova56

Böngésztem, és csak most olvastam ezt. Az árkalkulációt én is megnézem, de csak viszonyításnak használom. ?sszel vettem 400 ft-ért fokhagymát, igaz 5kg-ot. Helltrox nem számolta bele a csipet sót, esetleg egy csipet köményt. Abszolút a húzós dolgok adják meg egy étel árát, és az is igaz amit írtál, hogy van "jelleg?". Én szoktam frissfölt is használni, ami szintén költségcsökkent?. És az 1 kanál liszt, ecet, szójaszósz, balzsamecet, stb, stb, hogy is számolhatnánk bele. Egyébként elkészítettem a receptet apró változtatással és nagyon finom volt.Köszi a receptet! üdv: Ticcsi

Fahéj

Na ez a lényeg! Hogy finom legyen, ami készül a receptemb?l. Hogy pontosan mennyibe kerül, azt meg úgyse lehet megmondani, tekintve a hozzávalók eltér? árát. Mindig jó étvágyat ehhez a finom leveshez! Üdv: Fahéj

Gianfranco Norbert

Szia Fahéj ! Természetesen én sem tejben fürdök, de ett?l függetlenül ha árról van szó, akkor belekalkulálom hogy mi van akkor, ha nincs meg egy hozzávaló sem. Nem bántó szándékkal írtam, és nem szerettem volna támadó lenni. Csupán jelzés képpen szóltam. Tehát az árak hozzávet?legesen: 1 nagy vöröshagyma(30Ft) 2 gerezd fokhagyma(80Ft) 4 ek vaj(mivel egy egész dobozzal biztos hogy kell, mert a levesbetéthez is kell ezért 200Ft) 2 ek liszt(149Ft/kg) 1 l húsleves (akár kockából)(ezt passzolom :)) 2 dl tejszín(200Ft) 5 dkg ömlesztett sajt(120Ft) 10 dkg ementáli sajt reszelve(250Ft) ?rölt fehérbors(130Ft) ?rölt szerecsendió(200Ft) ! A levesbetéthez: 4 szelet fehér kenyér(119Ft/fél kg) fél csokor petrezselyemzöld(50Ft) 4 ek világos sör(180Ft) 5 dkg vaj Tessék Fahéj, részletesen leírtam hogy mi mennyibe kerül, ezekb?l tudsz kalkulálni, hogy mennyib?l jön ki a leves. Természetesen nem osztottam le hogy mennyi az annyi, hanem teljes árat írtam. Mivel a boltban nem tudok 4 szelet kenyeret kérni, és 2 gerezd fokhagymát :D Remélem tudtam neked segíteni. További szép napot

Fahéj

Kedves Helltrox! Én sem rossz szándékból írok sose, ha írok, csak az együttgondolkodás miatt. Én úgy gondolom, általában nem egy üres konyhában f?z az ember, szóval nemigen vesszük bele az árkalkulációkba a 2 ek lisztet, meg ilyesmiket. Inkább a jelent?sebb hozzávalókat, arra gondolva, hogy egy-egy gerezd fokhagyma meg egy-két ek étolaj úgyis van otthon. Nem is értem, miért kéne egy leves miatt fél kg kenyeret bekalkulálni. Van olyan ember, aki mindig, minden f?ztjéhez mindent megvesz? Vagy van, aki életében csak egyszer f?z, de akkor is egy üres terepen? Lehet, de az igen ritka. Sokat spórolok a f?zésen, ha nem akkor állok neki valaminek, amikor eszembe jut, hanem amikor több hozzávaló is van éppen itthon, és csak ezt-azt kell venni hozzá. De ha mindent ki akarok számolni: 1 vöröshagyma 30 ft; 2 gerezd fokhagyma 12 ft; 4 ek+5 dkg vaj 179ft; 2 ek liszt 6 ft; 2 dl tejszín 179 ft; 5 dkg ömlesztett sajt 100 ft; 10 dkg ementáli jelleg? sajt 200 ft; ?rölt fehérbors 5 ft; szerecsendió 5 ft; 4 szelet kenyér 20 ft, 4 ek sör 18 ft, plusz tegyünk hozzá 10 ft-nyi étolajat. Szóval teljesen igazad van, alulkalkuláltam az árat. Így számolva 764 ft-ra jön ki, ki is javítom gyorsan, mert tényleg nem akarok senkit megtéveszteni. Bár a gáz- ill. villanyfogyasztás még így is hiányzik bel?le. :) Szép napot neked is!

Gabys

Csodálom a türelmed........én pont ezért nagyon nagyon ritkán írok árat. Feltételezem mindenkir?l, tud 1 gyors fejszámolást tartani anyagilag megéri e vagy sem. Üdv: Gabi

Fahéj

:) Olyan irdatlan árkülönbségek vannak, akármelyik terméket nézzük, hogy teljesen lehetetlen tökéletes árat mondani. Én eddig úgy kalkuláltam, hogy épp már ennyib?l is kihozható, ha ügyes az ember. Nagyon ritka , mikor úgy állok neki egy ételnek, hogy nem számít, mibe kerül. Mindig aszerint f?zök, amit épp érdemes beszerezni adott esetben. De lehet, hogy én is mell?zni fogom az ár kitöltését, mert csak egy csomó id?, és nem is mond semmit a fentiek miatt. Üdv: Fahéj

márta66

A 800 penz tuti tealis, ranezesre is, egy mukodo konyhaban, nem kell hozza meg fejszamolni sem:-)

márta66

Nagyon koszi, ezt feltetlenul ki fogom probalni:-)

Fahéj

Remélem, nem csalódsz benne! :)

márta66

Hat nem csalodtam:-) Nagyon kiados es finlm etel. A fiam egeszen a rabjava valt:-) Koszi megegyszer!

Fahéj

Örülök, hogy bevált a recept. Jó étvágyat hozzá, valahányszor csak elkészíted! :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Ínycsiklandozó a recepted, gratulálok hozzá, biztosan ki is fogom a napokban próbálni :) További szép napot! Üdvözlettel: Gigimiu

Fahéj

Kedves Gigimiu! Nekem meg a citromkrémes mákos sütid tetszik, de nagyon! :) Én meg azt akarom kipróbálni. A sajtlevesemben pedig remélem, nem fogsz csalódni. Szerintem nagyon finom. :) Üdv: Fahéj

kertmami

Kedves Fahéj! A levesed nagyon finom, mutatós. Könny? elkészíteni, a dícséreteket pedig csak be kell söpörni érte :) Nagyon köszönöm a receptet. Üdvözlettel: kertmami

Fahéj

Kedves Kertmami! Örülök, ha tetszik a recept. Én is nagyon szeretem. :) Üdv: Fahéj

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek