r
Nosalty Logó

Teljes kiőrlésű lisztből készült alap kelt tészta

Iluska
Teljes kiőrlésű lisztből készült alap kelt tészta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

446
Kalória
13.9g
Fehérje
79.2g
Szénhidrát
8.6g
Zsír
21.8g
Víz
108.5g
Koleszterin
9.7g
Élelmi rost
3.3g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 446 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1777 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 245 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    574.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 446 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.5 g

Zsír

  • Összesen
    34.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2298.9 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    446 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    338 mg
  • Foszfor
    1210 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    316.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    87.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    364 micro
  • Kolin:
    430 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1015 micro
Összesen 1777 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 245 kcal

Elkészítés

  1. Elsőnek is, nagyon fontos a kelt tésztánál, hogy minden langyos legyen, mert hideg hozzávalókból nem lesz szép kelt tésztánk!!
  2. Az élesztőt kevés, langyos tejjel, cukorral felfuttatjuk. A kimért liszteket a megkelt élesztővel, sóval, 2 tojássárgájával, olívaolajjal lazán összeforgatjuk. A langyos tejet hozzáadagolva elkezdünk levegőt juttatni a tésztánkba. Tenyerünket belemélyítjük, majd alányúlva, minden oldalról meg-megemeljük közép felé haladva, azaz "dagasztjuk". Mikor egyenletes, sima tésztát kapunk, (ha nagyon ragadna adjunk hozzá egy-két evőkanál lisztet)amikor teljesen összeállt gombóccá, akkor belisztezzük az alját (hogy ne ragadjon le) és tetejét,(hogy ne száradjon ki). Letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
  3. Ha megkelt, akkor tetszés szerint fölhasználhatjuk, akár kalácsnak, akár lepénynek, akár kiflinek vagy más kelt tésztának. Nem kell újra átgyúrni, csak épp kinyújtani.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Én személy szerint nagyon szeretem a teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket. Több fajta létezik belőle. Ebből a mennyiségből egy tepsinyi sült pékáru, töltött tészta vagy más lesz!! Ez a liszt szemcsésebb állagú, ha meggyúrjuk, a tészta kevésbé lesz lágy, és sokkal több vizet szív fel. Az íze savanykásabb, kell egy kis idő, amíg megszokjuk. A másik, amit jó ha tudunk, hogy attól, mert leváltjuk a fehér kenyeret teljes kiőrlésű termékekre, még nem leszünk karcsúbbak, nem ehetünk meg belőle akármennyit. Nem a bevitt kalóriák számában van nagy eltérés, hanem abban, hogy milyen hatással van az anyagcserénkre, a vércukorszintünkre, valamint a jóllakottság érzetre!!!

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek