Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás bagel

Áfonyás bagel
Áfonyás bagel
90 perc / előkészület: 50 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta készülök arra, hogy megsüssem az első saját bagelem. Mivel már nem is olyan nehéz itthon hozzájutni megfelelő minőségű bagelhez, úgy döntöttem, hogy nem egy alapreceptet készítek, hanem egy áfonyás változatot. 

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aszalt áfonyát forró vízbe áztatjuk, egy fél órát állni hagyjuk, majd leszűrjük és félretesszük. 
  2. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy evőkanál barna cukrot és 8-10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a lisztet, a maradék két evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a sót egy nagy tálban összekeverjük. Ha az élesztős keverékünk elérte a megfelelő állapotot, akkor egy kanál, vagy akár a kezünk segítségével adjuk hozzá a száraz alapanyagokhoz. 
  3. Amint ez megvan, elkezdhetjük fokozatosan adagolni a vizet is. Érdemes figyelni a víz mennyiségére, mert lehet, hogy kevesebb is elég lesz. Amennyiben nagyon nedvesnek érezzük a tésztát, bátran adjunk még hozzá lisztet. 
  4. Az így kapott tésztát helyezzük egy lisztezett felületre, nyújtsuk ki a kezünk segítségével, szórjuk meg az aszalt áfonyával és jól gyúrjuk össze. Addig dolgozzunk vele, míg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. (Kb. 4-5 perc.)
  5. Helyezzük egy kilisztezett tálba, takarjuk le egy nedves konyharuhával, és egy meleg helyen hagyjuk pihenni egy jó 30 percig
  6. Ezt követően tegyük vissza a lisztezett felületre, ismét a kezünk segítségével formáljunk egy hosszú kolbászt belőle, majd vágjuk 10 egyforma méretű karikára. Az ujjaink segítségével formázzuk, majd képezzünk lyukat a karikák közepén. Helyezzük zsírpapírra őket és hagyjuk állni 5 percig.
  7. Közben tegyünk fel forrni egy nagy fazék vizet, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra.
  8. Ha a víz már forr, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, csökkentsük a hőt és kezdjük el főzni a bageleket. Egyszerre csak 2-3 darabot tegyünk bele, edénytől függően, hogy kényelmesen elférjenek a víz tetején. A bagelek mindkét oldalát 1-1 percig főzzük, majd vegyük ki őket és helyezzük vissza a zsírpapíros felületre. 
  9. A már megfőtt bageleket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, verjük fel a tojást és kenjük át a tetejüket, majd mehetnek is az előre melegített sütőbe, 20-25 percre, míg szép fényes, aranybarnára nem sülnek. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 311
elküldve: 7
receptkönyvben: 373
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
konyha: lengyel
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: bagel
hasonló kategóriák: briós, kifli, perec, buci, édes leveles, croissant, hamburger-buci, pita, zsemle, burek

egyéb elnevezések

vörösáfonyás bagel

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

skingu7
skingu7 Wed, 2014-01-15 23:13

SZia Anna, elkészítettem, de odaragadtak a sütőpapírra...ez azért lehet, mert zsírpapír helyett csak lecsepegtettem a fazékban mielőtt kivettem? az lett volna a csöpögtető?
Ízre finom, bár én kicsit sokallom az élesztőt, lett egy kis élesztős íze, először azt hittem nem sült meg...

Szikszai Anna
Szikszai Anna / Szikszai Anna Fri, 2014-01-31 14:52

Szia, Bocsi a késői válaszért. Igen, kell alá valami, hogy felszívja a nedvességet, hisz annyira nem tudod lecsöpögteti mikor kiveszed a fazékból.

márta66
márta66 Fri, 2014-01-31 14:45

7 gram? Attol nem lehet elesztos ize, hiszen az alig tobb mint fel deka.

434
friss élesztő 7 g
tej 1 dl
víz 2.5 dl
finomliszt 500 g
barna cukor 3 ek
fahéj 1 ek
2 teáskanál
vörösáfonya 125 g
cukor 1 ek
tojás 1 db