Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Afgán rizs bárányhússal

Afgán rizs bárányhússal
Afgán rizs bárányhússal
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Afgán párom megosztotta velem saját családi receptjét. :) Az interneten megtalálható afgán rizsek, kabuli palaw-ok nagy részétől kissé eltérő, isteni finom vendégváró étel. :) 
Bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az! Egy gulyás elkészítéséhez hasonlítanám a nehézséget. :)

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Ehhez friss salátát, uborkát, paprikát, mentaleveleket, retket szoktak tálalni.

Illetve egy joghurtos-citromos-mentás uborkasalátát. (A receptjeim közt megtalálható.)

Kézzel, vagy kanállal szokták enni. Ha kézzel, akkor lapos kenyérfélékkel eszik. (Naan, afgán, arab és török kenyerek)

A legjobb ital mellé a hideg, házi Ayran. :) (Joghurt, víz, só, apróra vágott uborka, petrezselyem)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsíros bárányhúst megmossuk, előkészítjük. Annyi darabra vágjuk, ahány személynek főzzük. A zsíros részeket rajta hagyjuk.
  2. 1 dl olajat megmelegítünk közepes lángon egy (nagyon) nagy lábosban, majd a húst megpirítjuk rajta. (Ebben a lábosban fog elkészülni az egész étel, így annak valóban nagynak kell lennie.)
  3. Amikor kellően megpirult a hús, hozzáadjuk a félkarikákra vágott hagymákat is. Lefedve, sokszor megkeverve fonnyasztjuk. A fonnyasztás alatt kétszer fél-fél pohár vizet öntünk hozzá (Vigyázat, spriccel!)
  4. Közben a rizst háromszor megmossuk, hogy a keményítőt eltávolítsuk róla, majd kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk. A mazsolát is háromszor megmossuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, állni hagyjuk.
  5. A nagy sárgarépákat 2-2 egyenlő részre vágjuk, majd apró csíkokra (julien/zsülien) vágjuk. Ebben a szakaszban 3 lehetőség van: megpirítjuk a répát és a mazsolát egy teáskanál cukorral VAGY megpirítjuk a répát és a mazsolát cukor nélkül VAGY nem pirítjuk meg őket. Mindhárom elkészítési móddal finom lesz a végeredmény.
  6. Ha a hagyma is elkészült, hozzáadunk ízlés szerint (kb. 2-3 teáskanál) sót, a köménymagot, a megrepesztett kardamomokat. (A kardamomot késsel picit megnyomva kinyílik. Ne szedjük szét, a magok maradjanak benne!)
  7. Lefedve kis lángon (kb. 2-es fokozaton), néha megkeverve 30-40 percig főzzük a saját levében.
  8. Amikor a hús széle már omlósabb, de belül még nincs kész, hozzáadjuk a mazsolát és a répát, 3-5 percig lefedve főzzük tovább.
  9. Hozzáadjuk a rizst is, NEM keverjük el. Hozzáadunk annyi vizet, hogy az kb. 1,5 cm-rel több legyen, mint a rizs. Kis lángon, fedő és kavarás nélkül a víz elfövéséig főzzük.
  10. Amikor elfőtt a víz, a legkisebb lángra/fokozatra kapcsolunk, és a következőképp lefedjük a lábost: A lábosra egy konyharuhát teszünk, arra pedig a fedőt. A fedő tetejére nehezéket rakunk. (Mi a többkilós rizses zsákot szoktuk.)
  11. 10 percig főzzük, majd kikapcsoljuk, és újabb 10 percig állni hagyjuk. A fedőt levéve nagyon óvatosan (nehogy összetörjön a rizs), a lábos alját nem érintve megkeverjük.
  12. Tálalásnál egy adag mazsolás, répás rizst rakunk a tányérra, arra jön a hús, majd arra megint a répás, mazsolás rizs. Jó étvágyat! :)
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 596
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

In.cuska

Mióta szakács: 2019.03.03.
8 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

mazsolás rizs báránnyal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

843
bárányhús 0.5 kg
basmati rizs 2 bögre
vöröshagyma 5 közepes db
zöld kardamom 6 db
köménymag 1 teáskanál
0 ízlés szerint
mazsola 1 marék
sárgarépa 3 nagy db
víz 10 dl