Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

E 80 torta

E 80 torta
E 80 torta
80 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért hívják így ezt a tortát, mert Auguszt Elemér bácsi 80. születésnapjára készítette neki az egyik unokája! Ezúton is köszönöm neki ezt a fantasztikus süteményt! Aki evett már belőle a Daubner cukrászdában, az örökre a rabja lesz.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A canache krémhez

A kávéhabhoz

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskóta: A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a 2 kanál hideg vízzel felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukor felét.
  2. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra, fehérre keverjük, majd a tojáshabot és a lisztes keveréket kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk.
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába (24 cm-es) simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  4. A canache krém: A tejszínt a cukorsziruppal felforraljuk, és az összetört csokoládét felolvasztjuk benne.
  5. A csokoládékrémet kihűtjük, de ne fagyasszuk ki, és habverővel egy kicsit habosítsuk fel.
  6. A kávéhab: 2 tojást és 1 tojássárgáját 4 dkg porcukorral és a vaníliarúd kikapart belsejét vízgőz felett habosra, krémmé keverjük. Majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a 0,5 dl forró vízben feloldott zselatint és instant kávét.
  7. Amikor a krém már egy kicsit kihűlt, de még nem kötött meg, óvatosan belekeverjük az 1 csipet sóval felvert tojásfehérjét és a 2 dkg porcukorral felvert tejszínhabot.
  8. A torta összeállítása: A piskótát visszatesszük a kapcsos tortaformába és kibéleljük körbe sütőpapírral. Ezután a piskótára kenjük a felhabosított canache krémet, erre a rétegre helyezzük rá a köralakban kinyújtott marcipánt (ezt legkönnyebb két folpack fólia között kinyújtani). Mikor a marcipán is a helyén van, akkor ráhalmozzuk (kissé a torta közepe felé púposabban) a kávéhabot is, és betesszük 1-2 órára a hűtőbe.
  9. Tálalás előtt, mikor kiszedtük a formából és lehúztuk róla a sütőpapírcsíkot, egyenletesen szitáljuk rá a kakaóport.
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 134
elküldve: 2
receptkönyvben: 183
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Krisztike

Mióta szakács: 2012.03.16.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kávéhabos-marcipános torta, csokitorta marcipánnal, canache krémes torta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Sat, 2013-02-23 18:46

Kedves Krisztike!

Megkérdezhetem, honnan van a recept? Esetleg van ismerősöd a Daubner cukrászdában? Mert ha így van, akkor roppantul örülnék a szedres charlotte receptjének is! Szerintem ha csak ezt a kétféle sütit árulnák és a házi fagyit, akkor is tuti kígyózna náluk a sor:)) Köszönjük a receptet, böjt után kipróbálom. Alig várom! :)

Krisztike77
Krisztike / Krisztike77 Sun, 2013-02-24 16:47

A recept saját fejlesztés, sajnos nincs ismerősöm a Daubnerben, így nem tudok segíteni a charlotte receptben. Én viszont az epres omlettért adnám el a lelkem, ha tudsz ebben segíteni!
Üdv: Krisztike

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Thu, 2013-03-07 22:06

Hááát... van nekem egy könyvem; Móra Ferencné: Édességek könyve. Ennek a fedlapján az említett epres omlett díszeleg. De sajnos, ebben a formában nincs benne a könyvben. De! Benne van részenként. Tészta: "Piskóta 1: 5 tojássárgáját 30 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele kanalanként 20 dkg lisztet, majd az 5 tojásfehérjét habbá verve. A tésztát kinyújtjuk, ízlés szerint kerek vagy négyszögletű alakokat formálunk belőle, és megsütjük világosra."
"Eperkrém: 8 dl tejszínből kemény habot verünk, adunk hozzá 21 dkg cukrot, 20 dkg szitán áttört földiepret, 3 lap olvasztott, átszűrt zselatint, azután 20 dkg ép szemű epret. Egy kikent formában jégre tesszük."
Még nem próbáltam ki, de ha jön az eperszezon, akkor kipróbálom és megosztom Veled a tapasztalatom. :))

Badu
Badu / Badu Sun, 2013-01-20 15:17

Szia!

Bocsi, hogy rákérdezek, de biztos, hogy 4 dkg liszt és 6 dkg cukor kell hozzá? Főleg annak fényében, hogy a 6 dkg cukor felét apránként adjuk hozzá! :-)

Badu
Badu / Badu Sun, 2013-01-20 16:59

Köszi Kriszti, de olyan döbbenetesen kevésnek tűnt a többi piskóta recepthez képest, hogy nem hittem a szememnek! Na majd ha kipróbálom, írok!

Little Rea
Little Rea Sat, 2013-01-19 17:25

A Daubnerben ez volt a kedvenc sütim, és annyira örülök neki, hogy felraktad ezt a receptet! Biztos, hogy megcsinálom iziben:):):) Köszönöm szépen!! Üdvözlettel, Andi

kitike
Kitike / kitike Sat, 2013-01-19 15:51

Úristen, ez csodálatos lehet! Ha egyszer időm és alkalom is lesz rá... mentve!!

784
finomliszt 4 dkg
étkezési keményítő 3 dkg
sütőpor 1 kk
tojás 2 db
víz 2 ek
cukor 6 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
1 csipet
habtejszín 2 dl
cukor 5 dkg
étcsokoládé 27 dkg
tejcsokoládé 15 dkg
tojás 3 db
porcukor 6 dkg
vanília 0.5 db
habtejszín 4 dl
zselatin 3 teáskanál
instant kávé 2 teáskanál
1 csipet
marcipán 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek