r
Nosalty Logó

Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Big Boss
Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3229 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 38750 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 228 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    170.7 g

Zsír

  • Összesen
    145.8 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    2110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10232.3 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    153 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    2080 mg
  • Nátrium
    7252 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    291.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    695.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27098 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    115 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    141 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1694 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27096 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 3229 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    2048.7 g

Zsír

  • Összesen
    1749.3 g
  • Telített zsírsav
    616 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    745 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    227 g
  • Koleszterin
    25318 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122788.2 g
  • Cink
    431 mg
  • Szelén
    3824 mg
  • Kálcium
    1927 mg
  • Vas
    1839 mg
  • Magnézium
    2658 mg
  • Foszfor
    24962 mg
  • Nátrium
    87025 mg
  • Réz
    48 mg
  • Mangán
    74 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3497.9 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    164 mg

VÍZ

  • Összesen
    8346.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325177 micro
  • B6 vitamin:
    53 mg
  • B12 Vitamin:
    1386 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1688 mg
  • D vitamin:
    1220 micro
  • K vitamin:
    170 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    44 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    166 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1062 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20323 micro
  • Kolin:
    260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325150 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    20 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 38750 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    722.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    512 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1913 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1913 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 228 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A belsőségeket üstben megfőzzük.
  2. A fodorhájat nem sokkal azelőtt, hogy a belsőségek puhára főnének, a főzővízbe tesszük kb. 20 percre.
  3. A belsőséget kivesszük, és ledaráljuk.
  4. Közben a rizst megmossuk, és feltesszük főni kétszer annyi vízben.
  5. A rizsnek úgy kell megfőnie, hogy még egy picit roppanós maradjon, hiszen a kész hurka is újra főzve lesz.
  6. Megpucoljuk a hagymát, cikkekre vágjuk.
  7. A megfőtt fodorhájat vagy fintort a hagymával együtt húsdarálón ledaráljuk,és egy nagy lábosba tesszük.
  8. Állandó kevergetés mellett jól átsütjük.
  9. Ez adja majd a hurka zsírosságát.
  10. Soha ne adjunk külön zsírt a hurka töltelékhez, mindig a fintort süssük ki.
  11. Ettől lesz igazi finom a hurka.
  12. Ha ledaráltuk a belsőséget, elkészült a rizs (amit hideg vízzel leöblítettünk és leszűrtünk, hogy ne ragadjon), megsült a fintor és a hagyma, összekeverhetjük a hozzávalókat.
  13. Ezt a műveletet mi fa teknőben végeztük, még melegen összekevertük az előkészített alapanyagokat, és fűszereztük.
  14. Fűszerezés közben többször meg kell kóstolni.
  15. Nem baj, ha most még kissé erősnek érezzük a sót és a borsot, mert az utolsó főzéskor ez enyhül.
  16. Ha sikerül megfelelően összedolgozni, hurkatöltő segítségével betöltjük a bélbe úgy, hogy ha megnyomjuk lazán legyen benne a töltelék. (kb. 20 m bélre van szükségünk)
  17. Közben az üstben már fő a tiszta víz, a kb. 1 m-es szálak végeit először kicsit bemártjuk a forrásban lévő vízbe, így az összehúzódik, és nem jön ki a töltelék.
  18. Majd óvatosan bele engedjük a forró vízbe.
  19. Kb. 15 percig főzzük, közben tűvel megszurkáljuk, ahol levegős.
  20. Kiszedjük, és még melegen csiga formára tekerjük, hogy így hűljön ki, s aztán könnyen eltehessük.
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 107
  • Össznézettség: 59039
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 11.

Ajánló

A sült hurka nagyon finom burgonyapürével és párolt káposztával. Természetesen egy vagy több eperjeski rettenetessel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
Big Boss 56 recept

Végy egy 170 kg-os malackát! Igen, ez a mennyiség egy ekkora disznóból készült. Azt a belsőséget használtuk fel, ami adott volt, nem tettünk hozzá mást. Egy csodás hétvégét töltöttünk Szabolcsban egy nagyon szép kis faluban, Eperjeskén, a barátainkál. Itt készítik a legfinomabb hurkát, kolbászt és disznósajtot, a füstölt dolgokról nem is beszélve. A belet is házilag készítik elő, nem boltit használnak, mert a hurka és a kolbász abban a legfinomabb. Erzsike néni szorgalmasan és alaposan megtisztította nem csak a belet, de a gömböcöt is, amibe a disznósajtot töltöttük. (Recept hamarosan.)

Hozzászólások

ze(n)derta

jajdenagyon szeretem! üdv, toma

Törölt felhasználó

Szerintem a hurka ízét a majoranna adja, nem maradt ki bel?le véletlenül?

Big Boss

Azt nem tudom, hogy az izét adja-e, de én is szerettem volna bele.De akiknél voltunk ?k soha nem használnak, így ilyen lett, de biztosíthatlak nagyon finom.Talán a receptet fogom módosítani, ízlés szerint mehet bele majoránna. Üdv. Dénes

luveges

A hurkát mindenki másként csinálja van aki tesz bele van aki nem .A legjobb hurka amit disznó vágáskor csinálsz így mindenféle finomság belekerül ami 1 jó hurkába kell .

Éva-Anyóca

Kedves Big Boss!Örülök, hogy az egyik téli kedvencem felkerült, nagyon ügyesek vagytok!!Mi is szoktunk,disznót vágni,(pár éve már sajna csak rokonoknál,anyuék új háza miatt), illetve szoktunk barátn?mékt?l is kapni,(a barátn?mék se tesznek bele majorannát), de mi abba teszünk majorannát, ehhez az adaghoz, tuti a 3 csomag.Azon kívül én úgy láttam és a nagynénikék úgy mutatták, hogy az üstben , amiben a rizs f?, annyi darab babérlevelet kell tenni, ahány kiló a "kása",azaz a rizs.Na, amikor lesz?rik, kavarják a tekn?be, amibe h?tik, és kiveszik a babérlevelet, tudják hányat kell keresni,aztán lefedik, úgy pereg ki tovább.Lehet, ezek az ízek nálatok nem szokásosak, de azért fincsi lehet.Amúgy majoránna nélkül is finom,csak más.:-))Én a barátn?mék májas hurkáját vasárnap ettem kisütve, isteni volt.Utólag jött csak be, hogy nem volt benne majoránna, akkor viszont eszembe se jutott, amikor ettem.Várom a disznósajtot is!!!Ja és mi a fodorhájat nem sütjük ki hozzá és tesszük bele.Mennyi variáció,hm...:-).Szép napot holnapra!Éva-Anyóca

Big Boss

Kedves Éva -Anyóca! Nagyon finom lehet ez a babérleveles ízesítés ezt még nem hallottam.A fodorhájat mindenképp érdemes beletenni.A majoránna pedig szintén megosztja a véleményeket,bár én is szeretem úgy.Ahány ház annyi szokás.Én mindenesetre örömmel osztottam meg ezt a receptet mert valóban finom lett.Minden éven készítünk ilyen hurkát.Minden jót!Dénes

Éva-Anyóca

Kedves Bog Boss! Tényleg jót tesz a rizsnek a babér.Szép nagyokat egészeket kell beletenni,amennyi kiló a rizs,mondjuk 9 kg.A barátn?mék 3 mázsásat vágtak :-)))))))) Én úgy láttam anno otthon, hogy majoránna, és minden májas ételbe teszek is, valahogy a majoránna és a máj házassága , az égbe köttetett, legalábbis sokaknak, így nekem is.Tényleg ízlések és pofonok.Amúgy is finom, csak mégis más.:-) Nagyon örültem , hogy a recept felkerült, és nem megszólásból írtam le , hogy itt mi a helyzet nálunk, bocsi, ha félreértetted:-)) A fodorháj ízesebbé teszi??Éva-Anyóca Szép napot mára!

Éva-Anyóca

Kedves Big Boss! NE HARAGUDJ!! annyira sietek, hogy elírtam a neved. Bocsi!!!:-)))))))Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Kedves Éva Anyóca!Ezen olyan jót mosolyogtam.Bog Boss.Igen Bogi és a f?nök.Ezek is lehetnénk.:D

Éva-Anyóca

Kedves Bia!Már megijedtem, hogy megsért?dést okoztam, de akkor a sietésem nem okozott olyan hatalmas gondot. :-)))))Húú.......F?leg, ha jót nevettél rajta.Moat, utólag már én is . :-)Köszi!Szép napot,elvégre péntek van!!!Gyerekeim is úgy várják!!!Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Jaj dehogy is!Drága Éva kellemes hétvégét kívánunk nektek.Puszi:Bogi

Éva-Anyóca

Kedves Bia!Köszi: :-)))Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves Bia!Jóül emlékeztem, de tegnap délután jóapámat meginterjúvoltam, hogy tényleg úgy van-e, ahogy emlékeztem, és igen.Szóval, mi a fodorhájat, azt a hurka töltelékével szoktuk megtölteni,ennek van egy vastagabb,fodros része, de van olyan rácsos-hálós vékony is.Itt az a neve, hogy : diderke.Ezt megtöltve májashurka töltelékkel, :imádom!!!Csak kevés van ugye, anyummal anno mindig felezni kellett, mert vita volt, ki eszi,:-) Én és a férjem is így ismerjük ezt a fodorhájat-diderkét, de amíg szakavatott embert, aki csinálta,(apum),nem kérdeztem, nem mertem leírni, nehogy hülyeséget írjak,: de jól emlékeztünk. Ezek szerint, ez is itt más, mint Nálatok. Szép hétvégét viszont Nektek is!.-)))Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Igen!A diderke elnevezést még nem hallottam.Itt úgy mondják fintor.De jó!Örülök!Puszi.Bogi

Éva-Anyóca

Kedves Bogi!Nagyon guszta a disznósajt.Olyan,ahogy apum csinálta.Egy szép szelet jól jött volna a vacsihoz,hmmmm.....Szép hétkezdetet holnapra!Éva-Anyóca

Tarackos

Hát igen...a májas hurkába a majoránna kötelez?.A hurkát egyébként nem f?zzük,hanem az úgynevezett abalében abáljuk 70-80 fokon.

Big Boss

Nos ez így van, és szinte el is képzelem ahogyan az id?s emberek állnak a kondér mellett és mérik a h?mérsékletet!

Tarackos

Az id?s embereknek igen nagy tapasztalatuk van ebben.Nem egy nagy ördöngösség.Egy a lényeg nem szabad forrnia az abalének.

luveges

Abálni csak a nyers bél miatt abálod .

Törölt felhasználó

Hasonlóan készül nálunk is. Ha nem teszel bele rizst, akkor lehet füstölni is. Az ám a príma.

Zoli

Kedves Mindenki! A hozzászólásokat olvasva rájön az ember, hogy kis országunkban hányféle képen készítik a disznótoros finomságokat. Nálunk Nagyk?rösön a fodorhájat cseplesznek hívják és csak a legritkább esetben sütik ki. A májpástétom beburkolására használják fel, ami a sütés folyamán egybetartja és kell? zsírral látja el a pástétom cipócskákat. Nálunk a rizst a tüd?s hurka elkészítéséhez használják, mint a közölt receptbe, de ebbe nem teszünk májat, csak fejhúst és tüd?t. Régen kölest használtak hozzá, mert a rizs igen drága volt. ?szintén szólva nekem ez sokkal jobban ízlett, mint a rizses. Mi kétféle májast készítünk. Az egyik az általam közölt " K?rösi csepleszes májas " , a másik Sancho által is említett füstölt ken?májas. Ebbe nálunk a májon, a f?tt fejhúson és a f?szereken kívül más szaporítóanyag nincs. Az elkészült hurkát megabáljuk. Füstölés után három - négy héttel már fogyaszthatjuk is a finom, krémes ken?májast. Mindenkinek további jó disznólkodást kívánok: Zoli P.S.: Most jut eszembe, hogy amikor huszonéves voltam, akkor is azt mondtam, hogy " A kor állapot és nem érdem" és most is túl a hatvanon ugyancsak ezt mondom. Ezeken az oldalakon lehet?ségünk van, hogy mindenki jó receptjét megismerjük és, ha elég kreatívak vagyunk, a saját ízlésünk szerint továbbfejlesszük az ötletét. Aki id?sebb nyilván többet megélve, több tapasztalattal rendelkezik, amit szívesen átad a fiataloknak és ebben nincs semmi kioktatás. Zoli

Törölt felhasználó

Jó a "recipe" ! Az jutott az eszembe, hogy nálunk ( a jászságban) úgy hívták a fodorhájat hogy Dederka. Nagyon jók a hozzászólások, én fejben már elkészítettem, és egy pár perce le is írtam a módosított receptet, jöv? hétvégére meg van/lesz a program. Ui. Nem tudok fotót feltölteni ! segíjjen valaki!!!!! Üdv. Bandipapa

Olgis

Mi sem raktunk bele majorannát. Még bors sem volt mindig, csak borspótló, amit ma már nem ismernek.Rizs is, néha csak törmelék rizs, azt kaptunk. kukorica kásával, vagy gerslivel is készült.Volt, aki a véresbe ,még kenyeret is rakott, szapora lett. Bizony így készül, nálunk Szabolcsban a hurka. Újabban, fém kosarakba rakják, úgy kerül az abárló lébe, könny? kiemelni, nem törik. Felénk nem abalé hanem abárló lé.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek