r
Nosalty Logó

András napi hájas pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
András napi hájas pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 836 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 5014 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 419 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    49.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1037.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    742 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    73 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 836 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.2 g

Zsír

  • Összesen
    297.6 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    134 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    611 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6226 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    1023 mg
  • Nátrium
    4452 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    474.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    439 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    370 micro
  • Kolin:
    448 mg
  • Retinol - A vitamin:
    213 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    572 micro
Összesen 5014 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    518.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    371 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 419 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük.
  2. A liszthez adjuk a zsírt, a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a bort, a megkelt élesztetőt és összedolgozzuk.
  3. A rétestésztához hasonló tésztát kell kapnunk, amelyhez ha szükséges adhatunk még fehérbort vagy kevés vizet.
  4. A tésztát 15-20 percig pihentetjük, addig a hájat megkaparjuk vagy ledaráljuk.
  5. Ezt követően a tésztát vékonyan kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük egyenletesen a hájat, felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hideg helyen 30 percig pihentetjük.
  6. Majd ismét kicsit nyújtófával nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hidegen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
  7. Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lefolyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését.
  8. 200 fokra előmelegített sütőben30-35 perc alatt pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 91
  • Össznézettség: 65606
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

November utolsó napjához, az András naphoz is számos egyházi, népi szokás, hagyomány fűződik. Szent András apostol égi születésnapjának tartják. Andráshoz eső legközelebbi vasárnap advent első vasárnapja. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyra való készülődés időszaka, amikor a keresztény világ várja Jézus születését. Egyes népi hiedelmek szerint az András nap a legjelentősebb házasságjósló nap. A leányok titokban böjtöltek, és férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, de jósoltak ereszrázásból is, hogy megtudják gazdag vagy szegény lesz-e a férj. A hallgatózásból való jóslással a férj eljövetelének az idejét, irányát tudhatták meg, de próbálkoztak ólomöntéssel vagy gombócfőzéssel is, amelyből a jövendőbeli férj neve vált ismertté. András nap az első hagyományos disznóölő nap, ettől kezdve a farsang végéig tartanak a disznótorok. A disznótoros vacsorák étrendjében sok helyen szerepel a hájas pogácsa, amelyet friss hájból készítenek, és gyakran tesznek a disznótorra meghívott távozó vendégek kóstolójába is. (A pogácsa készítésésről további képek itt láthatók.)

Hozzászólások

Zúza

Hát igen, azok a finom hájas tészták.... akár édes, akár sós :) Szépek! Kár, hogy most azonnal nem tudok levenni egyet a tányérról.

Törölt felhasználó

Hát ez valami gyönyör?en néz ki! Csak vágjunk disznót....

Törölt felhasználó

Köszönöm Zúza!:)

Törölt felhasználó

Köszi!:) Köszönöm Mária! (Csak a disznó meg ne hallja:)

Törölt felhasználó

Mivel én vidéki vagyok és a disznó vágás nálunk általános dolog,mint ahogy az is fözni-sütni egy asszonynak tudni kell,ezért örülök az ilyen recepteknek!Nagyon sok változata van ennek is...de ez is nagyon jó....a házi finomabb mint a készen vett....!

Törölt felhasználó

Kriszta néni! Nagyon egyet tudok érteni veled, a házi keltek, kenyerek, pogácsák messze-messze finomabbak mint a felfújt, adalékokkal telepakolt bolti változatok.(Most a kenyérsütésre kaptam rá:)Én is falusi lány vagyok és a mai napig az ott látott, tanult dolgokból élek....:)

Törölt felhasználó

Kedves izes kaland!Örülök ha olyan n?kkel találkozom akik örömmel sütnek.f?znek föleg ha van kinek!Igen sajnos azt tapasztalom hogy a városi nök nem igazán szeretnek tüsténkedni a konyhában ....de mindenkit erre szeretnék buzdítani...mert attól jobb érzés nincs mikor sugárzó arcal eszi a föztömet a csaádom!Olyan fantasztikus jó mester volt a tanítóm:)köszönöm édes anyám!

Törölt felhasználó

:)

Törölt felhasználó

Ez is elkészült ma, de nem tudom jelölni...így itt mondom el, hogy remek a recept, nálunk tepert?-zsír "kombó" került bele, mert nincs háj:-)) Köszönjük:-))

Törölt felhasználó

Szmari! Igazán örülök, hogy elkészítetted és ízlett. Az általad készített változat is jól hangzik!

Törölt felhasználó

Hát nekem nem jött be szépnek szép lett de egyáltalán nem jó!!!!Többet soha ne sütöm meg!!!

Törölt felhasználó

Ági! Arról nem tehetek, hogy a tiéd nem lett jó! Én sokszor készítem és mindig nagyon finom!

Törölt felhasználó

Szia Tündér! Hát megkövetlek ,most szilveszterre meg sütöttem a pogácsát hát igazad volt én rontottam el a múltkor most nagyon szép és finom lett köszönöm a receptet ne haragudj.

Törölt felhasználó

Ági! Örülök, hogy végül sikerült, és ez meg is írtad!Köszönöm!

Törölt felhasználó

Húúú, de jól néz ki.Ki lesz próbálva. DE már ránézésre jó.:)

Törölt felhasználó

Anyanéna köszönöm! Akkor hajrá!:))Remélem ízleni fog!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!