Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ringlószilvás morzsapite

Ringlószilvás morzsapite
Ringlószilvás morzsapite
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kemény, de érett, apró szemű ringlóból a legfinomabb, de kipróbálhatjuk kék szilvából, kemény nektarinból is. Gyors, egyszerű, illatos és nagyon finom!

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Szilvatöltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet keverjük el a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Már most begyújthatjuk a sütőt.
  2. A tojást habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd a hideg, kis kockákra felvágott vajjal.
  3. A vajas alapba két részletben keverjük el a lisztet. A kézi mixer habverő fejével csináljuk (kézzel ne nyúljunk bele), mert így nem tésztát, hanem darabos morzsát kapunk. Ne keverjük sokáig, mert a morzsák egyre nagyobbra dagadnak. Csak addig keverjük, míg a nagyobb tésztadarabok babszem méretűek lesznek.
  4. Most vegyük ki a morzsa kétharmadát, és kézzel gyúrjuk tésztalabdává. Jól alakítható, lágy tésztát kapunk, amit lapogassunk ki lepénnyé, és béleljük ki vele a 26 cm átmérőjű piteformát. Addig nyomogassuk a tésztát, míg ki nem tölti a formát, és egy kis peremet is gyártsunk. A formát semmivel sem kell kikenni, megszórni.
  5. Most szórjuk meg az alapot a darált dióval, majd a fél ringlókat sorakoztassuk a tálba, vágott felükkel felfelé. (Így biztosan nem áztatja el a tésztát.) A szilvás tálban visszamaradt levet is csorgassuk rá. Végezetül a maradék morzsával egyenletesen szórjuk meg, borítsuk be a ringlókat.
  6. Már jó meleg a sütő, kb. 40 percig sütjük a pitét, míg a morzsák a tetején szép aranybarna színűre pirulnak. A tálban hagyjuk kihűlni. Langyosan, hidegen egyaránt finom. 8 kiadós szelet lesz belőle.

Szilvatöltelék

  1. A szilvát megmossuk, leitatjuk, félbevágjuk, a magot kiszedjük. Alaposan elkeverjük a cukorral és a fahéjjal. Állni hagyjuk, míg a tészta elkészül.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 2 312
elküldve: 1
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás morzsás lepény, szilvás pite, szilvás morzsasüti

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

467
finomliszt 35 dkg
vaj 15 dkg
cukor 15 dkg
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 2 kávéskanál
dió 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
sütőpor 0.5 csomag
ringlószilva 50 dkg
cukor 2 púpozott ek
fahéj 2 kávéskanál