Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadringló lekvár

Vadringló lekvár
Vadringló lekvár
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édes dédnagymamámnál amikor elmentünk reggelizni, mindig ezzel az isteni eleddel várt bennünket. Még az utolsó éveiben is csinált.
Eredetileg azért lett ez a recept, mert volt egy "édes" kis fa, amely folyamatosan hullajtotta a vadringlóit, amelyek magában olyan savanyúak, hogy ehetetlenek. Emiatt elhatározták az 'őseim', hogy megfőzik. Meg is tették, és lett belőle a nagy csoda : A VADRINGLÓ LEKVÁR.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Nem mondanám annak a gejl, ehetetlenül édes lekvárnak, mivel alapjában véve a termés, amiből készül, eszméletlenül keserű. Tehát ez inkább egy fanyar édeskés lekvár, szóval nem ajánlom azoknak az édesszájúaknak, akik csak az édeshez vannak szokva.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mossuk meg jól, majd tegyük őket egy lábosba, és kezdjük el felforralni az egész ringlókat. 
  2. Szép lassú tűzön kb. 15 percig rotyogjon, majd kezdjük kikanalazni belőle a kicsi magokat.
  3. Ezután adjuk hozzá a cukrot, és még 5 percig forraljuk.
  4. Majd előre forró vízzel kiöblített befőttes üvegekbe (vagy akár régi csemeguborkás) töltjük.
  5. Ezeket felfordítjuk, és állni hagyjuk.
  6. Ajánlom azonnal elfogyasztani, de akár lehet levenni őket tonnaszámra a pincébe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 231
elküldve: 3
receptkönyvben: 62
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

JéHeléna

Mióta szakács: 2010.11.03.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvalekvár, dzsem vadringlóból

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ildikó.
Ildikó. Tue, 2015-08-25 20:47

Sziasztok!
Nekünk is van vadringló fánk a kertben, az egyik pár éve roskadásig tele van gyümölccsel, tavaly próbálkoztunk lekvárt főzni belőle, és ehetetlenül savanyú lett, marta a torkunkat, különösen a héjdarabkák voltak brutálisak, hiába adtunk hozzá még több cukrot, nem segített...aztán szűrőn átpasszíroztuk, és sokkal jobb lett! Annyira pepecselős munka volt, a magozás, a szűrés...és nem is lett nagy szám, akkor el is ment tőle a kedvem. E recept láttán eszembe jutottak a spejzban pihenő üvegek, felbontottam egyet és meglepően jó, a savassága is tompult. Szóval meggondoltam magam, jövőre újra belevágok! Látom, július elején került fel a recept, biztosan elég éretten szeded le, hogy savanykás- kesernyés és magában ehetetlen? Azért kérdem, mert mi csak néhány napja szedtük le az utolsó pár kilót, ami 2 hete kifejezetten édes, én nyersen szeretem a legjobban, de az idei termés nagy része fagyiként végezte, olyan formában is finom, főleg fahéjjal!

Üdv. Ildikó

Szuszka
Szuszka Mon, 2013-07-15 18:30

Szia!
Ez iszonyat savanyú!Marja az ember gégéjét!
Azért köszönöm,de inkább soha többet.
Zsuzsi

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-08-05 10:51

Nagyon finom, olyan mint a narancslekvár, csak lágyabb, de pont olyan karakteres. Erre rá kell szokni!!! :-))

JéHeléna
JéHeléna / JéHeléna Sat, 2011-07-02 13:06

 Én kétszersülttel szoktam főleg enni :D de egyesek szerint a családban ugyanúgy mint nállatok puffasztot rizsre teszik... de már próbáltuk például zabkásával és grízzel is ;)
mellesleg fosó-leevkár? ez kissé brutális.. :)

korona2
korona2 Fri, 2011-07-01 21:23

Ismerem én is,nagyon finom, főleg grízes tésztára és még finom a teljes kiőrlésű előcsomagolt puffasztott kenyerekre is, csak nálunk úgy hívták, hogy fosó-lekvár. :)

133
ringlószilva 1 kg
cukor 30 dkg