Fűszeres-mézes gyógylikőr

- 0% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
70g pálinka162 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
2g fahéj4 kcal
-
1g szegfűszeg0 kcal
-
30g méz91 kcal
- 0% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
700g pálinka1617 kcal
-
36g gyömbér29 kcal
-
15g fahéj37 kcal
-
10g szegfűszeg0 kcal
-
300g méz912 kcal
- 0% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
66g pálinka152 kcal
-
3.4g gyömbér3 kcal
-
1.4g fahéj3 kcal
-
0.9g szegfűszeg0 kcal
-
28.3g méz86 kcal
- 0% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 31 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 7 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.6 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 0% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 310.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 265.7 g
-
Cukor 247 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 547.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 33 micro
- 0% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 29.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 6 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A gyömbért vagy nagyon alaposan mossuk meg, vagy még inkább vékonyan hámozzuk meg, majd vágjuk egészen vékony szeletekre. (Nagyon jó illatú lesz tőle a kezünk!)
- A gyömbért és a fűszereket szórjuk az üveg aljára.
- Öntsük rá a kimért mézet és a pálinkát.
- Egy-két napig, míg a méz nem oldódik fel teljesen, napi egy alkalommal rázogassuk, kevergessük meg. (A képen a háttérben látszik a mi, épp érőben lévő itókánk.)
- Igazán finom csak 3-4 hét múlva lesz a likőr, mikor a fűszerek leülepszenek az aljára, a nedű pedig szépséges, óarany, vagy borostyánsárga színben tündököl. :-) (Megnyugtatásul: velünk előfordult már, hogy csak 2-3 hetet tudtuk érlelni, hisz' Szentestére szántuk és későn ért ide a pálinka, de akkor is nagyon finom lett. Viszont tény: minél tovább érik, annál finomabb lesz! Legideálisabb az 5 hét, de annyi már nincs karácsonyig.)
- Végezetül, ha ki bírtuk várni az időt és nem kóstolgattuk el az egészet, szűrjük át (vagy csak töltsük, a sűrűje úgyis az alján marad) csinos kis üvegekbe. Remek ajándék lehet belőle! (Nálunk tavaly az volt, nagy sikert aratott!)
- Receptkönyvben: 574
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 67552
- Feltöltés dátuma: 2009. december 12.
Ajánló
Akkor se keseredjünk el, ha nem készülünk el vele épp karácsonyig. Ebben a szutykos, inluenzás-vírusos időszakban a legjobb immunerősítő! A gyömbér és a méz természetes antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, immunrendszer erősítők - és még sorolhatnám pozitív, egészségmegőrző tulajdonságukat. Csábuljunk hát el nyugodtan! Mert finom és egészséges itóka ez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Nálunk ez a finomság már évek óta családi hagyomány karácsonykor. Sajnálom, hogy előbb nem jutott eszembe, hogy feltöltsem! De, mint azt az elkészítésnél láthatjátok, nem tragédia az sem, ha csak kevesebb idő jut az érlelésére. Szerintem ez esetben praktikus lehet szűretlenül, "ágyasan" ajándékba adni, csak az üveg legyen ilyenkor valami gusztusosabb darab... (Üvegfestéssel mindent fel lehet dobni.)
Hozzászólások (20)
Imádjuk. :-)
Mi is!!! :-) Gyerünk, keverjétek be gyorsan! :-)
Nagyon finom. Egyszer? az elkészítése.
Örülök, hogy ízlik! :-)
Milyen pálinkát kell használni ehhez a likörhöz. Szeszt lehet használni
Szia! Mi mindig kifejezetten finom, jó féle házi pálinkát használunk. Mikor milyet, a gyümölcs típus nincs meghatározva. :-)
Szia.Mit gondolsz vodkat lehet hasznalni?Ugyanis angliaban elek es itt nem lehet hazi palinkahoz hozzajutni. szeretnem kiprobalni karacsonyra,meg idoben vagyok.
Szia! Ez jó, én épp holnap megyek Angliába. :-)) H???, jó a kérdés, szerintem érdemes kipróbálni. Mennyire tiszta a vodka, mennyire er?s? Azért kérdezem, mert jómagam ugyan nem ismerem annyira, ám Esztikénk bátran kipróbálta pl. tiszta szesz helyett a Limoncello-ba, és neki bejött. Hát tudod... Én belevágnék, ha más nem volna kéznél, mert ennek a jó kis itókának tényleg olyan Karácsony-íze van, és még egészséges is (persze MÉRTÉKKEL). :-) Remélem, tudtam valamicskét segíteni...
Koszonom valaszod,ha elkeszult elmondom hogy sikerult.erzd jol magad a szigeten.1
Koszonom valaszod,ha elkeszult elmondom hogy sikerult.erzd jol magad a szigeten.
Szia! Nyugodtan használhatsz vodkát, a foka is épp megfelel?. Zitám, neked meg jó utat, vigyázz magadra! :-) Puszi Eszter
Köszönöm, Esztikém! :-)) Téged mikor látlak végre??
Legközelebb talán jöv?re.... :-(
opps ketszer ment el. Neked is koszonom Gargoyle
Kedves Zit! Segítséget szeretnék kérni: olvasom, hogy lehet ilyen-olyan, s?t amolyan szeszt is használni, de melyiket javaslod leginkább? Nem vagyok álszent, mert imádom a pálinkát, de a nagy bolti választékból melyiket vegyem? Olvastam, hogy jó a vodka is. Bevallom, eddig talán kétszer kóstoltam, de ... nem is tudom. Szóval: SEGÍTSÉÉÉÉÉG!!!! :)))))
Kedves Ildi! Az üzletek kínálatával vigyázni kell, csak az igazán pálinka, aminek az üvegére konkrétan a pálinka szó rá van írva (de az árából is kit?nik ám az ilyen jó fajta itóka). A többi (sok márkás ital is!) csak "szeszes ital", ami nem is pálinka, csak els? pillantásra úgy látszik. Mi nem szeretjük alább adni a jó fajta házi pálinkánál, ami alapvet?en bármilyen gyümölcsb?l készülhet, de - szerény véleményem szerint - legfinomabb hozzá a szilva, alma, körte, vagy amit életemben egyszer ittam: nagyon finom sz?l? pálinkát kaptunk egy ismer?s házi f?zéséb?l. Legjobb, ha van ismer?s (vagy ismer?s ismer?se :-)), aki f?z és tud nagyobb mennyiséget is adni, viszonylag emberi áron. Érdemes a kisöregeknél érdekl?dni, ?k olyan sokat tudnak. Bevallom, a vodkától magam is idegenkedem...
Kedves Zit! Köszönöm, hogy válaszoltál! Elég régóta keresem az ismer?st, s?t annak az ismer?sét is... :)), de nem arra lakik, ahol én. :(
Semmi baj, mert beszéltem a Férjemmel, és még ? is (aki igen-igen finnyás a jóféle pálinkára, nagy ínyenc) azt mondta, hogy ehhez tényleg jó akár a vodka is, mert a többi hozzávaló adja meg úgyis az ízét, karakterét. :-) Szóval HAJRÁ!
Kedves Zit és kedves Férjed! :) E helyen most Te nyugtattál meg. ;) Köszönöm Nektek! Ildi Ui.: nagyon vagány az új fotód! :)
Nincs mit, Ildi, tartsunk össze. :-)) És köszönöm a dicséretet a fotóról! :-))
Kedves Zit! Ma sz?rtem le az itókát, de az enyém nem lett annyira szép tiszta (átlátszó) mint a tiéd a képen. Valamit elronthattam?
Kedves HagyManó, szerintem semmit sem rontottál el. :-) A miénk sem teljesen átlátszó, csak én akkor készítettem a képet, mikor már leülepedett, ez volt anno az els? pohárka bel?le, mármint abból az adagból. Úgyhogy ne aggódj, amit csináltál, az úgy jó, ahogy van! Majd igyál egyet a mi egészségünkre is. :-) Áldott Adventet kívánok Nektek és váljék egészségetekre az itóka!
Kedves Zit, amikor elöször olvastam a recepted még nem voltam itt járatos, csak betévedtem, de azonnal kinyomtattam. No és el is készítettem! Házi pálinka helyett bolti búza pálinkát vettem, müködött ezzel is! :-) Sógorom névnapjára kapott egy kis üveggel, férjem pedig ezzel vészelte át a telet betegség nélkül! Köszönjük ezt a fincsi itókát!
Kedves Anita, nagyon örülök, hogy hasznosnak bizonyult ez a recept számotokra. Köszönöm a visszajelzést! :-)
mennyit lehet inni bel?le egyszer hogy meg ne ártson?
Sziasztok!!! Elkészítettem ezt a lik?rt: fogtam 7 dl szilvapálinkát, egy cs. egész fahéjat, egy csomag egész szegf?szeget, 40 dkg mézet és mivel nem kaptunk friss gyömbért, így egy zacskó szárítottat tettem a lik?rbe. CSÍP a lik?rünk! Próbáltam kicsit hígítani és még tettünk bele pálinkát meg mézet, de sajnos még így sem lett jó. Adjatok tanácsot, hogy mit tehetnék, vagy épp mit nem kellett volna tennem! Köszi a választ el?re is!!!
Szia Timea! Az oldalon nézel?dve láttam meg a receptet és a hozzászólásodat. Mi is készítjük már évek óta ezt a lik?rt. A gyömbér miatt csíp. Én csak friss gyömbérrel ajánlanám, mert abból jobban behatárolhatóbb a mérete és könnyebben sz?rhet?. A gyömbérport csak komoly ügyesség árán fogod tudni lesz?rni és a zacskónyi mennyiség nagyon sok... (szerintem - bár ízlések és pofonok :) Készítsetek még egy adag lik?rt, immár gyömbér nélkül és öntsétek össze a kett?t. Úgy már jónak kell lennie :)
Kedves Zit! Elkészítettem a lik?rödet, nagyon finom lett és sikert aratott mindkét leányom családjában! Igaz kicsit er?sebb lett, mert 52%-os alma pálinkát használtam hozzá, no meg a gyömbér is kicsit több lett, de sebaj, elvégre gyógylik?r, amit ugye csak mértékkel lehet fogyasztani, hogy gyógyítson! :-)
Köszönet! A lesz?rt tapasztalat, hogy jöv?re nem ekkora adagot, hanem a többszörösét kell készítenem! :) Nagyon finom, és egy élmény, ahogy az ember karácsony napján lesz?ri, és neki áll a családdal a kortyolgatásnak. Ma 26-a van, de minden este ezt iszogattuk! Most hiányzik! :))))) Jöv?re ugyanitt! Boldog karácsonyt!
Mar második karácsony, hogy ezt íszogatjuk, ezentúl ez nálunk is hagyomány! A szinte "antialkoholista" barátn?m is ezt kérte t?lem ajándékba. Kell ennél több? Köszönet a receptert! Edit
Kedves Zit! Most akadtam erre a "minden reményt-kelt?" receptre. Ha kicsit kés?n, akkor kés?bb.... ha addig el nem fogy. Mindjárt három adagot raktam egy 4 l-es üvegbe. No most, a kérdés: a friss gyömbér -gyerekököl? Nálam, dekára mérve egy adag tisztítva, szeletelve 6 dkg lett. A három adagba 18 dkg. ment.Ez sok, kevés? Pótolni még tudom. Vagy nincs nagy jelent?sége? A többi világos.Jó min?ség?, saját f?zés?, jól beérett 45 fokos almapálinkának "ágyaztam" meg a recepted alapján. Köszönöm a receptet, a választ, és most izgalommal várakozunk. Üdvözlettel: Ágnes
Kedves Zit! Elkészítettem - mindjárt dupla adagot - nagyon jó íz?. Ezt kapják a család férfi tagjai a Mikulástól. Köszönöm a receptet: Sz.