Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros nyúlpörkölt

Vörösboros nyúlpörkölt
Vörösboros nyúlpörkölt
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 Mindenféle formában szeretjük a nyulat. Egy egyszerű pörkölt, de mégis különleges a bor miatt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A megmaradt vörösbort kínálhatjuk mellé. Kovászos uborka illik hozzá a legjobban, de ez természetesen ízlés kérdése.
Megjegyzés:
Akkor finom, mikor jó sok sűrű szaftja lesz. Aki szereti, erős paprikát is tehet bele.
Vad nyúlból még finomabb! Jó étvágyat hozzá !

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyulat jól megmossuk, és feldaraboljuk.
  2. 2 hagymát apró kockára vágunk, és a zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzzuk, és pirospaprikával megszórjuk.
  3. Visszatesszük a tűzre, és beletesszük a nyulat, majd fehéredésig pirítjuk, sózzuk, és felöntjük pici vízzel. Fedő alatt puhára főzzük, és néha, ha kell, pótoljuk a vizet.
  4. Amikor már majdnem puha a hús, belevágjuk a paprikát, paradicsomot és a megmaradt hagymát  /karikára vágva/, ráöntjük a vörösbort, őrölt borsot, és addig főzzük, míg a paprika és a hagyma meg nem puhul. Arra vigyázzunk, hogy víz ne maradjon rajta.
  5. Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálaljuk.

  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 119 294
elküldve: 19
receptkönyvben: 247
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vörösborral ízesített nyúlpörkölt, pörkölt nyúlhúsból

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Damjanics
Damjanics Wed, 2013-10-23 12:39

Én gyerekkoromban olvasott Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról c. kisregénye hatására szerettem meg a nyúlhúst :-).

margica
margica Thu, 2011-07-28 13:43

ma ezt készítem vacsorára, nekem van saját alapanyagom.
köszi a receptet.

uborkafa
uborkafa Tue, 2010-07-27 12:03

Kedves Edit, Séf bácsi!

Nagyon szépen köszönöm a kedvességeteket, meg fogom nézni azokat a nyuszikat.

Üdvözlettel

uborkafa

Séf bácsi
Séf bácsi / Séf bácsi Tue, 2010-07-27 11:29

A nagyvárad-téri hentesnél rendszeresen van friss nyúl, sokszor 990 Ft/kg akciós áron. Én ott vettem, nagyon jó vásár volt :).

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-07-27 11:24

Kedves laraed!Amint megfőztem, informállak, hogy sikerült, de még sose csalódtam benne, hisz ő nem tápos állatokat tenyészt, és az ízeik,hm.....!!!!Nem tudom, hogy Uborkafa hová való, azaz nem figyeltem meg, én jászberényi vagyok.haliÉva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-07-26 20:49

Kedves Edit!A recept jó, és én örülök, hogy vidéki vagyok, és van egy másik szuper barátnőm, aki helyi, tőle veszem a kacsát, csirkét, birkát, bárányt, nyulat,ha disznót vágnak disznóságokat.Ehhez most azt hiszem, hogy megfőzhessem, én le fogom rohanni!Köszi!Éva-Anyóca

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-07-26 21:21

Kedves Éva ! Nagyon szívesen:)) Majd írd meg milyen lett. :))) Esetleg uborkafának megadhatod a barátnőd címét és akkor ő is elkészíthetné és a barátnődnek is menne az üzlet:))) Üdv Edit

uborkafa
uborkafa Mon, 2010-07-26 20:24

Kedves Edit!

Nagyon gusztusos, és biztos állati ízletes lehet a "nyuszikád". Gyermekkorom régi ízei sejlenek fel benne, Édesanyám főzött még anno nyúlpaprikást. Budapesten hol szoktál nyulat vásárolni?

Üdvözlettel

uborkafa

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-07-26 21:25

Kedves Uborkafa !Esetleg kérd meg az Évát , hogy hozzon össze a barátnőjével hátha tudsz tőlük venni friss nyulat.Ez csak egy ötlet:)))

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-07-26 21:18

Kedves Uborkafa ! Én nem Budapesten élek hanem Monoron és egy ismerősömtől kapok mindig nyúlhúst. Körbe néztem itt a neten és nagyobb áruházakban Auchanban, Spárban , Interspárban állítólag mindig kapható. De azok lehet , hogy fagyasztottak. Állítólag a Nagycsarnokban /alagsor / frisset lehet kapni. Üdv Edit

Damjanics
Damjanics Wed, 2013-10-23 07:44

Már eltelt több mint 3 év, mégis reagálok: Az én tapasztalatom szerint a bevásárló központokban friss mérsékelten hűtött konyhakész feldolgozott házinyúl-hús kapható védőgázas csomagolásban. A Nagycsarnok alagsorában viszont szintén feldolgozott de mélyhűtött vadnyúl "alkatrész-csomagok" kaphatók időnként, gondolom a vadnyúl vadászat szezonális jellege miatt.
A nyúlhúst sokan nosztalgiából keresik olyan idősebbek, akiket gyermekkorukban szüleik saját nevelésű házinyulak húsával etettek olyan elővárosi településeken, ahol már sertést nem lehetett tartani. A mai fiataloknak bizonyára elképesztő, de csak az 1960-as években kezdtek gyárilag feldolgozott baromfi-húst árulni ("bontott csirkét"), addig a háziasszonyok az élő baromfit, időnként élő nyulat is a piacon vásárolták és otthon maguk mészárolták, nyúzták, kopasztották az aprójószágot, ami végül a vasárnapi ebédlőasztalra kerül.

662
nyúlhús 1 kg
mangalica zsír 10 dkg
vörösbor 2 dl
zöld kaliforniai paprika 2 db
paradicsom 2 db
vöröshagyma 3 közepes db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint