A „szegények parmezánja” minden tésztát gazdagabbá tesz

A legfinomabb és legkülönlegesebb megoldások néha kényszerből születnek. Ennek a zseniális olasz zsemlemorzsának is ez a története.

Tésztát szinte minden héten eszünk, ezért nem árt időnként feldobni valamivel, nehogy ráunjunk. Legegyszerűbb a feltétekkel variálni, hogy a recepthez ne is kelljen hozzányúlni. Az elsőszámú feltét a sajt, pedig annyi más lehetőségünk is van: például az olasz zsemlemorzsa, vagyis pangrattato.

A „szegények parmezánja” minden tésztát gazdagabbá tesz

Mi is ez tulajdonképpen?

A pangrattato szó lefordítva annyit jelent: reszelt kenyér. A mendemonda szerint az olasz zsemlemorzsát a szegények parmezán sajt helyett tették a tésztájukra, hogy mégis legyen valami a tetején.

Amennyire a szegények eledeleként indult útjára, azóta annyira kinőtte ezt a szerepet. Abszolút különlegességnek számít, és ha nem is sajt helyett, de vele együtt nagyon ajánlott kipróbálnunk.

Hogyan készül?

A legjobb eredmény érdekében használjunk egy nagyobb darab száraz, szikkadt kenyeret. Ha csak friss van otthon, megpiríthatunk pár szeletet a morzsa kedvéért, de a recept elsősorban maradékmentésre szolgál.

A száraz kenyérből aprítógépben csináljunk durva morzsát. Tényleg akkor jó, ha vannak benne kisebb-nagyobb darabok, nem túl homogén az egész.

Ezen a ponton tesszük különlegessé: különféle hozzávalókkal tudjuk ízesíteni. Zöldfűszerekkel, fokhagymával, citromhéjjal gazdagítsuk. Mehet hozzá olajbogyó, szardella, ezektől mind elképesztően olasz íze lesz. Persze, ha más világot akarunk vele megidézni, használhatunk más fűszereket is (akár magyaros is lehet).

Miután kellően megbolondítottuk, tegyük az aprítógép tartalmát egy száraz serpenyőbe és pár percig pirítsuk az egészet, amíg ropogós nem lesz.

Miért zseniális?

A morzsával egyrészt plusz ízeket hozunk a tésztaétel mellé: mivel intenzíven fűszereztük, minden falattal újabb és újabb élményben lesz részünk.

Ezen kívül a ropogós darabkák magukba fogják szívni a tésztaszószt, így semmi nem marad a tányéron. A kisebb morzsák ugyan eláznak, de azok, amelyek egyben maradnak, szinte robbanni fognak a szánkban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Egyszerű hozzávalókkal felturbózott ételek:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek