Így válogass össze zöldségeket egy recept nélküli egytálételhez

A zöldséges egytálételek szépsége, hogy nem kell mindig egy konkrét, kőbe vésett receptet a kezünkben tartanunk, amikor főzzük őket. Ha mégis szükségünk lenne egy kis segítségre, fussuk át a lenti alaprajzot!

Minden lehet zöldséges egytálétel, amiben zöldségek vannak, és egy fazékban főzzük őket össze egy egységes raguvá. Nem valami borzasztóan bonyolult kategóriája az ételeknek, azt is megkockáztatom, hogy elronthatatlan. Mindezen felül recept nélkül is elkészíthetőek: használhatunk bármit, amit épp otthon találunk. Ezért nagyon jó maradékmentő fogás is lehet egy zöldséges egytálétel: ha jól válogatjuk össze az alapanyagokat, nemcsak a fél krumpliktól szabadulhatunk meg, de egy laktató ebédet, vacsorát rittyenthetünk.

Így válogass össze zöldségeket egy recept nélküli egytálételhez

Tegyünk bele hagymákat

Minden ragu és egytálétel hagymával kezdődik: ez adja meg a kellő zamatot a legtöbb fogáshoz. Egy recept nélküli, improvizált egytál esetében pedig használjunk minél több hagymát, ha találunk otthon.

Dinszteljünk puhára vörös-, lila- és póréhagymát, bátran keverjük őket kényünk-kedvünk szerint.

Dobjunk melléjük fokhagymát is, apróra vágva, karikázva, de akár egészben is. Pont ez a szépsége a hagymás alapnak: mivel ez kerül a fazékba először, mindegy, milyenre vágjuk, úgyis szét fog főni.

Tegyünk bele valami „eltelítőt”

Folytassuk az egytálunk építését masszív, keményítőben gazdag zöldségekkel: ezektől nemcsak tartalmat kap az étel, de a szaft is kicsit sűrűbb lesz. Tegyünk a hagymás alapra krumplit, édesburgonyát, céklát, répát, fehérrépát, sütőtököt és egyéb kemény gyökérzöldség.

Vágjuk őket nagyobb kockákra, nehogy teljesen szétfőjenek, hiszen ők fogják a legtöbb időt eltölteni a fazékban.

Tegyünk bele fehérjét

Persze nem húsról vagy tejtermékről van itt szó, hanem a növényi fehérjebombák, a hüvelyesek egyikéről. Dönthetünk, hogy száraz vagy konzerv szemeket fogunk használni az egytálételünkben: ez fogja meghatározni, hogy mikor kerülnek be a „fürdőbe”.

A száraz babot, lencsét és csicserit a gyökérzöldségekkel együtt tegyük a fazékba, hogy legyen idejük megpuhulni. A konzerv hüvelyesek azonban már alapból teljesen készre vannak főzve, ezért ezeket csak az utolsó percekben öntsük az ételhez.

Tegyünk bele valami puhát

Már szerepelnek keményebb, határozott zöldségek az egytálunkban, most adjunk hozzá valami izgalmat és egy kis texturális változatosságot, néhány puha zöldség képében.

Szezontól függően főzzünk az ételbe cukkinit, padlizsánt, paprikát: ezek nagyjából egyforma méretben kerüljenek a fazékba, hogy mindegyik egyben maradjon, mire elkészül a ragu. Kellemesen puhák lesznek, nem fognak szétmállani.

Tegyünk bele leveleket

Szinte minden évszakban fogunk találni valamilyen leveles zöldséget. Ezek nagy előnye, hogy pár perc alatt megfőnek, mellette pedig izgalmas összetevői lehetnek egy sokzöldséges ételnek.

Vágjuk őket durván össze, nem kell kínos pontossággal szeletelni, úgyis összeesik a zsenge zöldség a forró szaftban. Mindig a főzés utolsó pillanataiban szórjuk bele őket, hogy maradjon bennük minimális tartás.

És így áll össze egy tökéletes, recept nélküli, összzöldséges egytálétel, amiben minden kósza alapanyag helyet találhat magának.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai manőverek egyszerűen, mégis nagyszerűen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek