Trükkök, melyekkel frissen tarthatod a másnapos fánkokat is

Itt a farsang, eljött a fánksütés ideje, ugyanakkor mindannyian tudjuk, fánkból nem lehet keveset készíteni, és hacsak nem egy óriási vendégseregnek készítjük, szinte biztos, hogy marad pár darab másnapra is.

Igen ám, de a fánkokat nem lehet egykönnyen frissen tartani, az olajban sült desszert ugyanis egy pillanat alatt képes megszikkadni. Most arra mutatunk néhány tippet, hogyan tárolhatod a fánkokat úgy, hogy azokat még másnap (vagy később) is élvezet legyen elfogyasztani.

Néhány tippel napokig friss marad a fánk

Az első és legfontosabb: várd meg, hogy kihűljön a fánk! Ez az első alaplépés ahhoz, hogy a sütemény másnap is finom legyen, ha ugyanis még melegen rakod el, a fánk könnyen megszikkadhat, izzadni kezdhet a hűtőben.

Rakd tárolódobozba!

Ha kihűlt a fánk, érdemes egy jól lezárható tárolódobozba tenni. Ha terv szerint 1-2 napon belül elfogyasztod a fánkot, akkor szobahőmérsékleten is tarthatod, de érdemes lehet őket légmentesen lezárható zacskókba is tenni, hogy frissek maradjanak. Ilyenkor ajánlatos kinyomni a levegőt a zacskóból, ezzel is elkerülve a szikkadást.

Kivételt képez a töltött fánk, melyet érdemes a hűtőben tárolni, nehogy megromoljon, illetve, ha máz van a fánk tetején, ajánlott csak egy rétegben belepakolni a tárolódobozba, nehogy összeragadjanak a sütemények.

Hideg, száraz helyen

Ha megtaláltad a megfelelő tárolódobozt/lezárható zacskót, rakd a maradék fánkokat száraz, hűvös helyre. Ez lehet akár a hűtő (itt a legfontosabb, hogy jól le legyen zárva a tároló), a kamra, a lichthof vagy akár a hűvös garázs is, a lényeg, hogy a hely legyen fénytől elzárva, és ne legyen túl meleg. Így két-három napig is finom marad a fánk.

Pont, mint újkorában

Ha esetleg mégis megszikkadna, rakd be 10-15 másodpercre a mikróba, így szinte ugyanazt az élményt kaphatod, mint ha frissen sült fánkot ennél!

Túl sok maradt? Fagyaszd le!

Meglepő, de a kész fánkok akár három hónapra is lefagyaszthatóak! Rakd őket feltét (lekvár, cukormáz, csoki) nélkül fóliába vagy lezárható zacskóba, nyomd ki belőle a levegőt, amennyire csak lehet, és tedd be a fagyasztóba.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek