3+1 zöldségféle, amit minden nap enned kellene

A megfelelő mennyiségű zöldségbevitel kulcskérdés az egészséges étrendben. Ezekre a zöldségfélékre érdemes különösen odafigyelned.

Mindenkinek a fülén jön már ki - remélhetőleg -, hogy napi 35-40 dkg zöldséget kellene ennünk egészségünk védelme, megőrzése érdekében. Az egészséges zöldségek körében is külön figyelmet érdemelnek a zöld leveles zöldségek, amelyekből sajnos nem fogyasztunk elég rendszeresen elegendő mennyiséget.

A zöld leveles zöldségek:

  • alacsony energia- és szénhidráttartalmúak, zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, ezért kiváló alapanyagai nem csak a kiegyensúlyozott egészséges, hanem a fogyókúrás étrendnek is,
  • alacsony glikémiás-indexűek,
  • értékes élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak bélflóránk egészségéhez, lassítják a koleszterin és a szénhidrátok felszívódását, és
  • így aktívan hozzájárulnak egyes daganatos betegségek, illetve a cukorbetegség, az elhízás kialakulásának megelőzéséhez,
  • gazdagok K- és C-vitaminban, folsavban, antioxidánsokban, magnéziumban, illetve jó növényi vas- és kalciumforrások.

A zöld leveles növények közé soroljuk a:

  1. salátaféléket: fejes-, jég-, madár-, római-, tölgy-, rukkola,
  2. a spenótot, mángoldot, sóskát,
  3. olyan különlegességeket, mint a fodros kel, a pak choi, vagy egyes zöldségek, mint pl. a retek, a cékla levelei, illetve
  4. a zöld fűszernövényeket, pl. petrezselyemzöld, koriander, bazsalikom.

Ezeket az értékes zöldségeket fogyaszthatjuk nyersen, pl. saláták, szendvicsfeltétek, smoothiek részeként, vagy gőzben főzve, párolva, sütve köretként, levesként, piték, quiche-k töltelékeként. Felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg őket, használjunk olyan, kímélő ételkészítési módokat, amelyek nem veszélyeztetik ezeknek a szuper zöldségeknek az értékes tápanyagtartalmát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek