3+1 zöldségféle, amit minden nap enned kellene

A megfelelő mennyiségű zöldségbevitel kulcskérdés az egészséges étrendben. Ezekre a zöldségfélékre érdemes különösen odafigyelned.

Mindenkinek a fülén jön már ki - remélhetőleg -, hogy napi 35-40 dkg zöldséget kellene ennünk egészségünk védelme, megőrzése érdekében. Az egészséges zöldségek körében is külön figyelmet érdemelnek a zöld leveles zöldségek, amelyekből sajnos nem fogyasztunk elég rendszeresen elegendő mennyiséget.

A zöld leveles zöldségek:

  • alacsony energia- és szénhidráttartalmúak, zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, ezért kiváló alapanyagai nem csak a kiegyensúlyozott egészséges, hanem a fogyókúrás étrendnek is,
  • alacsony glikémiás-indexűek,
  • értékes élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak bélflóránk egészségéhez, lassítják a koleszterin és a szénhidrátok felszívódását, és
  • így aktívan hozzájárulnak egyes daganatos betegségek, illetve a cukorbetegség, az elhízás kialakulásának megelőzéséhez,
  • gazdagok K- és C-vitaminban, folsavban, antioxidánsokban, magnéziumban, illetve jó növényi vas- és kalciumforrások.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

A zöld leveles növények közé soroljuk a:

  1. salátaféléket: fejes-, jég-, madár-, római-, tölgy-, rukkola,
  2. a spenótot, mángoldot, sóskát,
  3. olyan különlegességeket, mint a fodros kel, a pak choi, vagy egyes zöldségek, mint pl. a retek, a cékla levelei, illetve
  4. a zöld fűszernövényeket, pl. petrezselyemzöld, koriander, bazsalikom.

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Ezeket az értékes zöldségeket fogyaszthatjuk nyersen, pl. saláták, szendvicsfeltétek, smoothiek részeként, vagy gőzben főzve, párolva, sütve köretként, levesként, piték, quiche-k töltelékeként. Felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg őket, használjunk olyan, kímélő ételkészítési módokat, amelyek nem veszélyeztetik ezeknek a szuper zöldségeknek az értékes tápanyagtartalmát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...