Tömegek lesznek vegánok – ennyien vannak jelenleg

A vegánság manapság olyan gyakorta hallott kifejezés, hogy aki akarja, sem tudja elkerülni, és ez így van jól. Emberek, főként fiatalok tömege vált erre az állatvédelmet, tudatos táplálkozást, klímavédelmi és sokszor egészségügyi szempontokat is fókuszba állító életmódra. Na de pontosan hányan vannak ők, a vegánok?

Bár globálisan nézve még mindig kevesen vannak (a társadalom körülbelül 1%-a vegán), mégis egyértelműen és rohamosan növekszik a vegán életmódot folytatók száma szerte a világban, annak ellenére, hogy magát a fogalmat nem lehet fekete-fehéren értelmezni: bár abban megegyeznek, hogy nem fogyasztanak semmilyen állati eredetűt, van, aki a bőrből készült ruhaneműt vagy az állatokon tesztelt kozmetikumokat is elveti, más viszont nem ennyire keményvonalas vegán, és „csak" az étkezésre figyel.

Tudtad?

1944 novemberében egy Donald Watson nevű brit férfi bejelentette, hogy mivel a vegetáriánusok tejterméket és tojást is esznek, ezért ő új kifejezést, a vegánt fogja használni azokra az emberekre, akik egyáltalán nem esznek állati eredetű termékeket. Watson 1924-ben hagyta maga mögött a húsfogyasztást, miután rájött, hogy nagybátyja gazdasága kimondta a halálos ítéletet az olyan élőlényekre, akik már nem tudták szolgálni az embereket. 1951-ben a Vegán Társaság a veganizmust már az állatok kizsákmányolása nélküli életmódként írta le.

Számok, számok, számok

A vegetáriánusok és vegánok száma a világ népességének körülbelül nyolc százalékát teszi ki, viszont a vegánokra nézve ez az érték jóval egy százalék alá esik – írja a híradó.hu a Prove cikke alapján.

Nem meglepő, de a fejlődő országokban jóval kevesebben foglalkoznak a témával: a népesség mindössze 0,1 százaléka vegán. Ezzel szemben a fejlett országokban a népesség 2-8%-a vegánnak mondható.

... na de hány vegán van összesen?

A legfrissebb becslések alapján most, 2022-ben körülbelül 78 millió vegán életmódot folytató ember él Földünkön, a vegánná válás oka pedig a megkérdezettek válaszai alapján az egészségügyi okok mellett az állat- és környezetvédelem.

A legtöbb vegánt számláló TOP 3 ország a következő:

1.) Izrael

2.) Svédország

3.) Japán

A negatív rekorderek viszont a holland és a görög fővárosok: Amszterdam és Athén.

Érdekesség, hogy az USA-ban például négy év alatt (2014-18-ig) ötszörösére nőtt a vegánok száma, 4-ről 20 millióra.

Igaz, hogy a legtöbb ember 16 és 24 éves kora között váltott, a „vegánná válás átlagéletkora” pedig valóban 24, a legtöbb vegán a 30–49-es korosztályban lelhető fel.


Még több cikk a témában:

Címlapról ajánljuk