Vaj mindig legyen otthon!

Vaj nélkül lehet sütni-főzni, de nem érdemes! Sárdi Dani megmutatja, hogy mire ügyeljünk, amikor vásároljuk, és megosztja velünk a fűszervaj és a vajas csirkecomb receptjét!

Vaj mindig legyen otthon!

Sokáig eláll, és ha jól be van csomagolva, nem lesz hűtőízű sem. Vaj nélkül nincsen vajas kenyér, nincsenek sütemények, de nincsen vajas főtt krumpli és vajas sült csirkecomb sem.Besamel mártást csakis vajon készítsünk, de krumplipüré sem képzelhető el nélküle.

Sokan a vajat margarinnal is helyettesíthetőnek gondolják, én nem tartozom közéjük. A margarin az ipar terméke, mindenféle kémiai folyamatok eredményeként jön létre, és ami a lényeg, nem is finom. Természetesen nem kell kétségbe esni, ha nagyritkán margarint kell ennünk vagy használnunk sütéshez, de törekedjünk inkább a vaj használatára!

Vajban lehet főzni is...

...sőt, sok recept kimondottan ezt írja elő! Ebben az esetben vigyázzunk arra, hogy a vaj meg tud égni. Ha ezt el akarjuk kerülni, készíthetünk tisztított vajat (az indiai konyhában gyakran használatos a ghi). Ehhez a vajat (fél kiló alatt biztos nem érdemes nekiállni) kis lábosban olvasszuk fel és főzzük nagyon kis lángon úgy, hogy a tetején képződő habot mindig távolítsuk el. Amikor több hab már nem képződik és nem sistereg az olvasztmány (vagyis minden víz eltávozott belőle) készen is van a tisztított vajunk.

Vaj vásárlásánál vigyázni kell!

Érdemes alaposan elolvasni a termékismertetőt, mert sokszor a kisbetűs részből derül ki, hogy nem is vajjal, hanem „vajkészítménnyel” van dolgunk. Ennek az a lényege, hogy van benne vaj is, de növényi zsiradékot is adagoltak hozzá. A vaj legalább 82%-os zsírtartalmú, állati termék, semmi hókuszpókusz, egyszerűen tejből készül és kész.

Fűszervaj-recept

A vajat vegyük elő legalább egy órával a tervezett keverés előtt, különben csak szenvedni fogunk, el fog görbülni a villánk és nem lesz igazán homogén a végeredmény. Tehát: a szobahőmérsékletű vajat sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel alaposan keverjük ki.

Házivaj-receptek itt >>

Vajas csirkecomb recept

  1. Ahányan leszünk, annyi darab kisebb csirkecombot veszünk (esetleg egy-kettőt repetának). A csirkecombokat megmossuk, szárazra itatjuk őket és alaposan besózzuk.
  2. Mindegyik tetejére teszünk egy kanyarintásnyi vajat, nem kell spórolni, de persze túl sok sem kell belőle. Sütőbe tesszük és 175 fokon, bő órán át sütjük.
  3. Akkor van készen, ha a bőre szép barnás lesz és a csontról szinte magától lejön. Krumplipürével tálaljuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.