Tisztított vaj házilag recept

1 adag
2988
kcal
Tisztított vaj házilag
Tisztított vaj házilag
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ghít készíteni nem nehéz, nem is bonyolult, de sok időt igényel. Én nagyon drágának találom az üzletben kaphatót, és ahogy mondják a hazainak finomabb az íze, még ha vajról van szó, akkor is. A megfelelően elkészített és helyesen tárolt ghí hűtőszekrény nélkül is hónapokig eláll.
Legyünk türelmesek, ha nem főzzük ki teljesen akkor bizony megromlik...tapasztalatból mondom:) Enyhén édeskés, finom mogyorószerű íze és illata ellenállhatatlanul csábítóvá teszi a benne sült ételeket. Íze mellett más előnyökkel is rendelkezik. Igen magas hőmérsékletűre melegíthetjük anélkül, hogy megégne.


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az Indiai konyha alapköve.


alapanyagok

vaj

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
babakonyha: baba-mama

egyéb elnevezések

ghí, ghee,
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy edényben felforraljuk a vajat, majd a lehető legkisebbre csökkentjük a lángot, és fedő nélkül melegítjük.
  2. Vigyázzunk, hogy ne égjen le!
  3. Időnként eltávolítjuk a tetején összegyűlt habot.
  4. A kész ghí felszínén nem képződik több hab, aranysárga és áttetsző.
  5. Kb. 2 kg tisztított vajat kapunk.
  6. Hűtsük szobahőmérsékletűre, jól záródó edényben tároljuk.

  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 14 081
elküldve: 1
receptkönyben: 140
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

Hozzászólások (16)

poros
porosszo, 2012-11-17 22:12

Én a meleg sütőbe teszem egy nagy jénai tálba, így nem kell mellette állnom, szépen látszik, ahogyan és amikor elválik egymástól a ghee és az alján lévő fehéres üledék (a tetejéről a habot természetesen leszedem)

Kristina
Kristinap, 2011-01-14 08:41

Kedves Erika!
Köszönöm, a legidősebb 18-éves a legkisebb 4. Elkezdtem taposni az éveket a 4x-ben:)
Gratulálok:) a szép nagy fiaidhoz. Bizony az nagyon messze van.... nincs annál jobb érzés ha feltudjuk nevelni Őket egészségen és boldogságban...milyen igazad van:)
Annyira örülök hogy megismertelek, remélem majd még tudunk beszélgetni, és eszme cserét tartani az egészséges életről, ételrednről. Nagyon szépen köszönöm a sok jó kívánságott.
Szeretettel Krisztina

bokine
bokinep, 2011-01-14 09:18

Kedves Krisztina!
Mindenképpen beszélgessünk, mert úgy olvasom kommentjeidből, hogy Te is szereted a gyógynövényeket. Nagyon kíváncsi lennék az új otthonodra, milyenek ott az emberek, étkezési szokásaikra.... Szóval lenne téma bőven... Péter fiam szörnyű véleménnyel van a kanadai étkekre, persze ezen nem csodálkozom, hisz minden nap házi koszt várta gyermekeimet, így nehéz elfogadni a sok mű kaját... Valahogy e-mail címet kéne cserélni.... Szép napot: Erika

Kristina
Kristinap, 2011-01-14 14:02

Kedves Erika!
Igen mindenképpen:) én is nagyon kiváncsi vagyok megmondom őszintén, azt tudom hogy sok Magyar van ott de többet nem nagyon. Igen szerintem is. Nagyon megértem Péter fiadat, nem főznek és igen a mű kaja még az iskolákban is. Elfelejtették hogy kell főzni egy évszézada...
Igen valahogy e-mail címet kellene cserélni.....majd töröm a fejem rajta.
Szeretettel Krisztina

Kristina
Kristinav, 2011-01-02 22:40

Nagyon szépen köszönöm kedves Mrs Smith, hogy megemlítette az Ayurvédát :)
Az Ayurvédikus gyógyászatban úgy tartják hogy a ghee eljutt a legfinomabb szövetekig, ezért sokszor gyógynövényeket gyúrnak össze ghee-vel és így veszik be. Lángra lobbantja az agnit és növeli az ételek ízét. Segíti a tridosa egyensúlyban tartását. A ghí elősegíti a sebek gyógyulását s enyhíti a gyomorfekélyt, ill hurutot.
Tisztelettel Krisztina

Bokros Erika
Bokros Erikak, 2011-01-11 14:43

Kedves Mrs & Mr Smith család!
Boldog, békés új évet kívánva köszönöm ezt a remek cikket, tanulságos. Teljesen igaz, hogy nem tudjuk mit eszünk, mert a címkéken nincs feltüntetve. Javarészt csak az adalék anyagok szerepelnek a címkéken. Ez sajnos mindenre igaz, és ez a tudat borzasztó.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy észrevette már valaki, hogy a mai gyerekeknek, tisztelet a kivételnek, nincsen állóképességük? Nem bírnak napi 10-14 órát intenzíven dolgozni? Sem szellemileg sem fizikálisan nem bírják a munkát? Mindenféle mű roboráló szerekkel tömik magukat?)
Kéne egy olyan lehetőség, ahol ötletekkel, tapasztalatokkal le lehetne írni a hazai és behozott termékekről a véleményünket, tapasztalatunkat. Lehet, hogy már van ilyen, de még nem találkoztam vele, pedig hasznos, ötletes dolgokat tudnék írni hozzá. Jómagam igen intenzív gyógynövény fogyasztó vagyok és ezeket a főzéshez is használom.
Mégegyszer köszönöm a cikket, elnézést a zavarásért.

Kristina
Kristinak, 2011-01-11 15:40

Kedves Erika!
Annyira örülök , hogy ide "tévedtél" az ételeimhez. Tudod én is így látom és ez nagyon szomorú, az én meggyöződésem szerint az ételekben rejlő vegyszerek, adalékok, szinezők.....és még ki tudja micsodák... káros anyagok (mérgek) az okaik a gyermekek rossz szelemi és fizikai képességeinek.
Régebben vettem nyers organic kakaó szemcséket ami hozzá teszem nagyon egészséges, de megsem közeliti a hagyoményos csoki ízét, és megkostoltattam a gyerekekkel....persze hogy keserű volt, azután elmagyaráztam nekik mennyi procedurán kell a kakónak keresztül mennie hogy megkapjuk azt a tábla csokit. Persze még mindíg szeretik:) de több friss gyümölcsöt és zöldséget és gamonafélét esznek és csak nagyon kevés gyárilag előállított ételt, és a külömbség bizony meg is látszik. Rendkivüli fizikai képeségeik vannak, a hosszú távú koncetráció, és a türelmük olyan szinten kiemeli őket a tömegből, hogy nem gyözőm hallgatni, hogy mit csinálok ezzekkel a gyerekkel. Persze ha elkezdem mondani, hogy a titok az étrendjükben van akkor már nem is akarják hallani:) Minden gyermekben ott rejlenek a potenciális képességek, csak éppen el vannak nyomva, eltomítve mérgekkel. Még egyszer kedves Erika annyira örülök hogy ezt így és itt leírtad:)
Tisztelettel Krisztina

Kristina
Kristinav, 2011-01-02 21:58

Szia Kedves Mrs Smith!
Teljesen egyet értek a cikkel, nagyon szépen köszönjük. Régóta kutatok, és találtam néhány kisérletet (tudományos cikkekben)ahol azt állítják hogy a ghee nem növeli a koleszterin szintet.
Teljesen igazad van minden típusúnak jó:)
Mégegyszer köszi szépen a segítséget
Puszi Krisztina

Bokros Erika
Bokros Erikak, 2011-01-11 14:49

Kedves Krisztina!
Végig néztem a receptjeidet, nagyon ötletesek, finomak és egészségesek. Köszönöm, hogy megosztod velünk. További sok sikert . Erika (bokiné)

Kristina
Kristinak, 2011-01-11 15:49

Kedves Erika!
Nagyon szépen köszönöm kedves bátorító szavaid:) Remélem a jövőben még több receptemet oszthatom meg itt Önökkel, Veletek. Jó egészséget és boldogságot kívánok Neked és Családodnak.
Tisztelettel Krisztina

bokine
bokinep, 2011-01-14 00:05

Kedves Krisztina!
Nagyon szépen köszönöm jókívánságaidat. Igen meglepődtem, hogy négy gyermek édesanyja vagy, GRATULÁLOK. Nekem két nagy fiam van, mindkettő már kiröpült a fészekből 26-25 évesek. Péter fiam is nagyon messze van tőlünk, Kanada Ontario államban él kicsi feleségével. Gábor fiam a fővárosban él. Szerencsés ember vagyok én is, mert egészséges és boldog felnőttek lettek.
Kívánok Nektek békés, áldott, szeretetteljes új évet. Szeretettel: Bokros Erika

Koszider
Kosziderv, 2011-01-02 15:08

Kedves Kristina!
Már régóta kacérkodom a ghí gondolatával és lenne egy kérdésem! Ha ghíben sütsz, azt úgy használod, mint az olajat? Vagyis ha bő zsiradékban sütsz valamit, a ghít is le lehet szűrni és el lehet tenni egy második alkalomra is, vagy okosabb, ha ezzel nem próbálkozom?
(Én legtöbbször disznózsírt használok, mert a hidrogénezett olajoktól feláll a szőr a hátamon. De a bő zsiradékban sütésre mégis az olaj volt eddig a legalkalmasabb. Ezt lenne jó ghível kiváltani, ha működik.)
Köszönettel: Koszider

Kristina
Kristinav, 2011-01-02 20:35

Kedves Koszider!
Igen úgy használod mint az olajat ,leszűrheted, az igazat megvalva nem tudom hogy milyen az íze ha másodszorra is fölmelegíted. De ha kipróbálod kérlek feltétlenül írd meg hogy milyen. Az enyém főzés után annyira fűszeres, hogy már nem tudom másodszorra felhasználni:) Az ételek íze egy kicsit más lesz , én mindíg rakok a sülthúsra ghít mert nagyon jó lesz tőle az íze. Sütés útán ha lehül a ghí nagyon hasonlít a zsír állagára.
Sokan azt mondják, hogy egészségtelen mert a koleszterin stb..... nem régen voltam orvosnál és a koleszterinem jobb mint egy húszévessé, így azt hiszem nem lehet álltalánosítani.
Sültkrumlit én még nem csináltam benne, sajnos arról nem tudok nyilatkozni.
Nem nehéz ghíben sütni csak oda kell figyelni a hőfokára, de gondolom ez más zsíradékkal is így van.
Nyugodtan használd bő zsiradékban való sütésre, és bármi máshozz is.
Tisztelettel Krisztina

Koszider
Kosziderv, 2011-01-02 21:35

Köszönöm, Kristina, ki fogom próbálni!
Üdvözlettel: Koszider

Kristina
Kristinav, 2011-01-02 22:06

Kedves Koszider, nagyon szívesen remélem tudtam válaszolni a kérdésedre.
Még csak annyit amikor melegíted soha ne keverd fel. Csak szed le a habot a tetejéről (amúgy a hab is nagyon finom) ha az alján szemcséket látsz hagyd ott.
Tisztelettel Krisztina

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
2988