Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legjobb sonkalé-felhasználási praktikáink

Az egyik legízesebb házilag készített alaplevünk a sonkalé. Nehogy kiöntsük! Egy csomó felhasználási módja van. Nézzük, mire jó még ez a finomság.

Először is a sonka főzőlevébe tegyünk hagymát, fokhagymát, egész borsot, egy köteg zellerlevelet és babérlevelet. Ezektől még finomabb lesz a főtt sonka és a lé további felhasználásából készülő ételek. Az alaplevet leszűrve hűtsük le, hogy a zsír a tetején megdermedjen, így könnyen leszedhetjük róla. Ettől a zsírtól sem kell feltétlenül megszabadulnunk, készíthetünk belőle főzelékhez rántást, süthetünk benne tojást. A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás vagy a tészta, ugyanakkor zseniális alapja lehet a babfélékből, lencséből, burgonyából, káposztából készült leveseknek, főzelékeknek, egytálételeknek. Ami megmarad, azt fagyasszuk le, egy későbbi főzésnél még jól jöhet!

Anyukám rakott tésztája -Sonkás rakott tészta 3.

A rakott tészták a legfinomabbak! Ha sonkalében főzzük ki a tésztát, akkor a sonka ízét még intenzívebben érezzük majd benne.

Rakott káposztás kocka

A zöldséges rakott tésztáknak is jót tesz a sonka íz, akár káposzta, gomba, paradicsom vagy más finomság kerül bele.

Gyors tésztaszósz 2. – Sonkás-gombás

Ha pedig nincs időnk kivárni, ameddig a sütőben összesül a tészta-hús vagy tészta-zöldség kombó, akkor csak simán használjuk a sonkalevet a szószhoz vagy a tésztafőzéshez.

Tarhonyaleves zöldséggel Iluska konyhájából

Ha már tészta, akkor tarhonyalevest is készíthetünk sonkalével, sok zöldséggel. Egész más íze lesz így!

Babkrémleves sonkachipsszel

A bableves főzés a sonkalé felhasználásának legautentikusabb módja. Ebbe a krémlevesbe még egy kis maradék sonka is kerülhet!

Kapros-tejfölös zöldbableves

Nemcsak fejtett-, zöldbableveshez is használhatjuk a sonka levét, hiszen tavasszal ez esik talán a legjobban.

Zöldbabfőzelék buggyantott tojással

Zöld- és sárga hüvelyű babból sonkalé hozzáadásával fantasztikus főzeléket is készíthetünk. Feltétként pedig így Húsvétkor a tojás kínálja magát!

Meleg sonkás újborsó saláta

Húsvét után újborsó salátát is készíthetünk, ha zsiradék helyett egy kevés sonkalével megpároljuk a borsóhüvelyeket.

Vöröslencseleves magyarosan

Ahogyan babból, lencséből is készíthetünk sonkalé alapos levest, főzeléket vagy egytálételt.

Részeges lencse

Húsvétkor is szuperek a borban-sörben főtt ételek. Amikor elfő a lencsés egytálételről a bor vagy a főzőlé, akkor jöhet a maradék sonkalé!

Mustáros – tojásos lencsesaláta

A lencse- vagy babsalátába is meg kell főzni valahogyan a hüvelyeseket. Használjuk ilyenkor is a sonka főzőlevét, sokkal ízesebb lesz tőle az ételünk.

Paradicsomos krumpli Gizi konyhájából

Krumplifőzelék készítésénél is nagy hasznát vehetjük a sonkalének, legyen az paradicsomos vagy tejfölös alapú.

Húsgombócos savanyú káposzta

Káposzta és sonkalé, első hangzásra is nagyszerű, lehet leves, főzelék vagy egytálétel!

Pirított kelkáposzta kolbásszal

Ez nem csak a fejes-, a kelkáposztából készített ételekre is vonatkozik. Legyen egy egyszerű pirított egytálétel vagy a rakott változat!

Olvastad már?

Régi étkezési szokások a nagyhétről

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!