A TikTokon most mindenki erre a fokhagymás trükkre esküszik, de az orvosok óva intenek tőle

Minden száz hasznos TikTok praktikára jut egy ostoba, sőt, egyenesen veszélyes ’trükk’. Ezúttal ez az orrlyukakba dugott fokhagyma.

Mi is azt valljuk, hogy az ételek hatással vannak az egészségünkre, és sok bajra megoldást, de legalább segítséget jelenthetnek, azonban vannak olyan ’tanácsok’, amik túllőnek a célon. Így vagyunk ezzel a TikTokon terjedő népszerű ’gyógymóddal’ is. Imádjuk a TikTok felhasználók tippjeit, rengeteg hasznos és életmentő praktikát lehet onnan tanulni onnan kezdve, hogy miként lehet citromleved a citrom felvágása nélkül, odáig, hogy miként kell rendeltetésszerűen használni a szemeteszsákot, de az orrlyukakba dugott fokhagyma nemcsak furcsának tűnik, hanem az orvosok óva is intenek tőle, akárcsak a hófagyitól vagy a ’kirántott’ víztől.

A TikTokon most mindenki erre a fokhagymás trükkre esküszik, de az orvosok óva intenek tőle

Milliók nézték már meg azokat a TikTok videókat, amelyek egy csodás trükköt mutatnak be. Ezeknek az a fő hipotézise, ha az ember fokhagymát dug az orrlyukaiba, akkor megtisztulnak az orrmelléküregek. Már maguk a videók sem túl bizalomgerjesztőek, hát még amikor kiveszik a fokhagymákat használat után...

Nem kell vámpírnak lenni ahhoz, hogy egy ilyen beavatkozás után folyni kezdjen az ember orra, de ebből nem következik azonnal, hogy ezáltal minden probléma és dugulás megszűnt volna az orrjáratokban.

Bármikor, amikor eltorlaszolod az orr bejáratát, az váladékkal fog megtelni

– mondta Dr. Jay Youngerman, a New York-i Northwell Health Plainview Kórház fül-orr-gégész főorvosa a Today lapnak. „Ez csak az orr reakciója arra, hogy eldugult.”

@rozalinekatherine

i’m shook lol #tiktoktaughtme #thankyoutiktok #tiktokhacks

♬ Coffee Music - Cafe Music BGM channel

Egy másik orvos arról beszélt a lapnak, hogy a fokhagyma irritálja az orrot, emiatt pedig súlyosbíthatja a gyulladást az orrjáratokban. „A fokhagyma egy elég erős anyag” – mondta Dr. Dana Crosby, a Southern Illinois-i Orvostudományi Egyetem fül-orr-gégészeti tanszékének vezetője.

Majdhogynem dermatitisz típusú reakciót okoz, ahol a nyálkahártya nagyon irritálódik.

(Amikor Busy Phillips színésznő évekkel ezelőtt kipróbált egy hasonló fokhagymás vizes módszert, folyamatosan azt kiabálta, hogy „Ó, ez szörnyű! " és „Ó, istenem, nagyon éget!")

Olyan orvosszakértő is akadt, aki kerek-perec kijelentette, hogy az orrba helyezett fokhagyma nem ajánlott és veszélyes. Dr. Abisola Olulade azt is kiemelte, hogy még tovább súlyosbíthatja az orrmelléküregek elzáródását vagy egyéb problémáit ez a módszer. „Ez valójában súlyosbíthatja az orrfolyás tüneteit, ami az embereket hamisan abba a hitbe ringathatja, hogy épp javul az orrdugulásuk" - mondta a Refinery29 oldalnak.  „Ez a folyás azonban valójában reakció az irritációra és az erős szagra."

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a gerezdek akár bent is ragadhatnak az orrban. Úgyhogy ha legközelebb épp fokhagymát pucolsz, és elgondolkoznál azon, hogy mondjuk az orrodba helyezed a gerezdeket... ne tedd. Van sokkal jobb felhasználási módja ennek az értékes alapanyagnak, például az allergiával szemben is támogatja az immunrendszert.


Van még néhány konyhai trükk a tarsolyunkban:

Forrásunk volt

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.