Téli grill, avagy party a hóban – ha van

Ki vagy mi dönti azt el, hogy csak nyáron lehet grillezni? Talán a hideg? Á, az csak olcsó kifogás. Ha kellemesen süt a nap, télen is szívesen sétálunk az erdőben vagy megyünk ki a kertbe, akkor miért ne rendezhetnénk ilyenkor egy jó kis grillpartyt? Tőlünk északabbra nagy hagyománya van a téli grillezésnek, de hogy ne menjünk olyan messzire, a disznóölés sem a meleg lakáshoz kötődő program.

Ha van saját kertünk, semmi gond, ha nincs, és éppen egy turistaszállóban telelünk, ott is megoldható foglalatosság, egy erdei sétával összekötve is jó móka lehet – a kellékekről ne feledkezzünk el!

Gondoljunk csak bele, soha nem melegíti olyan kellemesen a forró sült krumpli a kezünket, mint most, télvíz idején! A belső melegítésről gondoskodhat egy jó kupica házi pálinka vagy forralt bor, esetleg gőzölgő rumos likőr, puncs, grog, mindenféle meleg ital, akár alkohol nélkül is (forró csoki, tea stb.).Ha a kertünkben sütögetünk, persze jóval komfortosabb, de akkor is célszerű napközben tartani a bulit, bár meleg plédekbe burkolózva sötétedés után is hangulatos a tűz közelében.

Parázsban sült köret

Na, és a krumpli! Szép, egyforma nagyságú krumplikat megsúrolunk, középen belevágunk egy keresztformát, majd alufóliában rárakjuk a parázsra. Kis vaj és só – semmi más nem kell mellé. Ha rákészülünk, meg is tölthetjük.A halsütés ott elengedhetetlen, de itthon is találunk hozzá alapanyagot. Az afrikai harcsaszeleteket citrommal bedörzsöljük, kevés hal- vagy grillfűszerrel megszórjuk, margarinnal, vajjal kikent alufóliába csomagolva sütjük meg. Ha meg akarjuk adni a módját a tálalásnak, kaporral és citromszelettel díszítjük.Közben ne feledkezzünk el a folyadékbevitelről sem! (Lásd fentebb!)Nassolnivalóról is gondoskodhatunk, előzőleg készíthetünk almás lepényt, pitét, de kiváló a szeletelt birsalmasajt, az aszalt gyümölcs, a mandula, a dió is.Kalandra fel!

Grillezéshez receptek

Menü a svédeknél

Menü a svédeknél

A hasábokra vágott sárgarépa, a kis karfiolfejek, az uborkaszeletek és a darabolt édeskömény vagy fehér retekhasáb kitűnő étvágygerjesztő.

Kétféle mártogatóst is kínálnak a svéd háziasszonyok: az egyik tejfölös, majonézes, amelyet darált cékla fest rózsaszínűre, a másik pedig túrós-petrezselymes-fokhagymás.

Gyakran sütnek nyárson, kolbászt, sajtos virslit vagy fasírtfélét, hús, hagyma, zöldség összeállítást, a vegetáriánusok gyümölcsös-zöldséges kombinációjú nyársat készíthetnek.

De nézzük, mi a menü a svédeknél, akik a téli grillezés nagy kedvelői és gyakorlói. A hús mellé salátákat kínálnak, az egyik mindenképpen heringsaláta, a másik általában görög saláta.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...