Téli grill, avagy party a hóban – ha van

Ki vagy mi dönti azt el, hogy csak nyáron lehet grillezni? Talán a hideg? Á, az csak olcsó kifogás. Ha kellemesen süt a nap, télen is szívesen sétálunk az erdőben vagy megyünk ki a kertbe, akkor miért ne rendezhetnénk ilyenkor egy jó kis grillpartyt? Tőlünk északabbra nagy hagyománya van a téli grillezésnek, de hogy ne menjünk olyan messzire, a disznóölés sem a meleg lakáshoz kötődő program.

Ha van saját kertünk, semmi gond, ha nincs, és éppen egy turistaszállóban telelünk, ott is megoldható foglalatosság, egy erdei sétával összekötve is jó móka lehet – a kellékekről ne feledkezzünk el!

Gondoljunk csak bele, soha nem melegíti olyan kellemesen a forró sült krumpli a kezünket, mint most, télvíz idején! A belső melegítésről gondoskodhat egy jó kupica házi pálinka vagy forralt bor, esetleg gőzölgő rumos likőr, puncs, grog, mindenféle meleg ital, akár alkohol nélkül is (forró csoki, tea stb.).Ha a kertünkben sütögetünk, persze jóval komfortosabb, de akkor is célszerű napközben tartani a bulit, bár meleg plédekbe burkolózva sötétedés után is hangulatos a tűz közelében.

Parázsban sült köret

Na, és a krumpli! Szép, egyforma nagyságú krumplikat megsúrolunk, középen belevágunk egy keresztformát, majd alufóliában rárakjuk a parázsra. Kis vaj és só – semmi más nem kell mellé. Ha rákészülünk, meg is tölthetjük.A halsütés ott elengedhetetlen, de itthon is találunk hozzá alapanyagot. Az afrikai harcsaszeleteket citrommal bedörzsöljük, kevés hal- vagy grillfűszerrel megszórjuk, margarinnal, vajjal kikent alufóliába csomagolva sütjük meg. Ha meg akarjuk adni a módját a tálalásnak, kaporral és citromszelettel díszítjük.Közben ne feledkezzünk el a folyadékbevitelről sem! (Lásd fentebb!)Nassolnivalóról is gondoskodhatunk, előzőleg készíthetünk almás lepényt, pitét, de kiváló a szeletelt birsalmasajt, az aszalt gyümölcs, a mandula, a dió is.Kalandra fel!

Grillezéshez receptek

Menü a svédeknél

Menü a svédeknél

A hasábokra vágott sárgarépa, a kis karfiolfejek, az uborkaszeletek és a darabolt édeskömény vagy fehér retekhasáb kitűnő étvágygerjesztő.

Kétféle mártogatóst is kínálnak a svéd háziasszonyok: az egyik tejfölös, majonézes, amelyet darált cékla fest rózsaszínűre, a másik pedig túrós-petrezselymes-fokhagymás.

Gyakran sütnek nyárson, kolbászt, sajtos virslit vagy fasírtfélét, hús, hagyma, zöldség összeállítást, a vegetáriánusok gyümölcsös-zöldséges kombinációjú nyársat készíthetnek.

De nézzük, mi a menü a svédeknél, akik a téli grillezés nagy kedvelői és gyakorlói. A hús mellé salátákat kínálnak, az egyik mindenképpen heringsaláta, a másik általában görög saláta.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek