Téli grill, avagy party a hóban – ha van

Ki vagy mi dönti azt el, hogy csak nyáron lehet grillezni? Talán a hideg? Á, az csak olcsó kifogás. Ha kellemesen süt a nap, télen is szívesen sétálunk az erdőben vagy megyünk ki a kertbe, akkor miért ne rendezhetnénk ilyenkor egy jó kis grillpartyt? Tőlünk északabbra nagy hagyománya van a téli grillezésnek, de hogy ne menjünk olyan messzire, a disznóölés sem a meleg lakáshoz kötődő program.

Sertés grillnyárs

Ezt a képet a férjem készítette a nyáron, mikor a telken grilleztünk és én a többi husit sütöttem (nem is tudtam róla). Nálunk egy ilyen kis családi grillezés felér egy kis ...

Ha van saját kertünk, semmi gond, ha nincs, és éppen egy turistaszállóban telelünk, ott is megoldható foglalatosság, egy erdei sétával összekötve is jó móka lehet – a kellékekről ne feledkezzünk el!

Gondoljunk csak bele, soha nem melegíti olyan kellemesen a forró sült krumpli a kezünket, mint most, télvíz idején! A belső melegítésről gondoskodhat egy jó kupica házi pálinka vagy forralt bor, esetleg gőzölgő rumos likőr, puncs, grog, mindenféle meleg ital, akár alkohol nélkül is (forró csoki, tea stb.).Ha a kertünkben sütögetünk, persze jóval komfortosabb, de akkor is célszerű napközben tartani a bulit, bár meleg plédekbe burkolózva sötétedés után is hangulatos a tűz közelében.

Vega saslik

A receptet inkább ötletadónak szánom. Szeretem megmutatni, hogy csupa zöldségből is mennyi gyönyörűséget lehet készíteni. Egyszerű fogás, köretnek szántam az ebédhez, és a meglepő ...

Rumos narancsital

Gyors és finom lélekmelegítő. Mostanában a hónak köszönhetően gyakran megyünk esténként szánkózni a srácokkal. Utána igen jól tud esni egy kis alkoholos, meleg ital.

Csirkés saslik

A májusi Nők Lapja Konyhában bukkantam erre a saslik receptre. Kíváncsian készítettük el az idei első esti faszenes sütögetésen a párommal és kellemes meglepetésünkre a nagyon ...

Parázsban sült köret

Na, és a krumpli! Szép, egyforma nagyságú krumplikat megsúrolunk, középen belevágunk egy keresztformát, majd alufóliában rárakjuk a parázsra. Kis vaj és só – semmi más nem kell mellé. Ha rákészülünk, meg is tölthetjük.A halsütés ott elengedhetetlen, de itthon is találunk hozzá alapanyagot. Az afrikai harcsaszeleteket citrommal bedörzsöljük, kevés hal- vagy grillfűszerrel megszórjuk, margarinnal, vajjal kikent alufóliába csomagolva sütjük meg. Ha meg akarjuk adni a módját a tálalásnak, kaporral és citromszelettel díszítjük.Közben ne feledkezzünk el a folyadékbevitelről sem! (Lásd fentebb!)Nassolnivalóról is gondoskodhatunk, előzőleg készíthetünk almás lepényt, pitét, de kiváló a szeletelt birsalmasajt, az aszalt gyümölcs, a mandula, a dió is.Kalandra fel!

Grillezéshez receptek

Grillezett tonhal steak

Ezt a tonhalat is a nyaralás folyamán szereztük be! :) Ez volt az első tonhal steak, amit ettem, és hát... nagyon finire sikeredett! Az íze fantasztikus volt, annyira puha és omlós, hogy ...

Grillezett gomba és hagyma

Grillpartit csináltunk az ír barátainkal, és mivel a férjecském is és a barátnőm is imádják a sült hagymát, így gondoltam, hogy legyen nekik egy kis örömük. Jó sok hagymát ...

Pljeskavica Újvidékről

Ezt a receptet egy Újvidékről származó barátunktól tanultuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle hús kell. Így lesz csak igazi jó íze. Állítása ...

Menü a svédeknél

Menü a svédeknél

A hasábokra vágott sárgarépa, a kis karfiolfejek, az uborkaszeletek és a darabolt édeskömény vagy fehér retekhasáb kitűnő étvágygerjesztő.

Kétféle mártogatóst is kínálnak a svéd háziasszonyok: az egyik tejfölös, majonézes, amelyet darált cékla fest rózsaszínűre, a másik pedig túrós-petrezselymes-fokhagymás.

Gyakran sütnek nyárson, kolbászt, sajtos virslit vagy fasírtfélét, hús, hagyma, zöldség összeállítást, a vegetáriánusok gyümölcsös-zöldséges kombinációjú nyársat készíthetnek.

De nézzük, mi a menü a svédeknél, akik a téli grillezés nagy kedvelői és gyakorlói. A hús mellé salátákat kínálnak, az egyik mindenképpen heringsaláta, a másik általában görög saláta.

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...