A szúrós

Először szúr, aztán, ahogy telik a zsák, már az orromban van a sütőből áradó illata. A gesztenyeszedés nálunk kötelező őszi program. Erdőjáróként azt az elvet követem, hogy csak magam szüretelte gesztenyét sütök. Az esti közös bontogatásnál pedig nincs is jobb befejezése egy ilyen küzdelmes napnak. A szelídgesztenyét könnyű felismerni. Ahogy mondani szoktam szedés közben, Keresd a szúrósat!

A szelídgesztenye könnyen megkülönböztethető vad társától. Valóban csak társa, mivel a hasonlóságon és az elnevezésen kívül sok közük nincs egymáshoz. A szelídgesztenye a bükkfafélékkel van rokonságban.Személy szerint mindig is szerettem a szót, hogy szelídgesztenye, van benne valami kettősség. A természet egyik ambivalenciája. Hogy tudniillik a tüskés, nehezebben hozzáférhető termés ehető, és ezt a barátságtalan, szúrósat mégis szelídnek nevezzük.A gesztenye nemcsak az ember erdei tápláléka ősidők óta, hanem az erdőben élő állatoké is. Keményítőben és káliumban igen gazdag, sült változata pedig magas tápértékű. Ellentétben más dió- és mogyorófajtáktól, nem annyira olajos a magja, így sütéskor puha marad, leginkább a főtt krumplihoz hasonlítható ilyenkor az állaga. Az egyik leghosszabb életű fa hazánkban a szelídgesztenye, Kőszeg környékén is gyönyörű, öreg példányai élnek, de talán a legidősebbek közülük a Pécs környéki Zengővárkonyban találhatóak. Érthető, hogy Rockenbauer Pál, az ország legszebb természeti vidékeit megjárt természetfilmes miért kérte végső nyughelyéül a baranyai fák ölelte zöld ligetet. A nyár elején virágzó gesztenyefa csodálatos látványt nyújt fürtökben lengedező virágaival. Szeptember végére pedig meghozza szúrós burokba ölelt termését. A nagyobb szemű szelídgesztenyéket maróninak hívják, amely több hónapig is eltartható; Franciaországban, illetve Korzikán, Szardínián is terem bőven. A friss gesztenyét többféle módon készíthetjük el. A nálunk bevált, családi programmal egybekötött sütés nem igényel különösebb erőfeszítést. A gesztenyét megmossuk, domború felületén keresztbe bevágjuk a héjat, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket a vágott felükkel felfelé, kevés vízzel megöntözzük, lespricceljük, hogy párolódhasson, puhulhasson a belsejük, és betoljuk a középmeleg sütőbe 30-40 percre. Félidőnél megspriccelhetjük őket egy kis vízzel. A virágként kinyílt termések, a kellemes gesztenyeillat és a porhanyósan puha, de már kicsit ropogós állag jelzi, hogy gesztenyéink megsültek. Ha főzzük, akkor készíthetünk belőle gesztenyemasszát, -pürét, sültekhez való mártást vagy süteményekhez való tölteléket. (Talán kevesen tudják, hogy a boltban kapható gesztenyemasszát babbal dúsítják.) A nagyobb méretű marónit általában egyben tálalják különböző fogásokhoz. A gesztenye virágjából értékes mézet is készítenek, sült magját megőrölve pedig gesztenyelisztet.Széles körű felhasználása jelzi e csemegénk értékességét. Piaci ára 500-800 forint/kg között mozog. A gesztenyeligetek őszi hangulatát viszont ne feledjük, s a saját magunk gyűjtötte gesztenye egykori gyűjtögető életmódunk igazolásaként is, nagy diadal.Még több gesztenyés receptet itt találtok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek