hozzászólások (2)

leírás

Hazánkban is őshonos, téli gyümölcs, állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Ellenben más magvakkal, a gesztenye jóval több vizet, mint olajat tartalmaz (ez magyarázza krémes, puha állagát), nyersen sosem fogyasztjuk. A főtt és sült gesztenyéből készíthetünk köreteket, töltelékeket és desszerteket, nyersen fogyasztva pedig hasmenés ellen hat. Régen a marónit, ami a legnagyobb szemű szelíd gesztenye, porrá őrölték és tésztát is készítettek belőle.
Rendkívűl sokoldalúan felhasználható, még a természetgyógyászatban is. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma. A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe.

mikor vegyem

Októbertől februárig.

hogyan tároljam

Mielőbb fogyasszuk el, mert a gesztenye hamar kiszárad. Addig is hűtőben tároljuk, légmentesen lezárva.

Gesztenye alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (2)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        öcsimama.45
        öcsimama.45 szo, 2011-03-05 15:53

        Köszönöm szépen a recepteket! Hála a NO SALTY-nak, rengeteg finomság receptjét találtam itt és néhányat elmentettem magamnak. A fotókról nem is beszélve! Isteniek. A gesztenye az én Családomnak is nagy kedvence! Minden változatban imádjuk. Úgy hogy most böngészek itt is, bár szívem szerint mindet meg sütném.

        Zit
        Zit / Zit szo, 2010-01-30 17:54

        Hogy lehet, hogy Kiki gesztenyerúdjai csak a 14. helyen szerepelnek? Nálam abszolút elsők! :-)