11 növény, ami úgy hat rád, mint egy antidepresszáns

Álljon itt 11 növény, amit ha otthonodban tartasz, jókedvre deríthetnek, és nem csak látványukkal! Olyanok ők, mint az élő szorongásoldók. Melyik a te kedvenced?

Aki a virágokat szereti, rossz ember nem lehet – ugye ezt eddig is tudtuk, és azt hiszem, kevés gonosz virágost vagy (szoba)növénykedvelőt ismerünk. Van valami ebben a hobbiban, hivatásban, ami tiszteletet parancsol, szép, kedves, jótékony és végtelenül ártatlan.

Úgy tűnik, a (szoba)növények sem hálátlanok – szépségük mellett némelyik egészen meglepő módon konkrétan hangulatjavító hatással van ránk. Íme az élő antidepresszánsok!

1.) BAZSALIKOM

A kedvelt, és főleg az olaszos ételekben használt zöldfűszernövény nemcsak finom, hanem a benne található linaloolnak köszönhetően hangulatjavító hatású is.

2.) KÖZÖNSÉGES BOROSTYÁN

A dekoratív borostyán, mely tényleg szinte bárhol megél, és bármire felfut, könnyítheti a légzést, sőt, emellett az egyik leghatásosabb légtisztító növényként is ismert.

Közönséges borostyán

3.) GERÁNIUM

A geránium (amely egy muskátlifajta) szuperélénk színárnyalatai egyértelműen javítják a kedvet, de finoman érezhető, lágy illata (ami a rózsáéhoz hasonló) enyhe nyugtató hatásáról ismeretes.

Geránium

4.) LEVENDULA

Tudjuk jól, hogy a levendulára ránézni is elég, hogy jobb kedvünk legyen, de illata ténylegesen csökkenti a szorongást. Használhatod illóolaj vagy gyertya formájában, de a legjobb, ha a valódi, szárított növényt csempészed a lakásodba.

5.) SZOBAPÁFRÁNY

Szuper mutatós, klasszikus, és valóban hatékony légtisztító növény, amitől egyértelműen jobb kedved és közérzeted lesz. Mehet a nappaliba, a konyhába, de a fürdőbe is!

6.) RÓZSA

Nem is csak az illatuk, de már a látványuk is elhozza a zen állapotot. Egy kutatás azt bizonyítja, hogy azok az alkalmazottak, akik az irodában elhelyezett rózsacsokrokra akár csak ránéztek, már jobb kedvűek és nyugodtabbak lettek.

7.) VITORLAVIRÁG

Sokat vagy a lakásban? Ez az elegáns és mutatós növény megtisztítja a levegőt a penésztől, így természetesen csak ajánlani tudjuk, hogy szerezd be!

8.) ORCHIDEA

Az orchidea egész évben virágzik, így akár a legborongósabb és depisebb időszakban is felüdülést hoz színeivel, külsejével, sőt, a feng shui elmélete szerint fokozza a pozitív energiák áramlását a szobában.

9.) ROZMARING

A rozmaring az emlékezés, odaadás, tisztaság, újjászületés, hűség, a lányok tisztaságának jelképe és szerelemvirág is egyben. Az ókori görögök és rómaiak azt tartották, hogy a rozmaring illata javítja a memóriát.

10.) GYÖNGYVIRÁG

Sokak szerint a legtipikusabban boldogsághozó virág, külseje és illata mindenkit lenyűgöz és felvidít, sőt, egyenesen visszarepít a gyerekkorba.

11.) SZAGOS BÜKKÖNY

Hasonlóan a gyöngyvirághoz, illatával előhozza a kedves gyermekkori emlékeket, szóval érdemes néha meglepni magunkat egy-egy csokorral.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.