7 tipp azoknak a kezdő kertészeknek, akik szépséges növényeket szeretnének

A kertészkedés sok munkával jár, ennek ellenére hatalmas örömet ad, amikor a kezünk munkája egészséges, szép növényekben manifesztálódik. Hoztunk pár tippet kezdő kertészeknek!

Bármennyire is igyekszünk, kezdő kertészként akár akaratlanul is elkövethetünk olyan hibákat, amik a növényeink vesztét okozhatják. A Nosalty összegyűjtött 7 tippet kezdő kertészeknek, amelyek segítségével még egy zöldfülű veteményese is csodás bimbókban fürdőzhet:

1.) Ismerjük meg a földet

Az első és legfontosabb lépés az, hogy megállapítsuk, milyen típusú a kertünk talaja: könnyű és homokos vagy nehéz és agyagos?

Nem mindegy, hogy melyik növényt hova ültetjük. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor nézzük meg, hogy milyen növények élnek vígan a szomszéd kertjében.

2.) A növényeknek is kell a hely

Ne vásároljunk egyszerre túl sok növényt, szépen fokozatosan ültessük be az ágyásunkat úgy, hogy mindegyiknek elég helye legyen ahhoz, hogy vígan éldegéljen. Ha a fiatal növényeket túl közel ültetjük egymáshoz, akkor előfordulhat, hogy valamelyik nem él meg, vagy hajlamosabb lesz a betegségre, ha pedig mégis egészséges marad, akkor gyakoribb öntözésre és több műtrágyára lesz szüksége.

3.) Legyünk óvatosak

Bánjunk szelíden a növényeinkkel, mert gondoskodásra és szeretetre van szükségünk. Ahogy nekünk sem kellemes érzés, ha valaki durván nyúl hozzánk, úgy a növények is megsérülhetnek, ha a tövüknél fogva próbáljuk őket kirángatni a cserépből. Inkább nyomjuk össze annak oldalait, fordítsuk fejjel lefelé, a másik kezünkkel pedig fogjuk meg a növényt, hogy ne essen le a földre.

4.) Tervezzünk előre

Gondoljuk át jó alaposan, hogy mit hová szeretnénk ültetni, mielőtt még bármi véglegeset csinálnánk. Készíthetünk tervrajzot is, vagy helyezzük a hagymákat, palántákat a talaj tetejére, és variáljuk őket addig, amíg meg nem kaptuk a számunkra tökéletes összképet. Vegyük figyelembe azt is, hogyan süt rá a Nap a kertünkre, mert bizonyos növényeknek nagyobb a fényigényük, mint másoknak.

5.) Itassuk meg a növényeket

Alaposan áztassuk be a gyökereket, mielőtt elültetjük őket a talajba, hogy megelőzzük a kiszáradást. Győződjünk meg arról is, hogy a lyuk, amibe bele szeretnénk őket helyezni, elég széles ahhoz, hogy a gyökér szabadon terjeszkedhessen a földben, mert így van a legtöbb esélye a növénynek felszívni a nedvességet és a tápanyagokat.

6.) Címkézzünk

Kezdőként könnyen elfelejthetjük, hogy mit hova ültettünk, és még az apró hajtásokról sem feltétlenül tudjuk megállapítani a növény típusát. Ne dobjuk ki a címkéket és a magok papírját, de ha valamiért mégsincs ilyenünk, akkor írjunk cetliket. Dugjuk őket a földbe, vagy tűzzük ki az elültetett hagymák, palánták mellé.

7.) Bánjunk kegyetlenül a gyomokkal

Tanuljuk meg a legelején: a gaz a kertész legnagyobb ellensége! Gyomláljunk rendszeresen, gondosan, a gyökeret eltávolítva. Ha a gyomokba magok is tapadtak, akkor ne dobjuk őket a komposztba, hogy ne vessük őket újra, amikor tápláljuk vele a kertet.

Forrásaink voltak: via és via


Kertes cikkeinkből:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek