Több pozitív hatása is van, ha szobanövényekkel dekorálod az otthonod

A növények az élő művészet megtestesítői: természetességet visznek minden térbe, és végtelen kreatív lehetőségeket rejtenek magukban, ha dekorációként használjuk őket. Segítségükkel az otthonunk belső terei sokkal kényelmesebbnek és kellemesebbnek tűnnek.

Bár eltávolodtunk a gyökereinktől, még mindig szoros kapcsolatban állunk a természettel. A szobanövények nem helyettesítik az erdőt, de megnyugtatnak, javítják a közérzetünket és egészségünket. Érdemes velük dekorálni otthonunkat, hiszen számos pozitív hatásuk mellett egy környezet- és pénztárcabarát lakberendezési lehetőséget is nyújtanak.

Zöld doktorok

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a szobanövények segítenek egészségünk és boldogságunk megőrzésében: javítják a hangulatunkat, csökkentik a fáradtságot, a stresszt és a szorongást, segítenek fókuszálni a feladatainkra, felgyorsítják a gyógyulást, erősítik a fájdalomtűrést, és javítják a levegőt. Sok szobanövény elnyeli a mérgező anyagokat, és akár 20%-kal is csökkenthetik a beltéri levegő portartalmát, mindemellett pedig vízgőz kibocsátásával növelik a páratartalmat, így járulva hozzá a légzőrendszer és a bőr egészségének javításához.

Padló

Számos előnyük mellett az egyik legjobb dolog a növényekben a méretük változatossága. Ha van olyan helyiség az otthonunkban, amelyben kevés a zöld, de túl sok üres hely van, akkor egy padlónövény lehet a megoldás a tér kitöltésére, ami friss érzetet kölcsönöz a szobának. Bárhova is kerül, győződjünk meg arról, hogy megfelelő mennyiségű fény éri majd, illetve, hogy akkor is el fog férni, ha eléri végleges méretét.

Sivatagi hangulat

A növények gondozása néha bonyolult lehet, hiszen mindegyiknek mások az igényei. Ha rettegett növénygyilkos hírében állunk, akkor inkább legyünk kaktuszmamák: a kis szúrós szépségekről sokkal könnyebb gondoskodni, mint a többiekről. A sivatagi növényeknek csak kevés vízre és sok napfényre van szükségük, ráadásul tűrőképességük és hosszú élettartamuk mellett esztétikailag is nagyon sokat tesznek hozzá a környezethez.

Fűszeres

Csempésszünk egy kis különleges díszítőelemet a konyhába fűszernövények segítségével, méghozzá úgy, hogy azokat nem az ablakba vagy a konyhapultra, hanem a falra akasztjuk fel. A téglafalakhoz különösen jól passzol ez a kreatív ötlet, de valójában minden olyan konyhában jól mutat és egyszerű megcsinálni, ahol van egy üres felület.

Kollekció

A különböző fajtájú növények is kellemes összhatást keltenek egymás mellett, ha egy polcra vagy asztalra helyezzük őket. Jól mutat egy kis kollekció például a sarokban, csak figyeljünk oda arra, hogy a környezet mindegyikük számára megfelelő legyen.

Terrárium

Rendezzünk be egy mini oázist vagy tündérkertet a nappaliban - csak szerezzünk be hozzá egy terráriumot. Persze egy kész változatot is vásárolhatunk, de sokkal izgalmasabb, ha magunknak készítjük el – ebben az esetben inkább a páraszerető pozsgásokat helyezzük előtérbe.

Forrásaink voltak: via via és via


Még több lakberendezés itt:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek