Ezeket a légtisztító növényeket szerezd be az otthonodba!

Bizonyos növények nemcsak a szén-dioxidot alakítják oxigénné, de képesek a mérgező anyagok mennyiségét is csökkenteni a levegőben – ezekkel érdemes felfrissítened a lakásod!

Azt már az általános iskolában mindenki megtanulta, hogy a növények a nap folyamán szén-dioxidot lélegeznek be, majd oxigént lélegeznek ki, azonban egyes típusok ezen felül hatékonyan és nagy mennyiségben csökkentik a levegőben lévő káros anyagok koncentrációját. Ezért érdemes beszerezni ezekből a növényekből néhányat a lakásba, hogy minden nap tiszta levegőt szívj be.

NASA kutatástól a lakberendezésig

Bármilyen meglepő, ezt a lakberendezési elvet a NASA fedezte fel. Az 1980-as években kezdet az amerikai űrkutató szervezet vizsgálni, hogy milyen hatása van a növényeknek a levegő minőségére, hogy kiderüljön, mely növények lennének alkalmasak ennek a feladatnak az elvégzésére az űrhajókban. A NASA Clean Air Study tanulmányban közölt eredményeket úgy érték el, hogy hegesztett plexiüveg alatt nevelt növényeket vizsgáltak. A zárt egységek levegőjébe három kémiai vegyületet juttattak, majd figyelték ezek koncentrációjának mértékét. A különböző dísznövények eltérő mértékben, de csökkentették az olyan vegyületek szintjét a levegőben, mint a formaldehid, triklóretilén és benzol. A növények a leveleiken keresztül veszik fel ezeket a káros anyagokat, majd a gyökereikbe küldik, ahol a mikrobák végül lebontják azokat.

Miért kell tisztítani a lakások levegőjét?

Azt gondolhatnád, hogy a kültéri levegő szennyezettebb egy nagyvárosban, mint a beltéri, gyakran épp az ellenkezője igaz. Az otthonokban természetesen előforduló festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, tisztítószerek, illetve a bútorok észrevétlenül számtalan káros anyagot, így formaldehidet (forgácslapokból, rétegelt lemezekből, szintetikus szövetekből), benzolt (dohányfüstből, növényvédőszerekből), triklóretilént (nyomdafestékekből, ragasztóanyagokból), xilol (oldószerekből, festékekből, lakkokból), ammónia (tisztítószerekből) juttatnak a levegőbe, amik végül az ember tüdejébe kerülnek. Ezek aztán fejfájást, émelygést, szemgyulladást vagy bőrirritációt okozhatnak. A szellőztetés nem elég, hiszen kint a szmog rontja a levegő minőségét. Egy-két dísznövény beszerzésével azonban gondoskodhatsz otthonod levegőjének javításáról, ráadásul a házi mini-dzsungel az egyik legtrendibb és legaktuálisabb dekor irányazat, amit nemcsak a lakásodat, de a hangulatodat is feldobja!

Mely növények rendelkeznek 'légtisztító' szupererővel?

A különböző növényfajták más káros anyagokat és eltérő mértékben képesek megkötni a levegőben lévő káros gázokat, bónuszként pedig a baktériumok és gombák mennyiségét is csökkentik, valamint párásítanak is. A NASA ajánlása szerint 15-18 darab, közepes méretű növény már hathatós eredményeket ér el a levegőtisztításban, míg más források szerint minden 10 négyzetméterre egy nagyobb növényt kell helyezni.

Vitorlavirág (Spathiphyllum sp.)

Az egyik legjobb légtisztító növény, számos rákkeltő anyagot képes megkötni, cserébe elég igénytelennek mondható. Egyetlen fontos szempont, hogy nagyon szereti a vizet, de szerencsére a látványosan lekonyult leveleivel azonnal jelzi, ha szomjas lenne. Ha megitatják, utána szinte pillanatok alatt újra régi pompájában tündököl.

Aranypálma (Areca lutescens)

Amellett, hogy a leghatékonyabb párásító növényről van szó, az Areca pálma képes eltávolítani a formaldehidet a levegőből, ami például a bútorok ragasztójából oldódhat ki. Madagaszkáron őshonos, ahol akár tíz méteressé is nőhet. A lakásban ettől nem kell tartani, de így is gyorsan növekszik, évente akár 20 cm-et.

Anyósnyelv (Sanseveria)

Az anyósnyelv a növénygyilkosok számára lett kitalálva, bárkinél hosszú időn át képes tisztítani a levegőt a méreganyagoktól. Remekül bírja forróságot, de fürdőszobában és sötét helyen is túlél.

Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Kiszűri a formaldehidet és a benzolt, a NASA rangsorán pedig az ötödik helyezést érte el, ugyanis óránként 1,328 mikrogramm formaldehidet köt meg. Elsősorban az új bútorokkal, szőnyegekkel teli lakásba ajánlott, mivel ezekből a tárgyakból kerül a legtöbb formaldehid a levegőbe, de dohányosoknak is érdemes otthonukat vele díszíteniük. Tartása nem igényel különösebb kertészeti szaktudást, azonban arra fontos ügyelni, hogy mérgező, így a háziállatokra potenciális veszélyt jelent.

Aloe félék

Nemcsak a leveleiben található gél miatt érdemes aloét tartani, ugyanis ez az igénytelen kaktuszféle jó szolgálatot tesz a formaldehid és benzol koncentrációjának csökkentésében is.

Gerbera (Gerbera jamesonii)

A többi növénytől eltérően a gerbera nem levéldísznövény, hanem színpompás virágokat hajt, így a legtöbbször vágott formában találkozhatsz vele. Azonban érdemes cserépben is beszerezni a lakásba, mert nemcsak szép, hanem igazi harcos módjára tisztítja a levegőt a triklorietiléntől és benzoltól.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

Kedves kis szobanövény, amit gyakran látni irodákban, mert nem macerás, de a légtisztításban nagyon profi: jó olyan mérges gázok ellen, mint a formaldehid és a xilol. A szén-monoxidot is kiszűri, 4 óra alatt képes egy 25 négyzetméteres területen a szén-monoxid 80-át eltüntetni, ezért javallott a konyhában és a tűzhely közelében helyet találni neki.

Csüngőágú vagy kislevelű szobafikusz (Ficus benjamina)

Bár arra nincs tanulmány, hogy pénzérmére emlékeztető leveleivel valóban segít-e meggazdagodni a szobafikusz, azonban az biztos, hogy a formaldehidet eltávolítja a levegőből.

Szívlevelű filodendron (Philodendron scandens)

A farostlemez bútorlapokban és egyéb faipari termékekben használt ragasztókból és műgyantákból fokozatosan felszabaduló színtelen gáz, azaz a formaldehid elnyelésében az egyik leghatékonyabb növény a filodendron.

Angol vadborostyán (Hedera helix)

Kifejezetten légúti betegségekkel, így légzési problémákkal, tüdőbetegséggel, asztmával, allergiával küzdőknek ajánlott ez a légtisztító növény, amely magas hatásfokkal csökkenti a penészt és a formaldehidet.

Kínai rákvirág (Aglaonema modestum)

Egyszerű, visszafogott megjelenésű növény, amely mégis az egyik legjobb általános légtisztítók közé tartozik, így érdemes nem elsietni mellette, amikor legközelebb növénybeszerző körútra indulsz!

Flamingóvirág (Anthurium)

Dekoratív növény, amely szereti a napfényt és a sok vizet, amit érdemes megadni neki, ugyanis a tisztítószerekben található ammónia ellen nagyon hatékony.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Instagram

Címlapról ajánljuk

További cikkek