Hasonló, mégsem ugyanaz – a sütőtök-édesburgonya csere

Az őszi hónapok két vitathatatlan sztárja a sütőtök és az édesburgonya. Ízben, színben és állagban ugyan nagyon hasonlóak, mégsem teljesen ugyanaz a két zöldség. Miben különböznek, mennyire helyettesíthetőek egymással? A cikkből minden kiderül!

Ha ősz, akkor sült sütőtök- és édesburgonya-krémleves: a narancssárga zöldségek uralják a terepet ilyenkor. Van olyan, hogy éppen csak az egyikből van otthon, és elkezdünk kísérletezni: vajon működik-e a csere, ugyanolyan marad az íz és az állag, ha a tökből burgonya lesz és fordítva? Nos, viszonylag sok lehetőségünk van, ha a sütőtököt és az édesburgonyát oda-vissza szeretnénk használni, lássuk, mi áll a nagy könyvben.

Hasonló, mégsem ugyanaz – a sütőtök-édesburgonya csere

A hasonlóságok: szín és állag

Vegyük előre a teljesen egyértelmű dolgokat. Például azt, hogy a két zöldség szinte ugyanolyan élénk narancssárga színű hússal rendelkezik. Ez a tényező soha nem zavar be, ha cserélni szeretnénk a receptben burgonyáról tökre.

Szintén hasonló az állag is: megfőzve vagy megsütve nagyjából ugyanazt a textúrát fogjuk kapni. Ha pedig pürésítjük a főtt zöldséget, senki nem fogja tudni megmondani, mi is van a tányéron.

Minimális eltérés: az íz

Ugyan mindkét őszi zöldség alapíze egyöntetűen édes, mégis van minimális különbség a kettő között. A neve miatt talán egyértelmű, hogy az édesburgonya egy fokkal „cukrosabbnak” hat, mint a tök.

Ez azért van így, mert a sütőtöknek magasabb a nedvességtartalma, ezért érezzük kevésbé édesnek. Persze, ha megsütjük, a benne lévő cukor karamellizálódik, elmélyül az íz, ilyenkor érezzük igazán a sütőtök erejét.

A nagyobb különbség: tápérték és pucolás utáni tömeg

Ahol jobban elkezd távolodni egymástól a két zöldség, az előkészítés és feldolgozás. Amikor veszünk egy kiló édesburgonyát, és megpucoljuk, nagyjából ugyanannyi marad belőle, mint amivel kezdtünk.

Ezzel szemben, ha sütőtökből veszünk két kilót, a pucolás és a magok kikaparása után jóval kevesebb hús marad, amit megfőzhetünk. Ezzel mindig érdemes előre számolni.

Szintén nagy különbség, hogy az édesburgonya táplálóbb, ezért kevesebb is elég belőle ahhoz, hogy jól lakjunk. A sütőtök magas nedvességtartalma miatt nem olyan laktató.

Cserélgetés: mindent (is) szabad

Ez mindeddig nagyon szép és jó, de hogyan alakul a gyakorlat? Nos, alapvetően elmondható, hogy a sütőtököt bátran cserélhetjük édesburgonyára a legtöbb szituációban. Ha krémleves készül, fel sem fog tűnni, hogy másik zöldség van benne. Ugyanez igaz a pürére és a párolt köretre.

Ragukban és egytálételekben hasonló egyszerűséggel cserélgethetünk. Sőt, ha édességet készítenénk, például pitét, szintén nem kell aggódnunk amiatt, hogy megváltozik a sütemény íze, állaga, vagy kinézete.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Konyhai praktikák és ötletek mindenkinek:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiába a sok étkezési javaslat és diéta: ezért kellene úgy...

Naponta felüti a fejét egy újabb diéta, egy másfajta táplálkozási tanács, egy újabb innovatív dietetikai megközelítés, de hiába, mert az utóbbi években, évtizedekben egyre romló egészségi állapotban van a magyar ember. Lássuk, mit tudtak az ezredforduló előtt a táplálkozás terén!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Habos meggyes 2.

A nagyapám nővére sütötte ezt a habos meggyest, amikor még nagyon kicsi voltam, de a recept nem maradt meg. A munkatársam anyósa viszont a múltkori céges névnapozásra ezt sütötte meg, ...