Hasonló, mégsem ugyanaz – a sütőtök-édesburgonya csere

Az őszi hónapok két vitathatatlan sztárja a sütőtök és az édesburgonya. Ízben, színben és állagban ugyan nagyon hasonlóak, mégsem teljesen ugyanaz a két zöldség. Miben különböznek, mennyire helyettesíthetőek egymással? A cikkből minden kiderül!

Ha ősz, akkor sült sütőtök- és édesburgonya-krémleves: a narancssárga zöldségek uralják a terepet ilyenkor. Van olyan, hogy éppen csak az egyikből van otthon, és elkezdünk kísérletezni: vajon működik-e a csere, ugyanolyan marad az íz és az állag, ha a tökből burgonya lesz és fordítva? Nos, viszonylag sok lehetőségünk van, ha a sütőtököt és az édesburgonyát oda-vissza szeretnénk használni, lássuk, mi áll a nagy könyvben.

Hasonló, mégsem ugyanaz – a sütőtök-édesburgonya csere

A hasonlóságok: szín és állag

Vegyük előre a teljesen egyértelmű dolgokat. Például azt, hogy a két zöldség szinte ugyanolyan élénk narancssárga színű hússal rendelkezik. Ez a tényező soha nem zavar be, ha cserélni szeretnénk a receptben burgonyáról tökre.

Szintén hasonló az állag is: megfőzve vagy megsütve nagyjából ugyanazt a textúrát fogjuk kapni. Ha pedig pürésítjük a főtt zöldséget, senki nem fogja tudni megmondani, mi is van a tányéron.

Minimális eltérés: az íz

Ugyan mindkét őszi zöldség alapíze egyöntetűen édes, mégis van minimális különbség a kettő között. A neve miatt talán egyértelmű, hogy az édesburgonya egy fokkal „cukrosabbnak” hat, mint a tök.

Ez azért van így, mert a sütőtöknek magasabb a nedvességtartalma, ezért érezzük kevésbé édesnek. Persze, ha megsütjük, a benne lévő cukor karamellizálódik, elmélyül az íz, ilyenkor érezzük igazán a sütőtök erejét.

A nagyobb különbség: tápérték és pucolás utáni tömeg

Ahol jobban elkezd távolodni egymástól a két zöldség, az előkészítés és feldolgozás. Amikor veszünk egy kiló édesburgonyát, és megpucoljuk, nagyjából ugyanannyi marad belőle, mint amivel kezdtünk.

Ezzel szemben, ha sütőtökből veszünk két kilót, a pucolás és a magok kikaparása után jóval kevesebb hús marad, amit megfőzhetünk. Ezzel mindig érdemes előre számolni.

Szintén nagy különbség, hogy az édesburgonya táplálóbb, ezért kevesebb is elég belőle ahhoz, hogy jól lakjunk. A sütőtök magas nedvességtartalma miatt nem olyan laktató.

Cserélgetés: mindent (is) szabad

Ez mindeddig nagyon szép és jó, de hogyan alakul a gyakorlat? Nos, alapvetően elmondható, hogy a sütőtököt bátran cserélhetjük édesburgonyára a legtöbb szituációban. Ha krémleves készül, fel sem fog tűnni, hogy másik zöldség van benne. Ugyanez igaz a pürére és a párolt köretre.

Ragukban és egytálételekben hasonló egyszerűséggel cserélgethetünk. Sőt, ha édességet készítenénk, például pitét, szintén nem kell aggódnunk amiatt, hogy megváltozik a sütemény íze, állaga, vagy kinézete.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Konyhai praktikák és ötletek mindenkinek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán, citromos hamis tiramisu

Ez a tiramisu nemcsak attól hamis, hogy citromos, hanem attól is, hogy babapiskóta helyett kekszet tettünk a krém közé. Legfőbb különlegessége pedig, hogy teljesen vegán, amit viszont se ...

Vegán frankfurti leves

A frankfurti leves igazi gyerekkori klasszikus, amit azonban felnőttként is szívesen készítünk, pláne ha gyorsan főznénk valami egyszerűt és laktatót. Ráadásul könnyen vegánná ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...