A legomlósabb hal vár rád, ha sütőpapírban készíted el a filéket

A macerás halsütés legtöbb problémáját elfelejthetjük, ha a filéket sütőpapírban sütjük meg. Ez a módszer egyszerű, elronthatatlan, az eredmény pedig garantáltan omlós és szaftos hal lesz.

A sütőpapírban sült hal, avagy en papillote módon készített filé elsőre nagyjából úgy hangzik, mint egy francia szakácskönyv elképesztően bonyolult gasztronómiai csodája. Ebből szerencsére csak a csoda igaz: ugyanis a sütőpapírban sült halat szinte lehetetlen elrontani. A túlfőzés esélytelen, néhány egyszerű lépésben életünk halvacsoráját tehetjük majd az asztalra.

A legomlósabb hal vár rád, ha sütőpapírban készíted el a filéket

Milyen halból készülhet?

Az en papillote módszerhez tulajdonképpen bármilyen halat választhatunk, a lényeg, hogy filézett, lehetőleg szálkamentes részt használjunk.

Egész hal sütőpapíros sütése nem ajánlott, mivel annak sokkal közvetlenebb hőre van szüksége, ráadásul le is kell pirítani. Ugyan a sütőpapírban teljesen megfő a hal, ez inkább gőzölés, mintsem sütés.

Például a fehér húsú tengeri és folyami halak tökéletesek erre a célra, persze készíthetünk így lazacot is.

Mi kerülhet még mellé?

Két alap hozzávaló, aminek minden esetben bele kell kerülnie a csomagba: a só és az olaj. Nagyrészt a gőzben fő puhára a hal, egy kis olajra mégis szükség van. Mivel nem nagy mennyiségekről van szó, használjunk olyat, aminek esetleg karakteresebb íze van (pl. olívaolaj).

Ezeken kívül tehetünk még bele bármilyen zöldséget, fűszernövényt, citromot, fokhagymát, ahogy kedvünk és ízlésünk tartja. Mivel nem fogjuk túl sokáig a sütőben hagyni, a zöldségeket vágjuk egészen kis darabokra, vékony szeletekre.

Jó választás a zsenge, könnyen puhuló zöldek egyike: brokkoli, borsó, spárga, karfiol, zöldbab. Szintén nem lőhetünk mellé néhány leveles zöldséggel (pl. spenót, sóska). A lényeg, hogy ne töltsük túl a sütőpapírt, különben lehet, hogy nyers marad valami.

A hajtogatás művészete

Ha előkészítettük a halunkat és a kiválasztott extrákat is, jöhet az összeállítás. Vegyünk magunk elé annyi sütőpapírt, ahány főre készítjük a fogást. Mindenkinek meglesz a maga saját kis csomagja.

A lap rövidebb oldala legyen felénk, így hajtsuk félbe (először üresen) a papírt. Így könnyebb lesz később becsomagolni. A hozzánk közel eső részt fogjuk megtölteni.

Ágyazzunk meg néhány leveles zölddel, majd fektessük rá a halszeletet. Köré jöhetnek a zöldségek, friss fűszerek, fokhagyma, citrom vagy bármi, amit választottunk. Az egészet sózzuk, öntsük le pár evőkanál olajjal.

Hajtsuk rá a halra a sütőpapír másik felét, hogy a szélek találkozzanak. Középről indulva zárjuk le a csomagokat úgy, mintha pitét készítenénk. Fontos, hogy jól zárjuk le, különben a gőz kiszabadul, és a hal nem sül át rendesen.

Sütés és tálalás

A halat tegyük 250℃-ra előmelegített sütőbe. Egy közepes vastagságú (körülbelül kétujjnyi) szelet nagyjából 10 perc alatt megpuhul. Érdemes 15-20 dekás filékkel dolgozni fejenként, hogy biztosan ne maradjon nyers a hal.

Amikor elkészült, tegyük tányérokra, és azonnal tálaljuk. Szinte éttermi látványosság lesz, amikor a vendégek egyenként kinyitják a csomagjukat, és egy gőzölgő, szaftos, ízletes halfilét találnak benne.

Egy sokkal egészségesebb (a párolás miatt), elegánsabb módja ez a halsütésnek, ráadásul, ha ráérzünk a készítésére, teljesen kudarcmentes. Ha lenyűgöznénk a vacsoravendégeinket egy finom fogással, ne keresgéljünk tovább!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Gyors és egyszerű megoldások a konyhában:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...