A legomlósabb hal vár rád, ha sütőpapírban készíted el a filéket

A macerás halsütés legtöbb problémáját elfelejthetjük, ha a filéket sütőpapírban sütjük meg. Ez a módszer egyszerű, elronthatatlan, az eredmény pedig garantáltan omlós és szaftos hal lesz.

A sütőpapírban sült hal, avagy en papillote módon készített filé elsőre nagyjából úgy hangzik, mint egy francia szakácskönyv elképesztően bonyolult gasztronómiai csodája. Ebből szerencsére csak a csoda igaz: ugyanis a sütőpapírban sült halat szinte lehetetlen elrontani. A túlfőzés esélytelen, néhány egyszerű lépésben életünk halvacsoráját tehetjük majd az asztalra.

A legomlósabb hal vár rád, ha sütőpapírban készíted el a filéket

Milyen halból készülhet?

Az en papillote módszerhez tulajdonképpen bármilyen halat választhatunk, a lényeg, hogy filézett, lehetőleg szálkamentes részt használjunk.

Egész hal sütőpapíros sütése nem ajánlott, mivel annak sokkal közvetlenebb hőre van szüksége, ráadásul le is kell pirítani. Ugyan a sütőpapírban teljesen megfő a hal, ez inkább gőzölés, mintsem sütés.

Például a fehér húsú tengeri és folyami halak tökéletesek erre a célra, persze készíthetünk így lazacot is.

Mi kerülhet még mellé?

Két alap hozzávaló, aminek minden esetben bele kell kerülnie a csomagba: a só és az olaj. Nagyrészt a gőzben fő puhára a hal, egy kis olajra mégis szükség van. Mivel nem nagy mennyiségekről van szó, használjunk olyat, aminek esetleg karakteresebb íze van (pl. olívaolaj).

Ezeken kívül tehetünk még bele bármilyen zöldséget, fűszernövényt, citromot, fokhagymát, ahogy kedvünk és ízlésünk tartja. Mivel nem fogjuk túl sokáig a sütőben hagyni, a zöldségeket vágjuk egészen kis darabokra, vékony szeletekre.

Jó választás a zsenge, könnyen puhuló zöldek egyike: brokkoli, borsó, spárga, karfiol, zöldbab. Szintén nem lőhetünk mellé néhány leveles zöldséggel (pl. spenót, sóska). A lényeg, hogy ne töltsük túl a sütőpapírt, különben lehet, hogy nyers marad valami.

A hajtogatás művészete

Ha előkészítettük a halunkat és a kiválasztott extrákat is, jöhet az összeállítás. Vegyünk magunk elé annyi sütőpapírt, ahány főre készítjük a fogást. Mindenkinek meglesz a maga saját kis csomagja.

A lap rövidebb oldala legyen felénk, így hajtsuk félbe (először üresen) a papírt. Így könnyebb lesz később becsomagolni. A hozzánk közel eső részt fogjuk megtölteni.

Ágyazzunk meg néhány leveles zölddel, majd fektessük rá a halszeletet. Köré jöhetnek a zöldségek, friss fűszerek, fokhagyma, citrom vagy bármi, amit választottunk. Az egészet sózzuk, öntsük le pár evőkanál olajjal.

Hajtsuk rá a halra a sütőpapír másik felét, hogy a szélek találkozzanak. Középről indulva zárjuk le a csomagokat úgy, mintha pitét készítenénk. Fontos, hogy jól zárjuk le, különben a gőz kiszabadul, és a hal nem sül át rendesen.

Sütés és tálalás

A halat tegyük 250℃-ra előmelegített sütőbe. Egy közepes vastagságú (körülbelül kétujjnyi) szelet nagyjából 10 perc alatt megpuhul. Érdemes 15-20 dekás filékkel dolgozni fejenként, hogy biztosan ne maradjon nyers a hal.

Amikor elkészült, tegyük tányérokra, és azonnal tálaljuk. Szinte éttermi látványosság lesz, amikor a vendégek egyenként kinyitják a csomagjukat, és egy gőzölgő, szaftos, ízletes halfilét találnak benne.

Egy sokkal egészségesebb (a párolás miatt), elegánsabb módja ez a halsütésnek, ráadásul, ha ráérzünk a készítésére, teljesen kudarcmentes. Ha lenyűgöznénk a vacsoravendégeinket egy finom fogással, ne keresgéljünk tovább!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Gyors és egyszerű megoldások a konyhában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek