Amit a kerámia tűzhely tisztításáról tudnod érdemes

A kerámia főzőlapok csillogó, sima felülete elegáns és professzionális hatást kelt, de nem mindig egyszerű tisztán tartani őket úgy, hogy közben ne karcolódjanak meg. Íme egy kis segítség!

Az üvegfelületekhez hasonlóan a kerámia tűzhely ápolása is extra körültekintést igényel, az alábbi szakértői tanácsokkal azonban gondoskodhatsz róla, hogy hosszú időn át szép és csillogó maradjon.

Távolítsd el a ráégett ételmaradékokat

Szószmaradék vacsoráról vagy a reggeli palacsinta kifolyt tésztája – érdemes ezeket mielőbb eltávolítani a főzőlap felszínéről. Miután kihűlt a lap, általános tisztítószerrel fújd le, vagy használj olyan természetes anyagokat, mint a szódabikarbóna vagy ecet. Szórd rá a szódabikarbónát, majd egy nedves mikroszálas törlőronggyal súrold át a koszos részt. Ha nagyon makacs a szennyeződés, próbálkozz pár csepp ecet hozzáadásával. A felázott ételmaradékot egy szilikon vagy műanyag spatulával távolítsd el, ezek ugyanis nem sértik meg a lapot.

Miután a nagyobb darabokat eltávolítottad, jöhet a speciális kerámiatisztító. Egy ronggyal törölgesd át a felületet, ahol koszosabb, ott nyomd rá erősebben a rongyot. Egy kis vizet is adhatsz hozzá, ha nagy felülettel kell dolgoznod. Ezután egy száraz ronggyal menj át rajta még egyszer.

Kerüld a nagyon erős tisztítószereket

A makacs szennyeződések arra sarkallhatnak, hogy bevesd a nagyágyút ellenük, azonban óvatosan. A nagyon erős tisztítószerek (például a Mr. Clean Magic Eraser szivacsa) károsíthatja a lap felületét, ami ettől karcossá válhat, ha nem vigyázol eléggé.

A savas tisztítószerek esetében is fontos arra odafigyelni, hogy ne hagyd hosszú ideig a tűzhelyen ezeket – ahogy üvegen, ablakon vagy tükrön se. Ha például ecetet vagy citromlevet használsz, ügyelj rá, hogy jó alaposan lemosd utána azt a részt, ahol használtad, és szárogasd meg egy mikroszálas ronggyal. A savas közegek ugyanis idővel képesek kimarni az üveget, így a kerámia felületet is, amitől az tompa és gyenge lesz.

Cselekedj mielőbb

Kétféle szennyeződést nagyon nehéz leszedni a kerámia felületről, ezért ezeket azonnal el kell távolítanod róla. Az egyik legrosszabb dolog, ami történhet a kerámia tűzhelyeddel, hogy valamilyen cukros massza rátapad. A másik, hogy véletlenül ráteszel egy műanyag tárolót a még forró lapra, és az megolvad a hőtől. Ilyenkor azonnal kapcsold ki, és spatula segítségével távolítsd el a még nem megkeményedett anyagot.

Tartsd tisztán

Ahelyett, hogy ritkán nagy erőbefektetéssel próbálnád tisztán tartani a tűzhelyed, igyekezz rendszeresen tisztítani, mert így sok fejfájást spórolsz meg magadnak. Az esetleg kiloccsant vizet, ételeket azonnal, már főzés közben törölgesd le, hogy ne tudjon megkeményedni, rászáradni a lapra.

A szakemberek a napi tisztítást ajánlják

Először speciális tisztító spray-vel vagy krémmel, esetleg ecettel töröld át a felületet, majd egy puha ronggyal vagy papírtörlővel menj át rajta, végül egy második, száraz ronggyal még egyszer szaladj végig a tűzhelyen. Ezzel biztosíthatod, hogy hosszú ideig konyhád csillogó-villogó éke lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek