Kuglófsütési bakik, amiktől a formában ragad a sütemény fele

A sütemények csinos királynője, a kuglóf okozhat némi csalódást, amikor félresikerül. Az alapvető hibák elkerülése érdekében tartsuk be a lenti tanácsokat.

Lélegzetelállító, spirálos alakja miatt a kuglóf sütése nem egyszerű feladat. Maga a sütemény nem nehéz, a sorsa általában a sütőben és onnan kivéve, a pihentetés alatt dől el. Ezek mind kritikus pontok a kuglóf sütése során, pár rossz döntéssel gyönyörű édesség helyett szétesett morzsahalmot kaphatunk. Lássuk, mit szabad, és mit nem!

Kuglófsütési bakik, amiktől a formában ragad a sütemény fele

Előkészítés

Mindig ellenőrizzük, hogy a formánk elég tiszta-e. Az előző használat után maradhatnak benne apró leragadt morzsák, ezek megnehezítik a kivajazást és a kiborítást is.

Ugyan a legtöbb kuglófforma teflonbevonatú, minden egyes sütés előtt nagyon alaposan ki kell kennünk zsiradékkal. Nem tudhatjuk le a dolgot pár egyszerű mozdulattal, mint egy sima, kerek torta esetében. Alapos gondot fordítva minden egyes mélyedésre, vastag rétegben kenjünk vajat vagy olajat az edénybe.

A kivajazott formát nem kötelező megszórni liszttel, de aki nagyon aggódik a kuglóf sorsa miatt, ezzel az extra lépéssel biztosra mehet.

Sütés

Bizonyosodjunk meg, hogy teljesen átsült a kuglóf. Mivel nagy tömegű süteményről van szó, lassan készül el, és könnyen maradhatnak benne nyers részek.

A sütőben valószínűleg meg fog repedni a sütemény teteje, ezek a pontok lesznek, ahol érdemes tűvel ellenőrizni az állapotot. A repedés pontjai készülnek el általában legutoljára, ha itt tisztán jön ki a tű, a kuglóf megsült.

Várni kell

A legnagyobb hibát ezen a ponton tudjuk elkerülni. A frissen sült süteménynek a formában kell teljesen kihűlnie, ha melegen próbáljuk kiborítani, egészen biztos, hogy szétesik.

Tegyük félre, tartsuk távol tőle a türelmetlen családtagokat, amíg érintésre mind a forma, mind a kuglóf teteje hideg.

Amikor készen állunk a nagy pillanatra, a kiborításra, keressünk egy akkora tányért vagy tálat, ami elfedi a kuglófforma egészét. Fektessük a tálat a süteményre, majd egy határozott mozdulattal fordítsuk meg.

Előfordulhat, hogy nem akar elsőre kijönni, bármennyire alaposan kentük is ki az edényt. Ilyen esetben fordítsuk vissza, és segítsünk rá valamilyen lapos eszközzel. A legjobb választás egy szilikonból készült lapát, mivel hajlékony, és nem sérti fel sem a tésztát, sem az edényt.

Semmiképpen se nyúljunk alá fém késsel, hegyes konyhai szerszámmal. Ezzel megkarcoljuk a forma oldalát, ami jövőben készülő kuglófok sütésénél fog rengeteg fejfájást okozni nekünk.

Utómunkák

A sikeres kiborítási művelet után azonnal áztassuk meleg vízbe a formát. A beleragadt kis morzsák így fellazulnak, egyszerűbb és alaposabb lesz a mosogatás.

Ne tegyük mosogatógépbe, mert nem lesz kellően tiszta, és sérülhet a teflonbevonat is. Kézzel, a szivacs puha részével tisztítsuk meg, minden redőre külön figyelmet fordítva.

Ugyan sok odafigyelést igényel, megéri biztosra menni, hogy az asztalra minden alkalommal gyönyörű kuglóf kerüljön.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A sütemények felfedik legnagyobb titkaikat:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek