Két nyárízű dinnyelekvár, amivel az egész gyümölcsöt befőzheted

A nyár legnagyobb ajándékai a friss gyümölcsök és zöldségek. Annak érdekében, hogy ebből a kincsből minél többet megmentsünk a télre, világszerte a befőzés különböző fajtáit alkalmazzuk. Persze mindenhol más számít normálisnak: a kényszer vagy a kényelem egészen érdekes lekvárokat hívott életre. Cikksorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat, sőt, el is készítjük őket. Induljon a Lekvárosnézés!

Nem gondoltam volna, hogy valaha dinnyelekvárt fogok főzni. Ezt szerintem a legtöbben elmondhatjuk magunkról. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is szabad megpróbálnunk. Két elképesztően nyári dolgot (a dinnyét és a befőzést) kombinálhatunk, hogy létrehozzunk egy olyan édességet, ami teljesen megváltoztatja majd a lekvárokról alkotott képünket. Nem mellesleg azt mondtam már, hogy kétféle dinnyelekvárt is főzhetünk? Igen, ez a projekt ennyire izgalmas lesz!

Két nyárízű dinnyelekvár, amivel az egész gyümölcsöt befőzheted

Egy gyümölcs, két lekvár

Abból is érezhetjük, hogy már vadul tombol a nyár, ha tonnaszám hordjuk a komposztra a dinnyehéjat. Annak ellenére, hogy nem túl jellegzetes ízű dolog a dinnyehéj, jobb, ha tudjuk, hogy ezt a részt is meg lehet enni.

Persze nem nyersen, hanem egy édes, szirupos lekvár formájában. Ez a dinnyehéj-lekvár félúton helyezkedik el a narancslekvár és a román dulceata között.

A dulceata egy olyan lekvár, amiben jellemzően egész (vagy legalábbis nagy darabokban lévő) gyümölcs van. Cukortartalma magasabb, mint egy átlagos lekváré, ezért kevesebb is elég belőle, ha kenyérre kenjük.

Ugyan a dinnyehéj nem tradicionális alapanyag a dulceata készítésénél, ezen a vonalon haladva főzhetünk egy üveggel. Főleg akkor, ha a gyümölcs húsát felhasználtuk egy másik dinnyelekvárban.

A dinnyelekvár hazája elvileg Türkmenisztán, ahol több mint 50 különböző fajta görögdinnyét is számon tartanak. Az ország emellett minden évben megtartja a Nemzeti Dinnyenap ünnepét. Ez a két tény már alapból sokat elmondhat arról, hogy miért született meg a dinnyelekvár.

Főzzük be (majdnem) az egészet

Eredetileg csak egyféle lekvárt akartam főzni a dinnyéből, de amikor rábukkantam a héjból készült receptre, nem tudtam ellenállni. Muszáj volt kipróbálnom, már csak a „használj fel mindent” konyhai elv miatt is.

Mivel azért még nincs kifejezetten szezon, csak egy negyed dinnyét vettem, ami lekvárnak pont jó lett. Két kis üveg készült a húsából és egy a héjából.

A gyümölcshússal kezdtem. Sajnos nem találtam kifejezetten magszegény dinnyét, ezért jó pár percet eltöltöttem a magtalanítással. Ebben egy sűrű szűrő volt segítségemre. A kimagozott gyümölcsöt leturmixoltam, majd megmértem.

Ehhez a dinnyeléhez cukrot és egy citrom levét kevertem, a lekvárt felforraltam, ekkor került hozzá a pektin. Mivel a dinnye nagy része víz, és szinte semmi természetes pektin nincsen benne, elég sokat kellett hozzáadni (4-5 kiskanállal).

A pektin cukor és citromlé társaságában elkezdi besűríteni a lekvárt, ez a folyamat nagyjából 20 perces főzést igényel, közepes lángon. Látni fogjuk, ahogy egyre sűrűbb lesz. Amikor megfőtt, sterilizált üvegekbe töltöttem, fejjel lefelé hagytam kihűlni.

A héj ennél egy fokkal macerásabb feladat volt. Először eltávolítottam a külső, sötétzöld részt, belül pedig rajta hagytam a héjon egy vékony réteg gyümölcshúst. Kis kockákra vágtam, a darabokat pedig feltettem főni.

Kétféle dinnyelekvár japán tejes kaláccsal

A főzés ecetes vízben történik, ez azért fontos, mert így nem esnek szét teljesen a darabkák, az ecet miatt egyben maradnak. A megfőtt héjat lemértem, azonos mennyiségű cukor, és fele annyi víz társaságában feltettem főni.

Akkor készül el a lekvár, ha a cukorszirup sűrűségű, de még nem karamelles. Ez is mehet a tiszta üvegekbe, és már készen is vagyunk.

Két ilyen különleges lekvár különleges tálalást is kíván, ezért egy izgalmas kenyér-kalács hibridet sütöttem mellé. Ez a japán tejes kalács elképesztően foszlós és puha, a dinnyelekvár tökéletes kísérője.

Na és a lekvárok! A piros, gyümölcsös, erőteljesen dinnyés verzió nem túl édes, határozottan visszajön benne a gyümölcs íze, ebben a citrom is szerepet játszik. A héj inkább textúrában izgalmas, nem teljesen szétfőtt, inkább kellemesen fogkemény. Ez is hordozza enyhén a dinnye ízét. Ennél nyáribb dolgot nem tudunk főzni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt a befőzés szezonja, készülj fel velünk:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek