4 étel, amit inkább ne vigyél magaddal a strandra

Sem az ételeknek, sem a szervezetednek nem tesz jót, ha ezeket az ételeket kiviszed a strandra.

A magyar strandolás kultúrája megrekedt valahol a lángos és a hekk között, pedig egyik sem egy könnyű étel, és nem is feltétlenül jó ötlet, ha a nagy melegben extrém mennyiségű zsírt fogyasztunk. Ha nem szeretsz vásárolni a strandon lévő büfékben, és inkább viszel magaddal kajákat, akkor az alábbiakat inkább hagyd otthon.

4 étel, amit inkább ne vigyél magaddal a strandra

Felvágottak

A felvágottaknak jellemzően magas a nátriumtartalmuk, ami azt jelenti, hogy jó sósak – ezért könnyen dehidratálhatnak is, ami a strandon, rekkenő hőségben nem feltétlenül jelent túl jót. Ha szendvicset vinnél, válassz inkább zöldségeset, abból is olyat, amiben magas víztartalmú zöldségek vannak, ilyen lehet az uborka és a paradicsom is.

Ha pedig szeretnél bele valami extrát, akár humusszal is megtömheted, az ugyanis alacsony sótartalmú.

Chips

Ugyanaz a probléma, mint a felvágottaknál, csak még egészségtelenebb kiadásban: a sós chipsek értelemszerűen sósak, amitől könnyen kiszáradhatsz, ha nem figyelsz oda. Ezen kívül nem is túl egészségesek, és bár kis mennyiségben fogyasztva nincs velük probléma, azért a strandra nem érdemes mindig ezzel járni. Nasinak vigyél inkább zöldségeket és gyümölcsöket, vagy valami alacsony sótartalmú mártogatóst.

Rántott ételek

Talán nem meglepő, hogy az olajban sütött, rántott ételek sem tartoznak a legjobb strandkaják közé. Az hagyján, hogy egészségtelenek, és jellemzően sósak, úgyhogy dehidratálnak is, de a fogyasztásuk után lomhává válhatsz, és elálmosodhatsz. Persze ez még nem a világ vége, de strandra általában nem aludni megy az ember, úgyhogy érdemes meggondolni, mennyire szerencsés ilyesmiből teleenni magunkat.

Cukros italok

A sóhoz hasonlóan a magas cukortartalmú ételek és italok is dehidratáló hatást fejtenek ki a szervezetre amiatt, ahogy az feldolgozza őket. Cukorfogyasztás esetén a szervezet több vizet használ fel, hogy megpróbálja megemészteni azt, ami növeli a vizeletürítést is. Ráadásul, ha a cukros italokat választod a víz vagy cukormentes italok helyett, a vércukorszinted is gyorsan megugrik és leesik, így egész nap lomhának érezheted magad.

Forrásunk volt.


Nyáron is figyelj oda az egészségedre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek