nyaralás

Kötelező kóstolások Görögországban – isteni ételek a gyroson és a...

Miután rácsodálkoztunk, hogy a görög saláta a szülőhelyén Horiatiki (χωριάτικη), más néven parasztsaláta, megvoltak az első sültkrumplis-pitás gyrosélményeink, és a görögök töltött szőlőlevelét, a dolmadakiát is megkóstoltuk, vessük bele magunkat ne csak az Égei-tengerbe, hanem a görög konyha remekeibe is. Kevésbé híres, igazi görög ételeket ajánlunk!

Nosalty

Így készül a hamisítatlan csevapcsicsa, a Balkán kedvenc fasírtja

A csevapcsicsa a balkáni fasírt, amit úton-útfélen, kis túlzással mindenhol megtalálunk a térség étlapjain. Ezeknél az országoknál nem telhet el úgy ünnep, hogy ne kerüljön belőle az asztalra. Eredetileg a sertés és a marha mellett bárányhúst is tartalmaz, így ha van rá lehetőség, mindenképp csempésszünk egy keveset a receptbe.

Nosalty

A fekete hegyek országát kóstoltuk körbe – gasztrotúra Montenegróban

“Hányszor úszik a hal?” – kérdezte a montenegrói halászbácsi, miután saját borral és pálinkára hajazó nedűvel kínált minket a földszinti, hátsó bejáratú, hajdanán talán előszobából és étkezőből átalakított vendéglőben. A vacsorából az egyik legjobb, mégis legkiszámíthatatlanabb élmény kerekedett, miközben megtudtuk, hogy a halak errefelé bizony háromszor úsznak.

Nosalty

Mézes napok Szlovéniában, ahol méhhotel és wellness vár

Már ötödik éve a Méhek Világnapját ünnepeljük május 20-án. Ez egy igen jelentős eredmény, amit elsősorban Szlovéniának köszönhetünk, ugyanis ők terjesztették az ügyet az ENSZ Közgyűlése elé még 2017-ben. Nem csoda, hiszen a kis dél-európai országban évszázados hagyománya van a méhészetnek, így az ő szívüknek különösen kedves ez az ügy. Most azt szeretnék, hogy a miénkhez is közelebb kerüljön, ezért különleges turisztikai programokat szerveznek az odalátogatóknak.

Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek